Investeringen in machine learning tot 2020: bijna verdubbeling

CIO's: machine learning is een blijvertje

Bart Remmers
Uit een wereldwijd onderzoek onder 500 CIO’s blijkt dat machine learning een wezenlijke bijdrage levert aan de alledaagse werkprocessen binnen bedrijven.

Om het volledige potentieel van machine learning te benutten, moeten leidinggevenden in de technologiesector gekwalificeerde talenten zoeken die met machines samen kunnen werken. Daarnaast moeten zij hun organisaties en processen herinrichten.
 
Voor 'The Global CIO Point of View' ondervroeg ServiceNow CIO’s uit 11 landen en 25 sectoren, waaronder 45 CIO’s uit Nederland, om de concurrentievoordelen van het toepassen van machine learning te achterhalen. 

Daarnaast werd onderzocht hoe CIO’s resultaten kunnen behalen met behulp van machine learning. IDC verwacht dat de investeringen in machine learning tot 2020 bijna zullen verdubbelen. Een recente analyse toont aan dat de machine learning-specialist één van de snelst groeiende functies binnen de IT is. 

Betere nauwkeurigheid en bedrijfsgroei bij machine learning

Het onderzoek toont een groeiend vertrouwen onder Nederlandse CIO’s dat machine learning zal leiden tot snellere en nauwkeurigere beslissingen. Machine learning software beschikt over de mogelijkheid om de eigen prestaties te analyseren en te verbeteren zonder tussenkomst van een medewerker. Hierdoor kan machine learning steeds complexere beslissingen nemen:
 
Slechts 23 procent van de Nederlandse respondenten zegt dat ze inmiddels verder zijn dan het automatiseren van routinetaken zoals beveiligingsnotificaties, en zich richten op het automatiseren van complexe beslissingen, zoals het reageren op beveiligingsnotificaties.

Potentiële waarde van automatisering

73 procent van de Nederlandse CIO’s geeft aan dat beslissingen substantieel nauwkeuriger worden. Ongeveer de helft geeft aan te verwachten dat de beslissingen op basis van machine learning nauwkeuriger zullen zijn dan beslissingen genomen door mensen.

38 procent van de Nederlandse CIO’s zegt dat het nemen van beslissingen behoorlijk veel tijd van medewerkers en executives in beslag neemt, waarmee de potentiële waarde van automatisering wordt onderstreept. Wereldwijd is 57 procent van de ondervraagden deze mening toegedaan. 47 procent van de Nederlandse CIO’s verwacht dat het automatiseren van beslissingen bij zal dragen aan de omzetgroei van de organisatie.
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart