In China print men appartementencomplexen

Redactie WINMAG Pro
Hoewel 3D-printen nog relatief nieuw is, maakt deze techniek reuzenstappen. Het Chinese bedrijf WinSun laat bijvoorbeeld heuse appartementencomplexen uit hun printers rollen.

Toegegeven, zo simpel als we het hier doen voorkomen is het natuurlijk niet. Alle onderdelen worden los van elkaar uitgeprint en dan moet de hele constructie nog in elkaar gezet worden. Toch is het printen van enkel de onderdelen al genoeg om indruk te maken. We hebben het hier immers niet over maquettes, maar een daadwerkelijk appartementencomplex waar je in kunt wonen.

Crazy Magic Stone

Om de grote pre-fabricated materialen te printen gebruikt het bedrijf een printer van ruim zes meter hoog, ruim tien meter breed en ruim veertig meter diep. De 'inkt' die gebruikt wordt bestaat uit bouwafval zoals cement en zand en iets wat het bedrijf 'Crazy Magic Stone' noemt. Volgens WinSun is dit gepatenteerde materiaal vier tot vijf keer steviger dan natuurlijk steen en wordt het al veelvuldig gebruikt in de bouw.


Een appartementencomplex, mede mogelijk gemaakt door 3D-printing.

Kostenefficiënt

Het fabriceren van bouwmateriaal via 3D-printing is volgens de Chinese materiaalleverancier Yingchuan bijzonder kostenefficiënt. Zo bespaart het op materiaal, tijd en mankracht. Uiteraard helpt het gebruik van bouwafval als basismateriaal bij het drukken van de kosten. Het bedrijf is voornemens om tenminste nog honderd recyclebedrijven in China te bouwen om de aanvraag voor materiaal aan te kunnen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie