Preview: Vivaldi browser

Peter Güldenpfennig
Van een stukje software waarmee we content bekijken en chatten naar een geavanceerde oplossing voor onze internetbehoeften: browsertechnologie staat niet stil. Vivaldi is de nieuwste aanwinst op browsergebied en wij gingen aan de slag met de preview.

Vivaldi wordt gemaakt door de voormalige ceo van Opera, Jon von Tetzchner. De basis is Chromium, de open source-motor van Chrome. Volgens von Tetzchner richt Vivaldi zijn pijlen op power users. In de praktijk betekent dit dat de browser de nodige tools aan boord heeft om te spreken van een complete suite om het werken op en met internet te vergemakkelijken.

Instellingen

Na het opstarten namen we even een kijkje in de instellingen. Onmiddellijk viel de schone interface op zonder tabs embedded in menu's vol opties (Mozilla, lees je mee?). Fijn, want zo heb je razendsnel je browser naar smaak geconfigureerd. Er wordt rekening gehouden met mensen die graag snel browsen en wisselen van tabs met sneltoetsen. Het menu waarin je sneltoetsen instelt is gemakkelijk te gebruiken en alles wat je met de browser kun is onder een sneltoets te plaatsen. Ook instellingen als posities van menu's en browsertabs zijn te verplaatsen en ben je op zoek naar meer snelheid, kun je grafische opties inleveren zoals tabs die meekleuren met de website waarop je je bevindt.


Liefhebbers van sneltoetsen kunnen losgaan met Vivaldi.

Speed dial

De basis van de browser is de Speed Dial, de startpagina met jouw favoriete pagina's geordend ala Chrome. Aan de bovenkant kun je desgewenst folders aanmaken. Handig, zo kun je sets van tabs aanmaken en sorteren op taak, zoals een privé- en werk-folder bijvoorbeeld.

Internet suite

Aan de linkerkant van je browserscherm (tenzij je deze verplaatst hebt middels het configuratiescherm natuurlijk) vind je een set tools waarmee je online werkt. Naast een bookmark-menu vindt je hier een e-mail-tab, een contactpersonen-tab en een notitie-tab. Deze functies zijn echt gericht op online-werkers en werken gemakkelijk. Vanuit de contact-app zou je in principe gemakkelijk iemand moeten kunnen selecteren die je onmiddellijk een mail kan versturen zonder de browser te verlaten.


Met behulp van de notitiefunctie maak je snel notities bij een bijbehorende site.

De e-mail-tab is helaas nog niet actief in deze versie, aangezien Vivaldi Mail nog niet gelanceerd is. Wel kun je al terecht op de webmail-service. We zijn benieuwd of je afhankelijk bent van Vivaldi Mail of er bijvoorbeeld ook een Exchange-account aan kunt hangen. Daarover gesproken, geen aanwezige agenda is een vreemde keuze. Wellicht volgt dat nog? Want anders is de suite toch wel wat incompleet.

Preview

Duidelijk is dat dit nog een preview-build is. Surfen ging lekker snel, maar het verplaatsen van tabs ging met horten en stoten. Het uitschakelen van gekleurde tabs bracht verbetering, maar de vertraging bleef.

Wel moeten we zeggen dat we het schone maar uitgebreide configuratiemenu heel prettig vinden werken. De ingebouwde functies beloven veel goeds voor online werkers, hoewel er teveel onduidelijkheid is over integratie met andere software. Ook is niet bekend wanneer de uiteindelijke versie uitkomt, maar de preview-build heeft ons nieuwschierig genoeg gemaakt om vooraan te staan wanneer deze gelanceerd wordt.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter