De trend van 2016: Offline first

Redactie WINMAG Pro
In 2015 kwam de trend mobile first op, wat betekent dat je je website in eerste instantie voor mobiele apparaten ontwikkelt, en daarna pas voor bijvoorbeeld desktops. In het nieuwe jaar komt er een nieuwe trend: offline first.

Het is misschien wat moeilijk geworden om het je voor te stellen: maar niet iedereen heeft overal verbinding met het internet. Hoewel steeds meer mensen eigenlijk altijd wel online zijn, kun je hier niet vanuit gaan. Er kan bijvoorbeeld een storing zijn bij je telecomprovider, er kunnen kabels kapot zijn en – het gebeurt nog steeds – niet iedereen heeft een mobiel abonnement waar ook een databundel bij inbegrepen zit. Dit betekent dat je er als ontwikkelaar van applicaties niet langer vanuit kunt gaan dat jouw gebruikers altijd online zijn, en dat je app ook offline beschikbaar moet zijn. En juist die mogelijkheid is de nieuwe trend: offline first.

Offline first?

Offline first betekent niets meer dan dat je applicatie ook zonder internet te gebruiken is. Google laat je bijvoorbeeld al je documenten aanpassen in Google Docs als je offline bent, en synchroniseert deze opnieuw wanneer de verbinding herstelt is. Een eenvoudig principe, maar het betekent wel dat je met een aantal dingen rekening moet houden. Zo moet je applicatie kunnen controleren of er verbinding is met het internet, en zo ja, dat de data gesynchroniseerd wordt waar nodig. Want als jij zonder internet allerlei wijzigingen doorvoerd, of verder speelt met bijvoorbeeld een spelletje, moet dit wel geüpdatet en opgeslagen worden als de verbinding hersteld wordt. Ben je offline, dan moet de data opgeslagen worden op het apparaat, zodat je dit later kunt synchroniseren. Maar ook moeten alle functionaliteiten opgeslagen worden, want anders kun je er alsnog niet bij. Dit betekent echter wel dat de gebruiker een deel van zijn opslag op het mobiele apparaat aan jou moet inleveren. Zorg dus dat alleen de essentiële informatie opgeslagen wordt, en laat de rest achterwege. In het geval van een website heb je hier iets minder mee te maken, want dan kun je hem ook laten opslaan in de cache.

Maar waarom zou je offline first willen gebruiken? Dat antwoord is eenvoudig: je wilt al je gebruikers bedienen, waar ze ook zijn en of ze nu off- of online zijn. Om gebruik te maken van offline first, moet je jezelf echter wel een aantal vragen stellen. Moet de applicatie de gebruiker bijvoorbeeld informeren over de offline status? Is deze informatie relevant, en zo ja, wat is de beste manier hiervoor? Geef ik gebruikers met een offline-functie meer vertrouwen in dat ze geen data verliezen? Allemaal punten waar je over na moet denken, en het zijn slechts een paar van de vraagstukken.

Mobile first vs. offline first

Mobile first was dé trend van 2015. Steeds meer websites en applicaties werden als eerste voor mobiele apparaten ontwikkeld en daarna pas voor desktops en andere devices. Het was geen rare ontwikkeling, want sinds 2014 maken we meer gebruik van het internet via mobiele apparaten dan via desktops. Offline first wordt de trend van het komende jaar. Dit betekent echter niet dat je een keuze moet maken tussen de twee, want vooral de mobiele devices worden gebruikt om jouw content te bekijken. Dit betekent dus eigenlijk dat jouw applicaties zowel mobile als offline first moeten zijn. Laat de trend van 2015 dus niet achterwege, maar laat hem hand in hand gaan met de nieuwste ontwikkelingen. Want mobiele devices, zowel online als offline, blijven nog wel een tijdje hangen.

Het is maar een stukje van je app

Mobile first en offline first zijn twee belangrijke punten waar je rekening mee moet houden, maar zeker niet de enige. Hoe je je applicatie of website wilt maken, is ook een belangrijk vraagstuk. Ga je bijvoorbeeld voor een responsive of een adaptive design? Kies je voor een native-, hybrid- of web-applicatie? Ook bij deze vraagstukken helpen we je, en dat doen we in de onderstaande artikelen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie