Afvalberg elektronica wereldwijd gestegen tot recordhoogte

Redactie WINMAG Pro
Ondanks dat overheden ons op allerlei manieren proberen te bewegen afval te scheiden en de afvalberg terug te dringen, stijgt het afval van elektronische apparatuur alsmaar. Vorig jaar zelfs tot een recordhoogte volgens een studie van de VN.

In 2014 telde de afvalberg van elektronische apparatuur wereldwijd 41 miljoen ton, maar dat cijfer is vorig jaar gestegen met acht procent. Ter vergelijking: dat is het gewicht van 4500 Eiffel Torens. Opvallend, wat met het afval verdwijnen ook veel kostbare materialen die prima recyclet kunnen worden. Denk dan aan goed, zilver, palladium, platina en koper. Geschat wordt dat deze rauwe materialen die met de afvalberg zijn verdwenen neerkomt op ongeveer 55 miljard euro.

Afvalberg zal komende jaren enkel stijgen

Er wordt momenteel slechts ongeveer 20 procent van de materialen uit de afvalberg hergebruikt, ongeveer 8,9 ton. Het meeste afval verdwijnt op stortplaatsen inclusief geschikte materialen om te hergebruiken. Wereldwijd gezien produceert China het meeste afval, gevolgd door de VS. Het meeste afval per persoon wat op de afvalberg verdwijnt is afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Europa is het braafste jongetje van de klas, daar wordt met 35 procent wereldwijd het meeste afval opgehaald.

Ondanks mogelijkheden voor recycling, wordt verwacht dat de afvalberg enkel zal stijgen, in ieder geval tot 52,2 miljoen ton in 2021. In Nederland betalen we al een verwijderingsbijdrage op elektronica. Tevens zijn er meerdere initiatieven om afval van elektronica in Nederland te scheiden, zoals Stichting ICT Milieu. Dit is een onderdeel van Nederland ICT en organiseert met Wecycle de inzameling en verwerking van ruim 10 miljoen KG afgedankte ICT-apparatuur.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie