Review: Asus VivoTab Smart

Peter Güldenpfennig
Naast de RT-versie van de VivoTab hebben we ook de VivoTab Smart bekeken. Vergelijkbaar maar toch anders. En dat zit hem natuurlijk niet alleen in de naam.

De VivoTab Smart is Asus' nieuwste variant binnen de VivoTab-lijn en een directe afgeleide van de 'gewone' VivoTab. De Smart is een budgetversie, met een wat kleiner beeldscherm en vriendelijker prijskaartje.

De tablet draait net als de normale VivoTab op de 'normale' versie van Windows 8, met als voordeel dat je je normale Windows-software kunt draaien. Houd daarbij wel rekening met de concessies die je moet doen op hardwaregebied. Met name de processor, een dual-core Intel Atom Z2760 is niet de allersnelste. Met andere woorden: iets als Photoshop kun je vergeten, maar eenvoudigere kantoorsoftware draait op zijn best 'aardig'.

Het geheugen is 2GB groot en voor opslag biedt de tablet plaats voor 64GB op de ssd-schijf. Aan de achterkant vind je een 8 megapixel camera terwijl er op de voorkant een 2 megapixel camera zit.

Vormgeving

Wanneer je het apparaat in je handen houdt en goed bekijkt valt op hoe enorm generiek het apparaat eruitziet. Er is helemaal niets 'eigens' aan, en dit is toch wat jammer. Asus heeft namelijk met haar Transformer-lijn (waarvan de VivoTab RT-versie een spirituele opvolger is) bewezen strak uitziende tablets te kunnen maken, maar daar lijkt hier weinig sprake van. Asus maakt een vreemde designkeuze door de witte achterkant te combineren met een zwarte voorkant. Het maakt dat je de 8 megapixel-camera maar laat voor wat het is, want stel je voor dat iemand de achterkant ziet. Het steekt ontzettend lelijk af bij de zwarte voorkant rondom het 10,1-inch scherm.

De overige aansluitingen, een gecombineerde hoofdtelefoon/microfoon-poort en micropoorten voor hd-aansluitingen, sd-kaarten en usb-apparaten zijn verder niets bijzonders. Het is niet veel, niet weinig.

Beeldscherm

Het beeldscherm, met een resolutie van 1366x768, maakt weer wat goed. Hoewel deze niet zo mooi is als het scherm van de RT-versie, komen kleuren prima uit de verf. Jammer dat de helderheid wel wat te wensen overlaat. Het scherm blijft naar ons idee te donker. Jammer dat het aantal nits (350 in het geval van de Smart-versie) niet wat is opgeschroefd dus. Overigens werkt het scherm zelf wel prima. Het reageert zonder haperingen op 'gestures' en registreert aanraking goed.

Stroperig

Als de buitenkant niet mooi is moet een fabrikant dus opvallen met opvallende prestaties. Maar helaas, ook op dat gebied weet de VivoTab geen indruk te maken. Het werkt, en daar is alles mee gezegd. De interface hapert niet, maar het is ook niet razendsnel. Inmiddels zijn we goed gewend aan Windows 8, en zien we dat de gebruiksomgeving vol goede ideeën zit. Het werkt erg intuïtief en is erg aantrekkelijk. Op dit apparaat werkt het echter net wat te stroperig: het wisselen van apps, het instellen van het systeem, het wisselen van scherm. Scrollen voelt vloeiend, maar neemt meer tijd in beslag dan we gewend zijn. En dat gaat je behoorlijk tegenstaan wanneer je dit vergelijkt met andere besturingssystemen op huidige tablets of de RT-versie van Windows 8.

De mogelijkheid tot het installeren van non-Windows 8-software is, als we eerlijk zijn, enkel een pluspunt voor organisaties die niet zomaar software vaarwel kunnen zeggen vanwege organisatorische of financiële overwegingen. De software werkt gewoon niet lekker met aanraakgevoelige besturing. De softwareondersteuning voelt voor ons dan ook eerder als ballast dan als voordeel. Het werkt lomp en onhandig, en voelt niet alsof erover is nagedacht.

Lichtpunt aan de VivoTab Smart is dan de prijs van 499 euro (inc. btw). In vergelijking met de 789 euro (excl. btw) die voor de RT-versie neerlegt lekker laag. Maar veel meer had de tablet simpelweg niet mogen kosten, want voor dat geld zijn er simpelweg betere opties te krijgen.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter