Review: Apple iPad mini

Peter Güldenpfennig
De iPad mini is met zijn dual-core 1GHz processor en 512MB aan intern geheugen misschien niet het baanbrekende apparaat waar Apple-liefhebbers op hoopten. Het is dan ook mogelijk dat je wat teleurgesteld bent als je veel geeft om cutting edge hardware. De mini ligt immers dichter bij de iPad 2 dan bij de nieuwste iPad. De oudere hardware gaat gek genoeg niet ten koste van de gebruikservaring, ook niet wanneer we scrollen door webpagina's met hoge resolutie-foto's. De mini kan het allemaal makkelijk aan en dat is knap.

Het eerste wat opvalt is het gewicht. De iPad mini is vederlicht vergeleken met zijn grote broer. En dat voelt lekker. De 308 gram wegende tablet voelt alsof je een pocket-versie van een goed boek in handen hebt. Lichter is simpelweg beter voor een tablet. Met de afmetingen van de mini en het 7,9-inch scherm lijkt Apple een sweet spot gevonden te hebben qua tabletformaat. De iPad heeft een goed formaat voor thuis maar is net te groot om overal mee naar toe te nemen. De iPad mini heeft echter een prima formaat wanneer je van plan bent om het apparaat veel onderweg te gebruiken. Het apparaat past met z'n 200 x 134,7 millimeter grootte in een (flinke) binnenzak en ademt echt 'on the go'. Het hoesje dat met de iPad mini is meegekrompen maakt het on-the-road-gevoel tenslotte af.

Het scherm is geen Retina, en dat is zichtbaar. Wanneer we tekst van het scherm aflezen mist deze smoothing. De resolutie is met zijn 1024 x 768 hetzelfde als de eerste en de twede generatie iPad echter met een iets hogere ppi, 163 itt 132 ppi. Toch valt het scherm zeker niet tegen. Kleuren komen mooi naar voren en en zijn lekker levendig. Toch blijft het wat steken dat Apple niet voor Retina is gegaan. Het maakt het apparaat wellicht goedkoper, maar het voelt als een stap terug wanneer pixels opeens weer opvallen zoals bijvoorbeeld bij enkele iconen het geval is.

De iPad ligt bijzonder lekker in de hand. Wanneer je de tablet op een hand laat rusten en met je andere hand bedient voelt dit heel natuurlijk. Over de knoppen aan de zijkant zijn we zeer te spreken. Het zijn stijlvolle knoppen die door de vorm en de kleur wegvallen in het design. Het maakt de tablet gestroomlijnd en handzaam zonder aan gebruiksgemak te verliezen. De grote broer van de mini heeft een volumeknop uit een stuk in plaats van twee losse knoppen zoals op de mini. Het ligt eraan wat je prefereert maar wij vonden de losstaande knoppen een stuk charmanter staan, ondanks dat het niets bijdraagt aan gebruiksgemak (maar hier ook niet aan afdoet).

De iPad mini

De speakers bevinden zich aan de onderkant samen met de Lightning-connector. Je oude adapter kun je dus niet meer gebruiken. Aan de bovenkant zit de microfoon en een hoofdtelefoon ingang. Het geluid van de interne luidspreker valt wat tegen. Het is zeker niet slecht maar wanneer je de mini naast de normale iPad legt en gaat vergelijken kun je de kwaliteit alleen maar beoordelen als 'redelijk'. Jammer, hier had zeker meer ingezeten. We raden je dan ook aan om een hoofdtelefoon te gebruiken als je naar muziek wilt luisteren.

Aan de achterkant zit een 5-megapixel camera, terwijl de de voorkant is voorzien van een 1,2-megapixel Facetime-camera. De kwaliteit is redelijk, maar haalt het uiteraard niet bij de 8-megapixel camera in de iPhone 5. Wanneer je even snel een foto van de omgeving wilt nemen werkt de camera simpelweg prima.

Wat weer als vanouds goed werkt, is het gebruik van de tablet. Apple weet als geen ander dat de gebruikservaring de basis vormt voor succes en dat merk je. Zonder gestotter of vertragingen start je app na app en surf je rond op internet. Het werkt snel en soepel, zoals het hoort. Ook iPad-apps waarvan je denkt dat die voordeel bij een groter scherm hebben houden zich staande op de mini. We bespeuren geen vreemde uitlijningen, en de apps die we hebben getest werkt naar behoren. Apple gaat duidelijk niet over een nacht ijs bij het krimpen van hun hardware.

Een ander belangrijk aspect van een tablet is bij de iPad mini ook dubbel en dwars in orde: de accuduur. Volgens Apple gaat de accu zo'n 10 uur mee bij normaal gebruik wat erg netjes is.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter