Review: AOC MyConnect LCD usb-monitor

Peter Güldenpfennig
Voor wie met regelmaat onderweg is voor vergaderingen en presentaties is een goed mobiel presentatiemiddel onontbeerlijk. Natuurlijk, je kan jezelf voorzien van een aparte laptop waarop je je presentatie kunt geven, maar dit is toch vaak behelpen. Een tweede monitor voor je publiek is een uitkomt, en AOC levert een dergelijke oplossing.

De lcd usb monitor van AOC is een 15.6-inch portable pivot-monitor. Dit komt er kortweg op neer dat je hiermee een extra scherm bij je hebt voor onderweg. Een scherm wat zowel, zoals de naam al suggereert, zowel in een landschapsmodus als portretmodus te gebruiken is. Daarbij verbind je de monitor via een usb 3.0-poort, waar het apparaat ook zijn stroom vandaan haalt.

Installatie

Voor de installatie levert AOC er een cd-rom bij. Daar hebben we toch wel onze vraagtekens bij. Op onze ultrabook was het in ieder geval behelepen, deze machine was uiteraard niet voorzien van een dergelijke, ietwat ouderwetse voorziening. De cd-rom/dvd-speler is sowieso uitstervend fenomeen, dus drivers leveren op een usb-stick is geen luxe. Heb je echt geen mogelijkheid de drivers via de cd-rom te installeren kun je nog altijd naar de website van AOC gaan om daar de drivers van te downloaden. Niet ideaal, wel een oplossing.

Prestaties

Direct na installatie herkent je laptop de tweede monitor en kun je er ook direct mee aan de slag. De monitor kent een resolutie van 1366 x 768. Niets bijzonder dus, maar op dit formaat voldoende. Niet overkomelijk is de slechte inkijkhoek, want die is echt erbarmelijk. Als je niet recht voor de monitor zit, dan zie je amper wat er op het scherm gebeurt. Dit zou natuurlijk niet moeten gebeuren. Van een presentatiemiddel als deze verwacht je dat het de mogelijkheid biedt om voor meerdere mensen, die zich natuurlijk niet allemaal direct voor de monitor bevinden, te kunnen presenteren.

Ook van de lichtopbrengst hoef je niet veel te verwachten, maar dit is niet zo vreemd. De monitor trekt alle stroom via usb, dus wat dat betreft lagen onze verwachtingen al niet erg hoog.

MyConnect

De monitor wordt geleverd met MyConnect-software, waarmee je de helderheid en kleurinstellingen – enigszins beperkt - kunt aanpassen. Verwacht hier niet teveel van. Wel mooi is dat je een chain aan kan leggen van in totaal zes usb-monitoren aan een laptop. Een manier dus om toch grote groepen mensen met je presentatie mee te laten kijken zonder last te hebben van de slechte inkijkhoek.

Niet enkel mobiel

Hoewel het apparaat enkele nadelen kent zijn er toch ook een hoop positieve zaken te melden. Zo is het toch echt een mobiel scherm. Je hoeft niet meer met snoeren te sjouwen, behalve een usb-snoer dan, en je kunt er wel degelijk op presenteren. Met name 1-op-1 presentaties zijn gewoon zeer goed te doen. De pivotfunctie doet daarnaast goed zijn werk. Het scherm reageert goed op draaien en de standaard aan de achterkant leent zich zowel voor de landschapsmodus als portretmodus.

Ook is het scherm goed te gebruiken als tweede scherm. Niet voor sterk visuele taken, het paneel is daarvoor niet goed. Maar voor het spreiden van grote tekstdocumenten over meerdere schermen is de monitor een uitkomst.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter