HP kondigt de Elite x2 1012 aan

Redactie WINMAG Pro

Het nieuwe HP is nog maar net officieel van start, maar de splitsing van het bedrijf en het daaruit voortvloeiende voordeel van snel kunnen schakelen werpt nu al z’n vruchten af. Dat is af te lezen aan de gloednieuwe Elite x2 1012 die het bedrijf heeft aangekondigd.

We schreven het al eerder: HP legt de focus meer en meer op creativiteit en innovatie, speerpunten die het bedrijf voerde tijdens de oprichting. Hiervoor splitste HP zich dit jaar op in HP Enterprise en HP Inc. Dit is niet zozeer een scheiding tussen consumenten- en zakelijke oplossingen, maar eerder te zien als een scheiding om de diverse markten waarin HP actief is beter, sneller en efficiënter te kunnen bedienen.

Het resultaat is al merkbaar, ondanks dat de opsplitsing slechts een maand of dertien geleden van start ging. Zo lanceerde HP eerder dit jaar acht nieuwe producten gericht op mobiliteit en werken. Inmiddels zijn dat er elf en dat worden er met de HP Elite x2 1012 dus twaalf.

Reinventing personal systems: de HP Elite x2 1012

De HP Elite x2 1012 (vanaf nu Elite x2) is niet een tablet, niet een notebook en ook geen hybrid, maar alledrie ineen. Zo heeft HP het ook echt bedoeld, want het Windows 10-apparaat is met een visie ontwikkeld gericht op de toekomst. Terecht noemt Pieter Schouten, mobility specialist bij HP, dat de wijze waarop we data consumeren en gebruiken radicaal aan het veranderen is. De verwachting is dat in 2020 de helft van de werknemers bestaat uit millenials. Dat heeft gevolgen voor fabrikanten als HP, die slim na moeten denken over hoe hun hardware aan moet sluiten bij behoeftes van eindgebruikers. Echter, verantwoordelijken voor de it in de zakelijke markt hebben andere prioriteiten. Ligt de aandacht bij de eindgebruiker vooral op een stijlvol design in combinatie met flexibiliteit en productiviteit, verantwoordelijken voor de it vinden security en manageability weer belangrijk. De Elite x2 is bedoeld als amalgaam van beide wensen, waarmee HP personal systems herdefinieert voor gebruikers van nu en in de toekomst.

Design en behuizing

Er is alles gedaan op de Elite x2 strak te trekken qua design, functionaliteit te bieden en toch geen greintje mobiliteit te verliezen. Het apparaat doet denken aan de Surface Pro van Microsoft, met eenzelfde soort strak design. Het is ontworpen uit één stuk aluminium en kent ook een fan-less. Geen gaten of kieren te bekennen dus. Het resultaat is een design wat staat als een huis. Mierenneukers vallen wellicht over de bezel, die op bijvoorbeeld Xperia-tablets nog nauwelijks zichtbaar is, maar het zou kinderachtig zijn daarop de nadruk te leggen. Immers, de Elite x2 is niet bedoeld als consumentenproduct (ondanks dat deze wel als zodanig verkrijgbaar zal zijn), wordt ook niet zo geposioneerd door HP en daarom ook niet zo ontworpen.

Specificaties

De Elite x2 1012 is afkomstig uit de 1000-serie van de Elite-lijn en dus voorzien van stevige specificaties bedoeld voor mobiele professionals en ook executives. Dat valt af te lezen aan de specificaties en functies die het apparaat biedt. Het apparaat is voorzien van diverse configuraties naar behoefte op het gebied van opslag en intern geheugen. Qua cpu heb je de keuze uit een Intel Core M3, M5 of M7-cpu.

Het display is, zoals al uit de 1012-naam af te leiden is, een 12-inch UWVA-display voorzien van Corning Gorilla Glass 4 met een resolutie van 1920x1280, volgens HP de beste resolutie om op te werken. Hebben ze zeker gelijk in, want priegelen met een 4K-resolutie op een tablet werkt nu niet bepaald lekker. Het scherm is bovendien voorzien van 2048 aanraakpunten, wat in combinatie met de meegeleverde Wacom-pen maakt dat het device uitermate geschikt is voor, ook nauwkeurige, contentcreatie.

Connectiviteit en poorten

Het apparaat is voorzien van alle belangrijke vormen van connectiviteit waaronder WLAN ac/b/g/n, bluetooth 4.2 en optioneel 3G of 4G en de mogelijkheid tot WIGIG. Verder heeft de Elite x2 een usb-c-poort aan boord met Thunderbolt, een usb 3.0-poort, microSD-ondersteuning en een poort voor plaatsing van een sim-kaart.

Flexibiliteit en management

Met het oog op de mobiele werknemer heeft HP er in ieder geval erg veel aan gedaan om de tablet flexibel inzetbaar en bijzonder goed te beheren te maken. Zo heeft de tablet een kickstand die naast stevig (want deze dient tegelijkertijd als kreukelzone om klappen op te vangen mocht je tablet vallen) ook diverse goed werkbare standen heeft. Zeker in combinatie met de keyboards werkt dat lekker. Daarover gesproken: er is zowel een travel keyboard als advanced keyboard voorzien van smart card reader verkrijgbaar voor de Elite x2. Deze zijn stevig, werken bijzonder lekker en zijn bovendien backlit.

Wat het beheer betreft is de Elite x2 de eerste tablet die is uitgerust met een unieke combinatie van BIOS-level beveiliging met geïntegreerde HP Sure Start, beheer met HP Touchpoint Manager (dit vindt zijn weg naar Nederland in januari) en een optionele Intel Core M vPro-processor. Tevens is het device eenvoudig op locatie te onderhouden en van vervangende onderdelen te voorzien. Hiermee is de Elite x2 dus ook prima geschikt voor organisaties die op zoek zijn naar schaalbaarheid.

Prijs en beschikbaarheid

De HP Elite x2 1012 wordt in januari in Nederland verwacht. De adviesprijs bedraagt 799 euro excl. btw. Het HP Travel Keyboard is apart verkrijgbaar voor 130 euro excl. btw.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie