Hands on: Apple Watch

Redactie WINMAG Pro
Sinds vorige week is de Apple Watch ook in ons land verkrijgbaar, ondanks dat de bekende enorme rijen voor de Apple Store uitbleven. Is de Apple Watch echt de beste smartwatch van het moment?

De eerste indruk van Apple’s nieuwste speeltje is in ieder geval positief. De Apple Watch ziet er prachtig uit. Door de enorme keuze aan polsbandjes en de verschillende edities en formaten waarin de Watch verschijnt is er altijd wel een versie die goed bij je past. De Apple Watch Sport is de goedkoopste van de drie edities, gevolgd door de ‘normale’ Apple Watch en mensen die graag willen pronken met hun nieuwe smartwatch en het kunnen betalen zullen waarschijnlijk kiezen voor de Apple Watch Edition. Deze laatste is gemaakt van 18-karaats goud en slaat met een prijskaartje van minimaal 11.200 euro een flinke deuk in je portemonnee.

Binnenwerk

Het oled-scherm van de Apple Watch levert haarscherp beeld op en is ook overdag goed af te lezen. In de volle zon iets minder, maar dat is met het draaien van je pols ook geen probleem meer. In het binnenwerk vinden we de nieuwe Apple S1-chip, opgebouwd uit een cpu, een losse PowerVR SGX543-gpu, 512 mb geheugen, nfc, 8GB flashopslag, wifi, bluetooth en verschillende sensoren, waaronder natuurlijk de hartslagmonitor aan de onderkant van het horloge. Dit alles wordt aangedreven door een batterij met slechts 210 mAh vermogen, waardoor je toch bijna dagelijks het horloge op moet laden. Voor de momenten dat je batterij bijna op is en er geen stekkerdoos of usb-poort in de buurt is kun je de Watch in een speciale spaarstand zetten, waardoor alleen nog de horlogefunctie werkt en alle andere energievretende functies worden uitgeschakeld.

Het pairen van je gloednieuwe horloge met je iPhone is een relatief pijnloos proces, hoewel het even een paar minuten in beslag neemt. Dit proces is echter wel essentieel, daar de meeste belangrijke functies van de Apple Watch worden aangestuurd vanaf de iPhone. Verwacht dan ook dat je voor het instellen van bepaalde functies of algemene zaken toch nog je iPhone uit je zak moet halen. Heb je dit proces echter afgerond, dan kun je verrassend veel van de bekende telefoonfuncties vanaf je horloge bedienen.

De bediening en interface van de Apple Watch verdienen sowieso een pluim. Het touchscreen is waanzinnig responsief en hoewel het even wennen is om ‘Force Touch’ (bekend van de nieuwe trackpads in de MacBooks) op je horloge te gebruiken, levert deze extra aanrakingsoptie flink wat mogelijkheden op. Aan de zijkant van het horloge vind je de ‘Digital Crown’, een draaiknopje waarmee je snel door lijsten kunt scrollen, in- en uit kunt zoomen in het hoofdmenu en de ‘Crown’ dient daarnaast als home-knop. Onder de crown zit nog een platte knop, waarmee je snel andere vrienden met een Apple Watch kunt selecteren (nadat je ze eerst op je iPhone hebt toegevoegd) en vervolgens kunt lastigvallen met handgetekende berichtjes. Je kunt ze zelfs op de pols tikken of je hartslag doorsturen met behulp van de nieuwe ‘Taptic’-engine.

Tikken op je pols

Vergelijkbaar met de feedback die je in de meeste smartphones krijgt wanneer je het scherm aantikt, stuurt de taptic engine verschillende trillingen en vibraties naar je pols. Deze zijn verrassend veelzijdig en genuanceerd, zelfs zodanig dat de navigatiefunctie je links of rechts op de pols tikt wanneer je een afslag moet nemen. Niet echt geschikt voor in de auto, maar tijdens het lopen of op de fiets werkt het uitstekend. Het is vooral even wennen aan de verschillende trillingen die de Apple Watch door kan sturen. Dat gaat echter snel genoeg en na een paar uur heb je zonder naar je pols te kijken door wat het horloge je wil vertellen.

Het beeld dat je het meeste op je Apple Watch ziet is natuurlijk de klok. Deze is in heel wat varianten beschikbaar, met de optie om er meer te downloaden als er niets van je gading tussen zit. De verschillende klokken zijn daarnaast nog aan te passen door te kiezen tussen enkele ‘complicaties’, zoals Apple deze widgets noemt, te selecteren. Hiermee krijg je meteen de voor jou belangrijkste informatie te zien op het hoofdscherm. Druk je op de crown, dan verschijnt een soort wolk met de verschillende apps die je op de Apple Watch geïnstalleerd hebt. De icoontjes mogen er dan klein uitzien, het blijkt door de enorme gevoeligheid van het scherm geen kunst om de juiste apps te selecteren.

Fitness

Een andere belangrijke functie van de Apple Watch is natuurlijk de uitgebreide gezondheidsmonitor die standaard zit ingebouwd. Naast de hartslagmonitor houdt de Watch ook je beweging bij en berekent deze in realtime het aantal calorieën dat je verbrandt. Dit kan zelfs zo ver gaan dat je een notificatie ontvangt op het moment dat je al een uur niet bent opgestaan, een functie die je gelukkig uit kunt zetten, overigens alleen vanaf de Watch-app op je iPhone. De fitnessapp zelf is mooi vormgegeven en overzichtelijk en de mogelijkheid om verschillende doelen voor jezelf op te stellen, waarna je horloge je hieraan herinnert is leuk.

Het ontvangen van mails en berichten op de Watch is een bijzondere ervaring. Je ontvangt uiteraard een notificatie via een tik op je pols, en ziet meteen een korte preview op het hoofdscherm verschijnen. Hierop tikken opent het bericht en in het geval van iMessage en sms kun je meteen een standaardantwoord versturen of je bericht (in het engels) aan Siri dicteren. Als je een beetje accentloos spreekt, werkt dit verrassend goed. Jammer is wel dat veel andere apps die opties nog niet ondersteunen, maar daar gaat ongetwijfeld verandering in komen. Een mail terugsturen is niet mogelijk en eigenlijk is het lezen hiervan op je horloge ook geen heel praktische ervaring. Daar moet je toch je iPhone nog even voor uit je zak halen.

De beste, maar ook de duurste smartwatch

Al met al is zo’n eerste dag met een Apple Watch een prettige ervaring. Het horloge is wat zwaar aan je pols, maar dit went behoorlijk snel. Het gebruik van de Watch is intuïtief, de interface werkt ondanks de beperkte rekenkracht van het horloge soepel (op de incidentele hapering na) en de extra functies die Apple aan haar apps heeft toegevoegd leveren een echte meerwaarde. Toch is het slimme horloge door de beperkte batterijduur en hoge prijspunt niet direct een vervanger voor een echt horloge. Wel is het de beste, maar ook de duurste smartwatch die op dit moment op de markt is. Ook ben je natuurlijk verplicht om een iPhone te bezitten, waarmee het een product is voor de echte Apple-fanaten die hun hand niet omdraaien om een fors bedrag voor de gadget neer te leggen. Het is nog even wachten op de 2.0-versie van de Watch-software die een hoop verbeteringen met zich mee moet brengen, maar daar zijn de echte pijnpunten niet mee opgelost. Alleen voor de echte Apple fans en gadgetfreaks dus.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie