'Quantum computing' krijgt boost met nieuwe processors

IBM onthult processors voor kwantumcomputer

Bram Steijns
Het technologiebedrijf IBM heeft bekendgemaakt dat het twee kwantumprocessors heeft gemaakt. Deze moeten leiden tot de krachtigste kwantumcomputers ooit gemaakt.

De processors hebben een 'quantumvolume' van 16 en 17 kwantumbits, 'quantumvolume' is een door IBM bedachte maatstaaf om de kracht van de processors uit te drukken. De processors zijn gemaakt voor de Quantum Experience, de kwantumcomputer van het bedrijf.

Het is een hele verbetering ten opzichte van de vorige processor, die slechts 5 kwantumbits had. Die processor heeft sinds afgelopen zomer 30.000 experimenten gedraaid.

Kwantumcomputers

Kwantumcomputers moet problemen op gaan lossen die te complex zijn voor normale computers. Zoals vraagstukken over Artificial Intelligence, financiƫle diensten en logistiek.

Kwantumtechnologie wordt nu vooral nog gebruikt door enkele grote bedrijven, onderzoeksfaciliteiten en overheidsinstanties. Om meer belangstelling voor de wetenschap te wekken, heeft IBM tutorials gepubliceerd die de basis van kwantumtechnologie toelichten.

Door: Bram Steijns

Bram Steijns | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bram