Barracuda Message Archiver 450

Peter Güldenpfennig
Elke organisatie heeft te maken met e-mail. En dat die hoeveelheid e-mail razendsnel kan oplopen, is een feit. De Barracuda Message Archiver zorgt ervoor dat je de e-mail in jouw organisatie gemakkelijk archiveert.

Ben je een administrator belast met het beheer van de e-mailarchieven in je organisatie, dan weet je dat dit een lastige opgave kan zijn. Hiervoor zijn diverse oplossingen op de markt, waarbij die van Barracuda er zeer zeker bovenuit springt.

Specificaties

De Message Archiver komt in verschillende modellen, waarbij ons testmodel de 450 is. Het lage tot middensegment aan archivers die Barracuda aanbiedt bestaant uit de 350, 450 en 650, met respectievelijk 2TB, 4TB en 8TB aan opslagruimte. De 650 heeft bovendien twee Gigabit ethernetpoorten, waar de 350 en 450 er maar een heeft. Barracuda biedt overigens ook kleinere modellen tot modellen voor enterprises aan. 

Installatie

Het installeren van de Message Archiver kan eigenlijk niet gemakkelijker. Je kunt deze plaatsen in een 19-inch rack of desnoods op een stabiele locatie wegzetten. Hang het apparaat aan je netwerkswitch en je kunt bij wijze van spreke meteen aan de slag.

Het instellen van de Archiver kan via een aangesloten monitor op de Archiver of middels een browser via een computer die zich in hetzelfde netwerk als de Archiver bevindt. Dit gaat enorm snel en gemakkelijk, en biedt je alle opties die je nodig hebt om de Archiver flexibel en effectief in te kunnen zetten voor jouw archiveringsopties. Denk aan het instellen van policies bijvoorbeeld, of delen of gehele archieven backuppen wanneer nodig.

Archiveren

Heb je de Archiver eenmaal aan het werk gezet, heb je onmiddellijk een volledig doorzoekbaar archief tot je beschikking. Dit gaat enorm gemakkelijk en bovendien altijd en overal. Want wanneer je Barracuda's Companion-app hebt geïnstalleerd op je smartphone of tablet, kun je via een cloud-verbinding altijd je archieven doorzoeken en dit gaat best ver. Niet enkel op e-mails of unieke criteria als onderwerp, naam of datum, maar bijvoorbeeld ook op attachments of andersoortige data afhankelijk van de e-mailservice die je archiveert. De Archiver indexeert mail zodra deze wordt opgeslagen, dus zoekopdrachten gaan razendsnel.

Reductie

Een functie die menig organisatie goed in de oren zal klinken is stubbing. Op de Archiver kun je je Exchange-account zo instellen dat bijvoorbeeld emails en attachments van de Exchange-server worden gehaald en opgeslagen worden op de archiver. Volgens Barracuda leidt dit in sommige gevallen tot een reductie van zeventig procent van de last op de Exchange-server. Dat betekent dat je behoorlijk wat last van je mailservers kunt halen en hiermee dus geld kunt besparen.

Security

Naast een gemakkelijk doorzoekbaar archief biedt de Archiver natuurlijk ook veiligheid. Zo kun je ervoor kiezen om de Archiver off site te installeren en deze als mirror voor je mailserver te gebruiken. Dit biedt je de optie voor disaster recovery mocht er op de zaak iets fout gaan. Wil je extra zeker zijn, dat biedt Barracuda ook extra bescherming middels Energize Updates, een abonnementsdienst die jouw Barracuda-product beschermt tegen onder andere spam, virussen en spyware.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter