De wonderlijke creaties van Google

Redactie WINMAG Pro
Google staat geruime tijd niet meer alleen bekend om zijn zoekmachine, het bedrijf doet steeds meer aan diversificatie met de meest wonderlijke projecten. Google Glass is een bekend voorbeeld, of de zelfrijdende auto. Maar ze werken ook aan slimme contactlenzen, Project Loon en weerballonnen uitgerust met wifi-apparatuur om een ononderbroken internetverbinding te creëren. Zo heeft het bedrijf zelfs het 'hart-symbool', wat je met je handen kan maken, gepatenteerd. Voor deze projecten zijn ook een aantal opmerkelijke overnames vooraf gegaan. Wij zetten die overnames en een aantal interessante ontwikkelingen voor je op een rij.

Google's overnames

Titan Aerospace en drones

Drone-bouwer Titan Aerospace werd in april 2014 overgenomen door Google voor een nog onbekend bedrag. Eerder dacht Facebook ook aan een overname, maar dat koos uiteindelijk om Ascenta te kopen, dat net als Titan onbemande, met zonne-energie aangedreven vliegtuigen produceert. De nieuwe aanwinst van Google zal gebruikt worden voor het project 'Project Loon', Googles plan om middels ballonnen een WiFi-netwerk te maken voor landelijke en slecht bereikbare gebieden. De internetsnelheid die via de drones behaald kan worden, ligt volgens Titan op een maximum van 1 gbps (125 mb per seconde). De drones kunnen naast antennes voor bel- en dataverkeer, ook uitgerust worden met weersensoren en camera's, die livebeelden op hoge resolutie kunnen doorsturen. De drones kunnen dus mogelijk ingezet worden voor Google Maps. De kennis van Titan kan ook wat toevoegen aan Makani, een project van Google waarbij het een vliegende windturbine wil gebruiken om energie op te wekken.

Boston Dynamics en robots

De projecten van Google die wellicht een beetje angst inboezemen, komen van de robotica-afdeling. In 2013 ging Google stevig inzetten op robotica: in een half jaar tijd nam het acht robotbedrijven over. De bekendste daarvan is Boston Dynamics, dat robots voor het Amerikaanse leger produceert. De robotafdeling van Google, geleid door Android-oprichter Andy Rubin, is bezig met het ontwikkelen van intelligente, mensachtige robots. Boston Dynamics produceerde voor het Amerikaanse leger Atlas, dat bekend staat als een van de meest menselijke robots tot nu toe, het ziet er feitelijk uit als de terminator. Verder wordt ook de Petman ontwikkeld, die kan bewegen als mens en  beschermende kleding tegen chemische wapens moet testen. Boston Dynamics is verder bekend om zijn zeer snel lopende robots. Zo ontwikkelde het de snelste robot ter wereld, de Cheetah, maar ook de WildCat en de BigDog. De robots hebben wat weg van katten en honden, zoals de namen al aangeven.

Een interessante overname is ook van Motorola Mobility, zo heeft Google een patent bemachtigd om een digitale microfoon te kunnen 'tatoeëren' in de keel van de gebruiker voor een andere uitvinding, een digitale microfoon dat in staat is om het geluid van de stem van de gebruiker aan apparaten door te geven, zoals smartphones.

Nanodeeltjes

Google is ook bezig het maken van synthetische menselijke huid om zo kankerdetecterende nanodeeltjes te testen. Op het gebied van de gezondheidszorg en nanotechnologie doet Google meer, zo ontwikkelt men nanobots die door het bloed zullen reizen en zich binden aan moleculen om potentiële ziekten te identificeren. Het bedrijf uit Mountain View is verder bezig met het opzetten van een bibliotheek in de cloud voor genomische data, ze zijn dus nog geen eigenaar van je DNA.

Het meest bizarre patent is dat van  het 'hart handgebaar'. Het patent moet een zogenaamde HMD, een 'head mounted display' - wat in de praktijk neerkomt op Google Glass - toelaten om bepaalde handbewegingen te herkennen en er een actie aan te koppelen, een like in dit geval. 

Google heeft zo heel wat opmerkelijke patenten en projecten in de pijpleiding, meer daarover lees je hier.

De toekomst van Google volgens ceo Sundar Pichai

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie