Review: ASUS VivoPC X

Redactie WINMAG Pro
Hoewel de desktop al even doodverklaard is, weten fabrikanten gelukkig wel beter. Ook ASUS beseft dat er daadwerkelijk nood is aan en vraag naar high end-desktops. Met name de opkomst van virtual reality wakkert deze noodzaak aan.

Dat is dan ook reden voor ASUS om de VivoPC X op de markt te brengen. Deze strakke toren doet eigenlijk niet eens meer denken aan een desktop en heeft eerder wat weg van een console. Een logische keuze, want er zullen ongetwijfeld genoeg mensen zijn die het apparaat een prominente plek in hun huiskamer geven. Toch misstaat de VivoPC X ook niet in een zakelijke omgeving, anders dan bijvoorbeeld de ROGserie van ASUS die zich ook qua uiterlijk echt richt op gaming en entertainment.

Behuizing en aansluitingen

Hoewel de behuizing doet denken aan een liggende desktop en het systeem zowel staand als liggend gepositioneerd wordt door ASUS, verraden de rondingen al dat rechtop de manier is om het systeem te installeren. In design is sowieso veel aandacht gestoken. Zo gaat je blik meteen naar de rode streep die over de lengte van de voorkant is doorgetrokken. Aan beide zijkanten bevinden zich openingen voor ontluchting die ook een design hebben meegekregen.

Opvallend is dat je aan de voorkant helemaal geen aansluitingen vindt. ASUS heeft er voor gekozen alles aan de achterkant weg te werken. Dit komt het uiterlijk van het systeem natuurlijk ten goede, maar betekent wel dat je niet even snel een USBdevice aansluit.

De aansluitingen aan de achterkant zijn op grafisch vlak goed voorzien met twee HDMI-poorten en een DisplayPort. Verder vind je vier USB 3.1-poorten en twee USB 2.0-poorten aan de achterkant, alsook een ethernetpoort. Ietwat vreemd is de keuze voor een 3-in-1 jackaansluiting voor de audio. Voor een multimediadevice is dat wat karig, dus wil je een high end-surroundsysteem op de VivoPC X aansluiten, dan ben je aangewezen op een audio-interface die je bijvoorbeeld via USB aansluit.

ASUS VivoPC X

Specificaties

Het Windows 10-systeem draait op een Intel Core i5-7300HQ-CPU en heeft 8GB aan intern geheugen aan boord. Bij een systeem als deze is het grafische aspect natuurlijk behoorlijk belangrijk, wat reden voor ASUS is om deze uit te rusten met een NVIDIA GeForce GTX1060 videokaart. Waar we zeer over te spreken zijn is de hybrideopslag. Je kunt kiezen uit meerdere configuraties, van een 1TB HDD met 128GB SSD tot aan 2TB HDD met 256GB SSD aan opslag. Een goede keuze wat ons betreft, te vaak wordt er ingeleverd op opslag door fabrikanten, iets wat nu eenmaal niet onbelangrijk is binnen het spectrum van multimediacontent.

Praktijk

Ons viel direct de veelzijdigheid van het systeem op. Zo noemden we eerder al dat het systeem zowel prima staat in een huiskamer als op kantoor. Daar heeft ASUS rekening mee gehouden door het systeem te leveren met een draadloze muis en keyboard. Van snoeren heb je dus geen last.

Ook fijn: op de VivoPC X tref je praktisch geen bloat aan. Voor een systeem als deze is dat best een unicum, want te vaak leveren fabrikanten een systeem als deze, die eigenlijk vanuit de doos direct te gebruiken is, met de nodige software om snel up and running te zijn. Dat is hier niet het geval, en dus is het echt een schoon, zelf in te richten systeem. Een pluspunt wat ons betreft. Wel vind je de Sonic Suite meegeïnstalleerd. Deze suite richt zich op gamers en je configureert de audio naar smaak.

Grafisch indrukwekkend

De meat van de VivoPC X steekt in het virtual reality-ready zijn van het systeem. De motor hierachter is de NVIDIA GeForce GTX1060-videokaart. Deze draait alles met gemak af wat je erop afvuurt, ongeacht wat voor VR-systeem je prefereert.

Ook als je minder gecharmeerd bent van virtual reality kun je prima uit de voeten met de VivoPC X. Het systeem is uitgerust met G-sync-technologie die de verversing van je monitor synchroniseert met de output van je videokaart. Dit voorkomt stotteringen en vreemde framedrops wat leidt tot een gestroomlijnde multimedia-ervaring. Niet onbelangrijk tijdens het gamen. Opvallend is trouwens hoe stil het systeem is. Zelfs met allemaal grafisch geweld hoor je de VivoPC X niet. Bewonderenswaardig wat ons betreft, op dit vlak kunnen vele andere fabrikanten iets van ASUS leren.

All-in-one, maar niet voor iedereen

Hoewel de specificaties van het systeem prima zijn steekt er wel iets bij de VivoPC X. Om deze te upgraden zul je van goede huize moeten komen. Het systeem is namelijk behoorlijk gesloten. Technisch is het mogelijk om de behuizing te openen, maar dan moet je wel precies weten hoe. ASUS heeft de VivoPC X dan ook echt bedoeld als een all-in-one-systeem. Schaf je deze aan, dan ben je ook direct klaar na het aansluiten. Hiermee is deze dus een stuk minder geschikt voor avontuurlijke upgraders die graag beschikken over de nieuwste videokaart of hun opslag willen uitbreiden.


ASUS VivoPC X

Hoewel de ASUS VivoPC X zeker niet voor iedereen is, met name tweakers en technisch onderlegde gamers, kan iedereen verder wel prima uit de voeten met het systeem. De prestaties zijn bovengemiddeld voor de prijs waarvoor je het systeem krijgt. Bovendien kun je meteen met je HMD aan de slag aangezien het systeem virtual reality-ready is. De keuze om enkel aan de achterkant poorten te plaatsen vinden we een vreemde, maar daar staat wel weer een mooi design tegenover.

Prijs: vanaf € 999,-
OS: Windows 10
CPU: Intel Core i5-7300HQ
RAM: 8GB
Grafisch: On Board NVIDIA GeForce GTX1060, 3GB
Storage: tot aan 2TB HDD; tot aan 512GB SSD
Draadloos: 802.11 ac; BT 4.1
Aansluitingen: 4 x USB 3.1; 2 x USB 2.0; 1 x Audio Jack 3-in-1; 1 x RJ45 LAN; 2 x HDMI; 1 x Display Port
Afmetingen: 76 x 260 x 280 mm
Gewicht: 2.2KG
Info: Asus.nl

ASUS VivoPC X
8,8 / 10
Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie