DolphinAttack: spraakbesturing manipuleren met geluidsgolven

Peter Güldenpfennig
Het is zes wetenschappers van Zhejiang University in China gelukt om spraakassistenten te manipuleren met behulp van geluidsgolven die niet te horen zijn voor mensen. Ondermeer Alexa, Cortana, Google Now, en Siri werden op deze wijze bediend.

De manipulatie wordt door de onderzoekers ook wel een DolphinAttack genoemd, refererend aan hoe dolfijnen via hoge frequenties, onhoorbaar voor het menselijk oor, met elkaar communiceren. Met een apparaatje waar slechts drie dollar voor betaald hoeft te worden, is het de wetenschappers gelukt om ondermeer Facetime on iPhones, muziek op een Amazon Echo en zelfs het navigatiesysteem in een Audi te manipuleren.

DolphinAttack

Volgens de onderzoekers kan het apparaat wat ze voor de DolphinAttack gebruiken de frequenties 23 kHz, 25 kHz, 33 kHz, 40 kHz, en 48 kHz gebruiken. Een succesvolle aanval kan tot aan 1,75 meter uitgevoerd worden.

Ultrasound voicecommand

De onderzoekers benadrukken dat fabrikanten die gebruik maken van spraakbesturing er goed aan zouden doen om de frequentie te beperken tot aan 20 kHz. Dit is trouwens onwaarschijnlijk, aangezien bepaalde frequenties ook gebruikt worden voor tracking-doeleinden.

Het gehele onderzoek van de wetenschappers lees je hier terug.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter