Bijna driekwart van het MKB beschouwt de cyberbeveiligingswetgeving van de EU als een concurrentievoordeel

Redactie WINMAG Pro

Naleving van de Europese wetgeving op het gebied van cyberbeveiliging en gegevensbescherming zorgt voor extra werk en kosten, maar deze inspanningen zijn uiteindelijk de investering waard, zegt ruim driekwart (77 procent) van de besluitvormers op het gebied van IT-beveiliging uit Frankrijk, Duitsland, België en Nederland. Uit onderzoek in opdracht van HarfangLab, een Europese cybersecurityspecialist met hoofdkantoor in Parijs, blijkt verder dat 73 procent van alle respondenten het ermee eens is dat hun zakenpartners over de hele wereld het Europese beschermingsniveau waarderen. 

“Het MKB vertegenwoordigt het grootste deel van het economische landschap van Europa en het verbeteren van hun cyberveerkracht is van cruciaal belang. Deze bedrijven worden geconfronteerd met dezelfde bedreigingen als de grote spelers, maar beschikken vaak over veel minder middelen om zichzelf te verdedigen”, zegt Anouck Teiller, Chief Strategy Officer bij HarfangLab. “Het onderzoek geeft inzicht in hoe bedrijven omgaan met het huidige cybersecuritylandschap en hoe zij de komende compliance-eisen op het gebied van cybersecurity waarnemen. Ondanks dat de wetgeving hen extra onder druk zet, beschouwt 50 procent van de Nederlandse bedrijven de EU-wetgeving op het gebied van cyberbeveiliging en gegevensbescherming als een concurrentievoordeel.” 

Europese cyberveiligheidsautonomie 

“Het zou een gevolg van geopolitieke spanningen kunnen zijn dat het Europese MKB het idee van een soevereine Europese cybersecurity-defensiearchitectuur behoorlijk aantrekkelijk vindt”, zegt Teiller. 72 procent is het ermee eens dat Europese aanbieders van cyberbeveiliging zich in een betere positie bevinden om advies te geven en producten te ontwikkelen die aansluiten bij de Europese behoeften, en bijna driekwart (74 procent) is voorstander van Europese organisaties die zich proberen in te spannen om voornamelijk Europese cyberbeveiligingsoplossingen te gebruiken. 

Alle regio’s eensgezind over Europees voordeel 

IT-beveiligingsbeslissers uit Duitsland en België zijn er nog meer van overtuigd dat de EU-wetgeving op het gebied van cyberbeveiliging en gegevensbescherming een concurrentievoordeel is (73 procent en 74 procent) dan hun collega’s in Frankrijk (68 procent) of Nederland (50 procent). Echter zijn IT-beslissers in alle landen het erover eens dat inspanningen op het gebied van naleving de moeite waard zijn. Daarbij loopt Nederland met 82 procent voorop, gevolgd door Frankrijk en België (beide 77 procent). Alle regio’s steunen het ook idee om Europese cybersecuritypartners te kiezen, waarbij de percentages niet ver uiteenlopen: in Frankrijk 74 procent, in Duitsland zegt 72 procent dit belangrijk te vinden en in België en Nederland ligt dit percentage op 78 procent. Verder is 74 procent van de Nederlandse IT-beslissers ervan overtuigd dat Europese cybersecuritypartners beter aan hun behoeften kunnen voldoen. 

Cybersecurity die past als een handschoen 

Volgens het onderzoek van HarfangLab geven Europese MKB-bedrijven de voorkeur aan oplossingen die perfect aansluiten op hun behoeften: met beperkte tijd en middelen moeten ze gemakkelijk kunnen worden ingezet (belangrijk voor 86 procent) in hun eigen infrastructuur, maar toch altijd up-to-date (88 procent) en ondersteund door menselijke experts die specifieke MKB-vraagstukken begrijpen (87 procent). “Onze wereld staat onder spanning en internationale evenementen zoals de Olympische Spelen, het EK voetbal en de Europese verkiezingen creëren kansen voor veel dreigingsactoren, APT, hacktivisten en cybercriminelen. Het MKB heeft partners nodig die het lokale dreigingslandschap begrijpen en hen helpen zich voor te bereiden op elke eventualiteit”, besluit Teiller. 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie