Review: Asus VivoTab RT

Peter Güldenpfennig
Windows 8 heeft het niet makkelijk en dat geldt ook voor de hardware draaiende op dit besturingssysteem. Dat weerhoudt fabrikanten er echter niet van nieuwe hardware met dit systeem uit te brengen. Asus doet daaraan mee met de VivoTab RT.

Onmiddelijk bij het bekijken van de VivoTab RT valt de link met Asus' eerdere convertible-lijn op, de Transformer. De tablet met dock lijkt namelijk als twee druppels water op zijn spirituele voorganger. En niet alleen qua uiterlijk, want zelfs de productcode, de TF600 verwijst naar dit verleden. Daarbij verschilt de VivoTab ook niet qua specificaties veel van de Transformer, beide draaien immers op Nvidia's Tegra 3 processor. Het is echter het besturingssysteem, Windows 8 RT, die het grote verschil moet maken. 

De RT-versie van de VivoTab is een 10,1-inch tablet met een resolutie van 1366x768. Een gangbaar formaat dus. Veel kleiner moet het ook niet zijn, het zou de interface van Windows 8 niet ten goede komen. De zogenaamde tegels in Windows 8, de (voornamelijk tweekleurige) vlakken waaronder zich apps en programma's bevinden, voelen zich het beste thuis op een wat groter scherm.

Het komt bij gebruik natuurlijk niet alleen op het scherm aan, ook overige aspecten moeten op orde zijn. Op papier is dat ook zo bij dit apparaat. De Tegra 3 quadcore-processor van 1,3 GHz is absoluut geen onbekende en zagen we al vaker in diverse smartphones en Android-tablets. In combinatie met 2GB aan RAM zou je denken met wat redelijke kracht van doen te hebben. De 64GB SSD zorgt voor de opslagruimte van files. De camera's, 8 megapixel aan de achterkant en 2 megapixel aan de voorkant, sieren verder de lijst naast de aan/uit-knop en een micro-sd- en micro-hd slot. Een mooie opsomming van geen denderende, maar ruim voldoende specificaties voor een tablet.

Dat is merkbaar, want het tablet is heerlijk responsief. Het scherm voelt wel wat stroef aan in vergelijking met de meeste andere moderne tablets, maar dat verschil is alleen merkbaar als je het zij-aan-zij zou vergelijken. Het licht wat het scherm voorbrengt is erg goed, 600 nit, meer dan de 400 nit die de Smart-variant voortbrengt. Daarnaast worden de kleuren voller op het scherm weergegeven dan vergelijkbare tablets dankzij het super ips+-paneel wat voorzien is van zogenaamde 'brighten technologie'. Wat dit precies is laat Asus in het midden maar een positief visueel verschil met andere VivoTabs is zeer zeker merkbaar.

Tablet en toetsenbord
Het toetsenbord los van het tablet. In de praktijk werkt het toetsenbord toch niet helemaal optimaal.

Als je de tablet in de zon gebruikt valt ook op hoe goed zichtbaar alles blijft. Natuurlijk weerkaatst het glossy scherm, daar ontkom je niet aan, maar je kijkt niet in een bundel van licht. Tekst blijft leesbaar en afbeeldingen blijven zichtbaar. Het apparaat is dus ook goed bruikbaar buiten, wat een enorm pluspunt is.

Naast een tablet-only versie ligt het apparaat ook in de winkel met een extra toetsenbord-dock. Naast dat een fysiek toetsenbord handig is voor wat meer intensieve taken als tekstverwerken, kent de dock nog meer voordelen. Zo breid je de tablet meteen uit met een extra usb-poort. Nog handiger is de ingebouwde batterij die het geheel helaas wel van meer gewicht voorziet. Hiermee verleng je de duur van je tablet met ongeveer vijf uur, terwijl de tablet alleen ongeveer tien uur meegaat. Daarnaast kan het toetsenbord de tablet ook van stroom voorzien wanneer deze leeg is. Verder dient het toetsenbord tegelijkertijd als bescherming voor de tablet door dat je van je tablet min of meer een netbook maakt. Zo kun je het geheel dichtklappen en meenemen zonder dat je de tablet beschadigt.

In de praktijk typt het toetsenbord toch niet helemaal lekker. Dit komt vooral omdat de toetsen te dicht op elkaar zitten. Daarbij zit je al verkrampt te werken omdat een tablet niet heel groot is en het toetsenbord ook niet. Dit hoeft niet zo te zijn, Apple toetsenborden, ongeveer net zo groot, typen immers prima. Het toetsenbord werkt, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter