Augmented reality met de ASUS ZenFone AR: functioneel en praktisch

Redactie WINMAG Pro

Eerder dit jaar introduceerde ASUS de ZenFone in Nederland. Hier kregen we ook een eerste hands-on met de ZenFone AR. Nu de datum van release dichterbij komt mochten we nogmaals aan de slag met de smartphone.

De setting is de Mediamarkt bij de Amsterdam ArenA. Dit is de plek waar ASUS begint met het tonen van wat de ZenFone AR in de praktijk kan. Niet onbelangrijk, want het toestel is krachtig en is één van de twee toestellen ter wereld die op dit moment gebruik maakt van Google’s augmented reality(AR)-platform Tango.

Onze eerdere hands-on liet AR-applicaties zien die welliswaar leuk waren, maar niet verheffend en zeker geen inkijk boden tot wat AR zou kunnen betekenen. Het was, om eerlijk te zijn, leuk maar niet heel bijzonder.

ASUS ZenFone AR
Functioneel augmented reality

Toch wist ASUS te verrassen, en dat is eigenlijk nog erg bescheiden gezegd. Dat heeft alles te maken met de samenwerking die ASUS is aangegaan met de Playmax Group, een Nederlandse startup die VR- en AR-applicaties ontwikkelt. Als partner van ASUS ontwikkelden zij een applicatie die de unieke AR-aspecten van de ZenFone AR naar voren schuift. Met een ZenFone AR in de hand en de AR-applicatie draaiende staan we bij de ingang van de Mediamarkt. Op de ZenFone worden we begroet door de virtuele representatie van Zenbo, de robot-assistent van ASUS. We worden gesommeerd de robot te volgen en dat doen we dan ook. Allereerst valt op hoezeer Zenbo past op de werkelijkheid. De tijd dat AR-representaties bovenop de werkelijk liggen lijkt achter ons te liggen, want Zenbo past volledig binnen de werkelijkheid.

Producten tot op de pixel

Zenbo brengt ons langs diverse virtueel geprojecteerde producten van ASUS, waaronder de ZenBook en natuurlijk de ZenFone. Elke keer wanneer we een product naderen staat Zenbo stil en vertelt deze iets over het product middels tekstballonnen op de ZenFone AR. Niet dat we daarop letten, want rondom het product lopen en deze van alle kanten bekijken is veel interessanter. Wat direct opvalt is de pixelperfectheid van de projecties en een lichtval die meeverandert wanneer je je verplaatst. We zitten letterlijk een centimeter vanaf het product, maar zien geen enkele pixel. In plaats daarvan is de projectie nagenoeg perfect. Dit is heel gaaf gedaan!

De truc hierachter zijn de diverse sensoren waarmee ASUS het toestel heeft uitgerust. Het zorgt ervoor dat het toestel ook diepte kan meten en de omgeving als het ware in zich opneemt. Hierop kunnen projecties weer anticiperen en mengen ze echt met de directe omgeving. In gesprek met een medewerker van Playmax Group, die de applicatie in een indrukwekkende drie (!) weken in elkaar hebben gezet komen we zelf ook op enkele ideeën die eerder niet praktisch haalbaar leken met AR. Dit beloofd iets voor toepassingen van de toekomst.

Naar de ASUS store

Langzaam vervolgt de tour die eindigt bij de in-store van ASUS in de Mediamarkt. Hier aangekomen krijgen we een Google Daydream met ZenFone AR op ons hoofd. Ook dat is indrukwekkend, van AR naar VR in een oogwenk. Dan gaan we helaas wel flink de mist in, want het was de bedoeling om vragen te beantwoorden over de producten waar Zenbo ons zojuist heeft langs geleid. Het resultaat is slechts twee van de vijf vragen goed. Maar dat maakt niet uit, rondkijken in deze virtuele wereld van ASUS is veel leuker dan ons ego hoog houden.

De toekomst van AR

Hoewel we nog sceptisch zijn over de adoptie van AR, zal het falen hiervan in ieder geval niet aan ASUS liggen. Zij laten met de ZenFone AR zien wat er óók mogelijk is met AR door het tonen van een functionele toepassing in de praktijk. Met succes al trouwens, zo schijnt de ZenFone AR al in industriële omgevingen gebruikt te worden waarbij projecties over machines heen gelegd worden die het repareren vergemakkelijken. Ook schijnt de Playmax Group hun applicatie door te ontwikkelen.

Of de ZenFone AR aanslaat weten we niet, maar aan de potentie ligt een eventueel falen niet en aan ons enthousiasme ook niet.

ASUS ZenFone AR

De ZenFone AR beschikt over een 23MP camera, motion tracking- en dieptecamera’s. De smartphone is voorzien van een 5,7-inch 1440x2560 super amoled-scherm. Een Qualcomm Snapdragon 821-processor en 8GB aan werkgeheugen gaan voor de prestaties zorgen. Bovendien zorgen de speakers voor DTS virtual surround sound .De ASUS ZenFone AR is vanaf vrijdag 25 augustus verkrijgbaar met een adviesprijs van 899 euro.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie