Razendsnel netwerken: Linksys AC1900 EA7500

Peter Güldenpfennig
Met een groeiend volume aan data dat we draadloos verzenden, neemt ook de noodzaak toe om te investeren in hardware die deze hoeveelheid ondersteunt. Hardware-fabrikanten springen hier dan ook groot op in met passende netwerkproducten, waaronder ook Linksys met de EA7500.

Linksys AC1900 EA7500

Niets zo storend als een wegvallend of zwak wifi-signaal. Zeker in het geval van streamingcontent waarbij buffering tijd kost en je dus eigenlijk gewoon live wilt streamen, is een slecht signaal een kleine ramp. Veel van deze ergernissen komen voort uit een toenemende belasting van onze netwerken. Netwerken die in feite voor een groot deel leunen op hardware die nog uit een tijd stamt dat 4K exotisch klonk en streamen noodzakelijk met lage bitrates gedaan werd.

Met de Linksys EA7500 hoeft dat niet meer. Samen met de grotere broer van deze router, de EA8500, loopt Linksys voorop in een relatief nieuwe standaard in wifi-netwerken. Beide routers ondersteunen namelijk MU-MIMO, oftewel multi-user multiple-input multiple-output. Deze vorm van gerichte signaalzending zorgt voor een optimale distributie in de datastroom van jouw wifi-netwerk. Dit komt logischerwijs het nuttigen van digitale content ten goede.

Behuizing

De router is strak vormgegeven, maar wel opvallend groot. Jammer dat er niet gekozen is voor strakke lijnen, hierdoor is iets bovenop de router plaatsen niet echt mogelijk. Dat is trouwens niet wenselijk ook, een router behoort vrijstaand te zijn, zodat er een optimaal signaal afgegeven kan worden. Achterop vind je drie antenne-aansluitingen, vier ethernetpoorten om bedrade devices aan te hangen en een ethernet-poort waarop je het internet aansluit. Ook is het apparaat voorzien van twee usb-3.0-poorten. Handig om bijvoorbeeld een printer op aan te sluiten of extra opslag die benaderd kan worden vanuit je netwerk.

Installatie

Het installeren van de router is eenvoudig. Via de browser leidt een wizard, de Linksys Smart Wi-Fi setup, je door het proces. Desgewenst kun je er voor kiezen om eigenhandig de router te installeren. Het klinkt misschien gek omdat we het hier over een wifi-router hebben, maar het is raar dat de router al voorzien is van een wifi-SSID met bijgaand password. Nu zal deze voor elke Linksys-router uniek zijn, maar het is en blijft een zwakke plek wanneer je deze niet aanpast. Het is echter een klein detail in een verder zeer soepele setup.

Specificaties

Binnenin de router vind je een Dual Core 1.4 GHz cpu en een wifi-chipset die zowel de 5GHz-als de 2,4GHzband ondersteunt. De maximale snelheid op de 5GHz-band ligt op 1300 Mbps, die op de 2,4GHz op 600 Mbps. Gecombineerd leidt dat tot een gegevenssnelheid van 1,9 Gbps. Een flinke doorvoersnelheid dus, meer dan genoeg om meerdere gebruikers te voorzien van een vloeiende datastroom.

Ieder zijn eigen datastroom

De prettige interface van de Linksys Smart Wi-Fi setup, maakt dat eigenlijk iedereen de router kan instellen. in een kleine kantooromgeving. Stel je een kantoor voor waar iedereen op een notebook werkt en er wellicht ook nog een draadloos conferencingsysteem geïnstalleerd is. Dan kan de EA7500 prima dienst doen in verdeling van de bandbreedte. De 2,4GHz band kun je bijvoorbeeld reserveren voor de dagelijkse computerwerkzaamheden, terwijl je de 5GHz-band reserveert voor de wat zwaardere taken, zoals het draaien van een conferencingsysteem. Wel is het zaak om de router dichter bij het conferencingsysteem te plaatsen, omdat de reikwijdte van de 5GHz-band nu eenmaal minder groot is dan die van de 2,4GHz-band.

Linksys AC1900 EA7500 in de praktijk

In de praktijk werkt het systeem meer dan prima. De duale functie maakt de router het perfecte apparaat om jouw netwerk in te richten rondom intensief internetgebruik en multimediale verbindingen. Lag behoort tot het verleden en de dekking is beter dan we hadden verwacht. Sterker nog, van 'dead spots', plekken in je huis of op kantoor waar je geen dekking hebt, is geen sprake. Wat ons betreft behoort deze router dan ook tot een nieuwe generatie netwerkproducten die inspelen op de moderne behoeftes van gebruikers, die meer en meer gebruikmaken van on demand streamingcontent.

Mobiel

Het is mogelijk om je netwerk aan te passen van waar je maar wilt, met een net zo vriendelijke interface als die van de setup binnen de browser. Linksys Smart Wi-Fi is namelijk ook verkrijgbaar als app. Binnen deze app kun je bijna alles wat je in de browser setup ook kunt. Denk aan het aanpassen van de parental controls, prioriteit geven aan bepaalde apparaten, de details van verbonden apparaten zien en je netwerk controleren. De app is gratis en verkrijgbaar voor zowel iOS als Android. De tijd van het gehannes met ingewikkelde instellingen via lastige inlogs op browsers lijkt voorgoed voorbij, en Linksys lijkt hierin een van de voortrekkers te zijn. Dit juichen we toe, want je wilt volledige controle over je eigen netwerk met zo min mogelijk hobbels. Linksys heeft dat met de EA7500 helemaal voor elkaar, zo zien we het graag!

​Meer over de Linksys AC1900 EA7500 lees je op de officiële productpagina.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter