Cybercriminelen steeds creatiever

5 nieuwe bedreigingen voor beveiligde data

Berry Zwets
Cybercriminelen zijn zeer creatief als het aankomt op het ontgrendelen van beveiligde data. Ze zijn voortdurend op zoek naar nieuwe methodes en technieken. Dit zijn vijf bedreigingen voor persoonlijke data die recent opdoken.

De bedreigingen, samengesteld door website Computerworld, zien er als volgt uit.

Selfies

Camera’s van smartphones zijn tegenwoordig zo goed dat de rimpeltjes en kenmerken van vingerafdrukken gekopieerd kunnen worden. Een kwaadwillende kan dat gebruiken om biometrische beveiligingssystemen te omzeilen.

Trollen

Internettrollen willen dat je iets voor je doet of als belangrijk persoon een bepaald standpunt inneemt. Doe je dat niet dan plaatsen ze persoonlijke data van je online, met als gevolg dat er honderden bedreigende telefoontjes jouw kant op komen.

Makkelijk vindbaar

Websites waar je persoonlijke informatie vindt bestaan al jaren, maar er duiken nieuwe op. Zo is er bijvoorbeeld het Amerikaanse Family Tree Now waar je een naam en staat van een persoon invoert. De website geeft je vervolgens een lijst met familieleden en hun leeftijden, adressen en oud-adressen.

Backup

De app Meitu werd in het begin van het jaar enorm populair omdat je selfies over de top kunt bewerken. Later bleek dat gegevens als locatie, mobiele provider, IP-adres en IMEI-nummer naar de server van Meitu gestuurd worden. Helaas gebeurt het maar al te vaak dat apps zonder dat de gebruiker het weet data verzamelen.

Zwakke beveiligingsapps

Veel smartphonegebruikers stellen een VPN-dienst in voor privacy, maar recent onderzoek toont aan dat dat helemaal niet zo veilig is. 38 procent van Android VPN-diensten zijn namelijk geïnfecteerd met malware, 18 procent heeft geen encryptie en 75 procent houdt gebruikersverkeer in de gaten.

Door: Berry Zwets

Berry Zwets | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Berry