5G: Ben jij over vijf jaar virtueel aanwezig in een vergadering?

Redactie WINMAG Pro
Nog niet iedereen heeft de overstap gemaakt naar 4G, maar inmiddels is er een nog snellere standaard in aantocht. Meerdere providers spreken openlijk over 5G en deze ontwikkeling lijkt dan ook steeds dichterbij te komen. Wat zijn de voordelen van 5G en waarom wordt er nu al over deze standaard nagedacht?

Er wordt hard nagedacht over 5G, maar er zijn nog geen devices die deze verbindingssnelheid ondersteunen. Meerdere providers hebben echter hun krachten gebundeld in het Next Generation Mobile Network (NGMN) en bedenken samen nieuwe eisen en toepassingen voor de nieuwe internetstandaard. De NGMN heeft onlangs een paper uitgebracht over 5G, waarin partijen als T-Mobile, KPN, Orange, Vodafone en Tele2 hun steun betuigden. 'Met ondersteuning van cloud-technologie worden de mogelijkheden van persoonlijke devices vergroot, door middel van applicaties als content van hoge kwaliteit, sharing, betalingen, bewijs van je identiteit, cloud gaming, mobiele tv en het ondersteunen van 'smart life' in het algemeen. Om trends als multi-device en multi-access te ondersteunen, is er een nieuwe visie op de toekomst van de eisen van de consument essentieel', aldus NGMN in hun paper. Volgens hen geldt hetzelfde voor ondernemingen.

Visie

De visie die de NGMN heeft, bevat diverse toepassingen van 5G. Eén van de belangrijkste is 'pervasive video', het op afstand ergens digitaal aanwezig zijn. Ideaal als je niet bij een vergadering aanwezig kunt zijn, maar wel toegang hebt tot het internet. Hier is echter een flinke resolutie voor nodig om ervoor te zorgen dat het beeld er van dichtbij scherp uitziet en dat vergt veel bandbreedte. Ook een verbetering voor 'remote computing' behoort tot de visie van de NGMN. Je kunt al op afstand bij je desktop, maar dit gaat met een enorme vertraging.

Ook ziet de NGMN het tactiele internet voor zich. Dit zijn toepassingen waarbij je op afstand echte of virtuele objecten kunt besturen, maar daar moet de feedback voor wat een gebruiker doet binnen een fractie van een seconde zijn. 5G zou hier de oplossing in kunnen bieden, door een latency onder de 1 ms mogelijk te maken. Tactiel internet zou de opvolger kunnen zijn van augmented en virtual reality.

2020?

Er zijn echter nog geen apparaten die gebruik kunnen maken van 5G en deze worden ook nog niet ontwikkeld. Veel organisaties, waaronder NGMN, zijn positief: zij verwachten dat het netwerk over minimaal vijf jaar bestaat. De NGMN heeft zelfs al een tijdlijn klaar staan. Zij willen dat het commerciële systeem in 2020 klaar is, de standaarden moeten aan het einde van 2018 al bestaan. In datzelfde jaar moeten ook de eerste testen beginnen. Aan het einde van dit jaar willen ze gedetailleerde vereisten opgesteld hebben, het eerste systeem design moet er in 2017 zijn. Zo kunnen vijf jaar snel omvliegen en misschien ben jij in 2020 wel virtueel aanwezig in de vergaderruimte.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie