Eerste indruk: Samsung Galaxy S III

Redactie WINMAG Pro
Na ruim een half jaar van geruchten en ‘zogenaamd’ uitgelekte afbeeldingen is hij er dan eindelijk, de Samsung Galaxy S III. In deze eerste indruk geven we je alvast onze eerste ervaringen met het nieuwe Koreaanse vlaggenschip.

De Galaxy S III heeft een moeilijke taak, hij moet namelijk de meest succesvolle smartphone ooit van Samsung opvolgen, de S II. Toen dit toestel op de markt kwam gaf hij alle Android-concurrenten het nakijken. De gebruikte processor was veel sneller en ook het scherm was onovertroffen. De concurrentie zit echter niet stil, met de One X lijkt HTC klaar te zijn voor de strijd met Samsung’s Galaxy S III.

Zoals het een echte opvolger betaamd overklast de S III op alle fronten z’n voorganger. Zo heeft het toestel een snellere processor, de dualcore heeft plaatsgemaakt voor een quadcore. Het scherm groeide van 4,3 inch naar 4,8 inch, ook de resolutie nam toe van 800 bij 480 naar 1280 bij 720 beeldpunten.

Samsung S III met iPhone 4

De S III is onmiskenbaar een Samsung. Vooral de speaker aan de bovenkant en de vorm van de camera aan de achterkant zijn bekende details van het Koreaanse merk. Toch is Samsung een iets andere weg ingeslagen met het ontwerp. Het vrij hoekige ontwerp van de S II is ingewisseld voor ronde ‘natuurlijke‘ vormen.

Dankzij deze vorm ligt het toestel lekker in de hand. Wat we wel jammer vinden is dat de achterkant van de S III glad is. Bij de S II had je het gevoel, door de structuur aan de achterkant, dat het toestel wat minder snel uit je hand kon glijden. Het gladde materiaal is bovendien erg gevoelig voor vingerafdrukken, bij de witte variant valt dit iets minder op, maar de blauwe heeft hier wel veel last van.

Samsung Galaxy S III onderkant

Ondanks dat het toestel zestien procent groter is dan zijn voorganger, is hij wat ons betreft niet té groot. Wel kunnen we ons voorstellen dat als je wat kleinere handen hebt het formaat minder praktisch is. Waar we minder over te spreken zijn is de positionering van de hardwarematige knop onder het scherm. Deze zit net iets te laag waardoor je hem wat minder prettig bedient.

Het scherm

Het scherm is hoogstwaarschijnlijk het meest besproken onderdeel van de S III sinds de officiële aankondiging in Londen. Waar iedereen hoopte op een super amoled hd plus-display werd het de variant zonder de plus-toevoeging. Dergelijke schermen hebben onder een iets andere hoek al snel last van verkleuringen, met name wit wordt al gauw blauw/groenachtig. Ook de HTC One S en de Galaxy Nexus zijn voorzien van deze schermen.

Maar gelden deze tekortkomingen ook voor Samsung’s nieuwe toptoestel? Wat dat betreft heeft Samsung zichzelf echt overtroffen. Oké, als je erg je best doet kun je met name wit onder een bepaalde hoek lichtblauw laten worden, maar het scherm bevindt zich duidelijk in een hoger segment dan dat van de eerder genoemde toestellen.

In gebruik

Waar de S II vooral in uitblonk was de enorme soepelheid in gebruik dankzij de snelle eigen Exynos-processor. Ook de S III heeft wederom een eigen Exynos aan boord, dit maal met het dubbel aantal kernen en een twee keer zo snelle grafische chip. Uiteraard hebben we meer tijd nodig om de prestaties van het toestel goed te kunnen ervaren, maar onze eerste indruk is in ieder geval zeer positief.

Samsung’s nieuwe vlaggenschip is wederom zeer snel. Alle commando’s worden zonder aarzeling opgevolgd. Hij start snel op en het installeren van apps verloopt binnen een paar seconden. Bovendien hebben we nog geen haperingen ontdekt tijdens het scrollen.

Accu en camera

Ook dit punt heeft meer tijd nodig voor het geven van een goed oordeel. De eerste keer deden we ongeveer 24 uur met een acculading, wat zeker geen slechte waarde is voor een smartphone met topspecificaties. De komende dagen zal echter moeten blijken hoe goed de accu werkelijk is.

Over de camera zijn we tot nu toe erg enthousiast. De achtmegapixel-variant van de S III maakt vrijwel zonder vertraging een foto. Bovendien is de kwaliteit uitstekend. Net als de One X heeft de camera een burst-modus waarbij je de beste foto kunt selecteren. Ook kun je foto’s schieten tijdens het filmen.

Software

Net als de One-serie van HTC maakt ook de S III gebruik van Android 4.0. De interface lijkt echter in vrijwel niets op die van HTC. Ook bij Samsung is de eigen schil, genaamd TouchWiz, sterk aanwezig. Dit heeft als voordeel dat huidige S II-gebruikers meteen hun weg kunnen vinden op het toestel. Maar de mooie interface van Google zelf, die wel op de Galaxy Nexus zit, is vrijwel onvindbaar.

Samsung heeft Android 4.0 volgestopt met allerlei eigen handigheidjes. Zo kun je tijdens het sms-en de contactpersoon opbellen door simpelweg het toestel aan je oor te houden en blijft het scherm actief zolang je er naar kijkt. Vooral dit laatste is tijdens het lezen van langere stukken tekst erg prettig, maar voor het ervaren van de overige handigheidjes hebben we nog wat meer tijd nodig.

Eerste indruk

Zoals je misschien al begrepen hebt is onze eerste indruk van de S III zeker een positieve. Het toestel zit er mooi uit, werkt erg soepel en het scherm overstijgt alle verwachtingen. Over een aantal dagen zullen we ons definitieve oordeel geven over de S III en weten we beter hoe de Samsung zich weerhoudt tot de HTC One X.

Samsung Galaxy S III in hand

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie