Native, hybrid en web: wat is het beste voor jouw app?

Redactie WINMAG Pro
Mobiele applicaties zijn booming business, maar hier zijn verschillende varianten van. Zo heb je native-applicaties, die speciaal ontwikkeld zijn voor één os, bijvoorbeeld Android of iOS. Maar hybrid-applicaties kun je weer op ieder operating system draaien. Wat zijn de verschillen en waar kies je voor?

Allereerst is het goed om het verschil tussen de opties duidelijk te krijgen. Een native-applicatie is een app die ontwikkeld is voor een bepaald operating system. Zo draait een native app voor Android ook alleen op Android-apparaten, en niet op die van Apple. Een hybrid-applicatie draait op diverse platformen, je hoeft de app dus maar één keer te maken. Voor deze applicaties wordt bijvoorbeeld HTML5, css of Javascript gebruikt, welke op bijna ieder apparaat wel werken. Daarnaast heb je ook nog web apps, wat feitelijk niet meer is dan een applicatie die draait binnen een mobiele browser, een soort website dus. Hier heb je als gebruiker dus geen ruimte op je telefoon voor nodig, want er wordt niets geïnstalleerd. Keuze is er dus wel binnen de app-ontwikkeling, maar voor welke optie ga je?

Native apps

Native apps zijn eigenlijk de applicaties zoals we ze gewend zijn: je downloads ze vanuit een app store en installeert ze op je apparaat. De voordelen van zo'n applicatie is dat ze ontzettend snel zijn, een hoge up-time hebben en ze werken vaak erg intuïtief. Bovendien kunnen deze applicaties gebruikmaken van alle functionaliteiten op het apparaat, zoals de camera, de microfoon en bepaalde gebaren. Ook push-notificaties zijn mogelijk en gebruikers spenderen vaak veel tijd binnen de applicatie.

Hoe goed dit allemaal ook klinkt, native-applicaties komen niet met alleen maar voordelen. Het grootste nadeel is dat je applicatie maar op één platform werkt. Wil je je native Android app ook op iOS hebben, dan moet je deze van de grond af gaan maken. Dit kost veel tijd en geld, wat alles behalve ideaal is. Bovendien heeft elke versie van je applicatie zijn eigen onderhoud nodig en blijf je hier dus meer geld en tijd aan kwijt zijn. Voor de ontwikkeling van je apps heb je vaak meerdere programmeurs nodig, want de meeste specialiseren zich in slechts één platform. Verwacht dus niet dat je Android developer ook een iOS-applicatie kan maken. Hierbij kun je er wel voor kiezen om je applicaties gefaseerd uit te rollen, dus eerst een Android-versie en later pas een iOS- of Windows Phone-variant, of andersom. Hierdoor kun je vast een fanbase creëren en promotie maken voor je applicatie, waardoor hij waarschijnlijk meer gedownload wordt wanneer de applicatie op andere besturingssystemen verschijnt.

Web-applicaties

Helemaal aan de andere kant van het app-spectrum hebben we de web-applicaties, de apps die in een mobiele browser draaien. Deze applicaties zijn snel te ontwikkelen, kosten weinig geld en je hebt geen voorkennis over de laatste versie van een bepaald besturingssysteem nodig. Ook voor een gebruiker is een web-applicatie prettig, deze hoeft namelijk geen opslagruimte te verliezen om je app te draaien. De ontwikkeling van web-applicaties is simpel en snel, maar hier zit ook de grootste valkuil.

Juist de eenvoudigheid van een applicatie is hetgeen waardoor ze minder populair zijn dan native apps. Je bent erg gelimiteerd in mogelijkheden en om de app te draaien, is een internetverbinding noodzakelijk. Bovendien zijn deze applicaties traag en werken minder intuïtief. Ze zijn immers gemaakt voor ieder platform en gedragen zich niet als een gebruikelijke app, waardoor een gebruiker snel in de war of geërgerd kan raken. Bovendien is de app alleen op het home-scherm te zien als je hem opslaat als bladwijzer, waardoor veel mensen je applicatie slechts één keer gebruiken. Notificaties zijn niet beschikbaar, dus je bezoekers komen hoogstwaarschijnlijk niet terug.

Hybrid apps

Een hybrid-applicatie bevindt zich ergens tussen een native en web app in. Ze zijn sneller te bouwen dan native apps, en vaak goedkoper, maar hebben veel meer mogelijkheden dan een web-applicatie. In principe wordt hier weer een applicatie ontwikkeld voor ieder platform, maar er wordt ook een klein beetje van het platform waar deze voor ontwikkeld is toegevoegd. Zo wordt de gebruikerservaring beter en kun je meer functionaliteiten van het toestel gebruiken. Wil je je app op meerdere platformen uitbrengen? Dan hoef je slechts een klein gedeelte van de code te herschrijven om dit werkend te krijgen.

Maar ook hierin steekt een nadeel. Om je hybrid-applicatie op alle platformen werkend te krijgen, moet je nog steeds code aanpassen. Hier heb je dus alsnog diverse programmeurs voor nodig, want zoals gezegd, programmeurs specialiseren zich vaak. Deze code herschrijven kost alsnog veel tijd en geld, waardoor je uiteindelijk misschien wel op de kosten van een native app uitkomt – al is dit nog steeds goedkoper wanneer je voor elk platform een native app wilt. Bovendien kan web-content erg traag geladen worden wanneer de gebruiker dit vanuit je hybrid app probeert te laden. Het is immers geen web-applicatie.

Wat moet ik nu?

Simpel gezegd is er geen eenzijdig antwoord voor deze vraag. Welke vorm applicatie je het beste kunt maken, hangt volledig af van je budget, geduld en wat je wilt. Heb je een groot budget en ruim de tijd, dan raden wij je aan om voor een native app te kiezen. Waarom? Omdat deze voor de beste gebruikerservaring zorgt en je een grotere kans geeft op een trouwe fanbase die je applicatie gebruikt. Het feit dat je gebruik kunt maken van alle functionaliteiten van het apparaat, is natuurlijk een extra pluspunt.

Geen zin in het extra onderhoud en wil je het goedkoper doen? Dan is het verstandig om voor de hybrid-optie te gaan, en niet voor een web app. Hybrid-applicaties bieden je immers bijna alle functies van een native app, maar vaak een stuk goedkoper wanneer je op alle platformen wilt zitten. Probeer echter weinig tot geen web-content in je app te stoppen, want dit gaat haperen en werkt ergenissen op bij je gebruikers.

Een web-applicatie raden we je alleen aan wanneer je slechts een mobiele applicatie wilt maken van je website of iets soortgelijks. Voor web-content is deze variant namelijk prima en alle extra features die de andere app-vormen bieden, heb je hoogstwaarschijnlijk niet nodig. Je kunt snel en goedkoop een app uitrollen en maakt het zo gemakkelijker om bepaalde dingen op een mobiel apparaat te bekijken. Maar wil je meer dan slechts content, dan is het verstandig om voor een hybrid of native app te gaan, zodat je je gebruikers langer bij je houdt.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie