Alles wat je wilt weten over ‘low-code’

Redactie WINMAG Pro
Low-code wordt gezien als hét antwoord op alle uitdagingen in traditionele softwareontwikkeling. Het richt zich op het modelleren van software in plaats van programmeren.

Dit maakt het mogelijk om applicaties snel te kunnen realiseren en buitengewoon flexibel en beheersbaar te maken. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over low-code.

Hoe werkt low-code?

Low-code is gericht op het visueel ontwerpen van applicaties. Bij softwareontwikkeling met low-code wordt gebruik gemaakt van een grafische gebruikersomgeving (GUI) en het instellen van diverse configuraties in plaats van het schrijven van gehele computercode. Door low-code wordt het proces van softwareontwikkeling versneld, omdat de applicaties worden opgebouwd uit kant-en-klare visuele blokken (VPL). Deze blokken zijn bestaande componenten die worden toegepast op een platform met een ingebouwde architectuur.

De voordelen van low-code

Softwareontwikkeling op een traditionele manier bestaat doorgaans uit handwerk. Dit maakt het tijdsintensief, foutgevoelig en duur. Low-code doorbreekt dit.

  • Modelleren in plaats van programmeren – Door bestaande componenten te hergebruiken zijn tijdsintensieve en foutgevoelige taken verleden tijd. Het maakt softwareontwikkeling bovendien voor iedereen te begrijpen. Je bent immers bezig met modelleren in plaats van programmeren. Iedereen kan meedenken.
  • Snel te ontwikkelen, flexibel aan te passen – Traditionele softwareontwikkeling beslaat vaak maanden of soms zelfs jaren. Low-code kost enkel een fractie van die tijd (en het geld). Dit geldt ook voor het doen van aanpassingen als de software ontwikkeld is. Er hoeven geen codes aangepast te worden. Je past enkel het grafische model aan, de applicatie verandert direct mee.
  • Maakt complexiteit beheersbaar – Een low code platform is systematisch opgebouwd. Dit biedt de mogelijkheid om iedere complexe applicatie beheersbaar en inzichtelijk te maken.

Waar je low-code voor kunt gebruiken

Wanneer je overweegt om met low-code aan de slag te gaan, dien je je af te vragen wat je precieze doel is. De meeste low code platformen zijn namelijk gericht op het maken van applicaties die een aanvulling vormen op (verouderde) kernsoftware. Oftewel: dikwijls wordt er gewerkt vanuit een kernsysteem en wordt er géén nieuw kernsysteem ontwikkeld.

 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie