Facebook lanceert eigen videodienst: Watch

Peter Güldenpfennig
We wisten al langer dat Facebook meer met video wilde gaan doen. Nu weten we ook hoe, in de vorm van competitie voor YouTube met Watch.

Watch komt in de vorm van een tab op de website en in de app van Facebook. Via die tab kun je relatief korte video’s bekijken van content-makers. Naast dat Facebook zelf content-makers binnenhaalt en deze financiert, worden ook andere content-makers uitgenodigd zich aan te melden bij Watch. Zij krijgen dan een eigen pagina, een zogenaamde Show Page waarop hun video’s aan kijkers gepresenteerd worden.

De video’s kunnen onderbroken worden door advertenties om omzet te genereren, vergelijkbaar met hoe YouTube content-makers compenseert.

Watch als YouTube-competitie met Netflix-trekken

Kijkers kunnen uiteraard content-makers liken en volgen, maar tevens een watchlist aanmaken om video’s later te bekijken. Reageren op video’s is mogelijk, ook in real-time. Ook zijn er diverse lijsten om video’s in te ontdekken, zoals de meest besproken video’s of video’s waar je vrienden naar kijken.

De bovenstaande aspecten doen overkomen alsof Watch zowel elementen van YouTube en Netflix neemt en deze samenvoegt tot één dienst. Tel hierbij de enorme userbase van grofweg twee miljard mensen op en het is niet ondenkbaar dat Watch een behoorlijke kans van slagen heeft.

Uitrol

Watch wordt op het moment langzaam uitgerold in de VS, waar een selecte groep content-makers het platform al vult met video’s. Hoe het zit met de wereldwijde uitrol is nog niet bekend.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter