Review: Asustor AS7010-T

markscholten
Een paar jaar geleden was de nas nog een klein apparaat waar je misschien één of twee harde schijven in kwijt kon om je back-ups op te bewaren of te gebruiken om je opslag uit te breiden in je netwerk. Die tijd is voorbij. De nas heeft een sprong gemaakt van kleine storage devices, naar een all-in-one oplossing.

De AS7010T is een 'kingsize' nas, zowel qua specificaties als qua prestaties en features. Het duidelijk dat dit geen huis-tuin-en-keuken-nas is. Nee, Asustor mikt met de AS7010T duidelijk op de hogere segmenten van de markt. Dat betekent niet dat de AS7010T niet geschikt is voor de consument, maar jan-modaal zal niet zomaar de AS7010T thuis gebruiken.

Kingsize

Wie kijkt naar het totaal plaatje wat de AS7010T heeft te bieden, ziet meteen dat het een nas is waar je 'u' tegen kunt zeggen. Niet alleen heeft de AS7010T de benodigde hardware aan boord, ook op software gebied is de AS7010T goed voorzien. Als we kijken naar de hardware draait de AS7010T op een Intel Core i3-4330 dual core processor en wordt deze standaard geleverd met 2 GB werkgeheugen, welke je kunt uitbreiden tot 16 GB.

Tien drive-bays bieden een theoretisch maxixum van 60 TB aan opslag en om alle data van en naar de nas te transporteren, heb je twee gigabit netwerkpoorten met link aggregratie voor een verhoogde datastroom en back-up wanneer één van de twee verbindingen wegvalt. Op de AS7010T vind je ook drie usb 3.0-, twee usb 2.0- en twee esata-poorten terug samen met een S/PDIF-uitgang en hdmi 1.4-poort. De laatste twee aansluitingen maken de AS7010T dus ook geschikt als volwaardig mediacenter.

Installatie

Om de AS7010T aan te sluiten en werkend te krijgen hoef je geen raketgeleerde te zijn. Het installeren van harde schijven gaat gemakkelijk en snel, en zowel 2.5 inch als 3.5 inch sata-schijven kun je er in kwijt. Omdat alles verder in de behuizing zit weggewerkt, hoef je alleen de AS7010T aan je netwerk te hangen en van stroom te voorzien. Download of installeer de ASUSTOR Control Center en je kunt beginnen. Via een webinterface word je door de eerste stappen begeleid en spreken de opties voor zich. Je kunt kiezen voor een automatische set-up of om alles met de hand in te stellen.

ASUSTOR Adm

Onlangs heeft ASUSTOR haar besturingssysteem 'ADM' (ASUSTOR Data Master) vernieuwd naar versie 2.3. De AS7010T is de eerste nas die fabrieksaf met deze versie geladen komt. De duidelijk interface met overzichtelijke iconen maakt het werken met de nas een gemak. Netwerk- en systeembeheerders hebben met de AS7010T weinig hoofdpijn; enkele speciale features maken de integratie van de nas in een Windows Server netwerkomgeving kinderwerk.

Nieuw is de integratie van Windows ACL, waarmee je vanuit Windows Explorer of vanuit ADM's eigen bestandverkenner de benodigde rechten kunt toekennen. Over veiligheid hoef je verder ook geen zorgen te maken: de AS7010T ondersteunt AES 256 bit's versleuteling tot op folderniveau.

Niet geheel onverassend is er ondersteuning voor clouddiensten zoals Dropbox, Google Drive maar ook HiDrive en Amazon S3: genoeg backup mogelijkheden. Sluit je de AS7010T aan als mediacenter, dan krijg je via de ASUSTOR Portal applicatie toegang tot een handvol applicaties zoals XBMC (Xbox Media Center), YouTube, Google Chrome, Boxee en meer. Vervolgens kun je dit in 4K-resolutie op een tv of monitor presenteren via de HDMI-poort, en dat is best indrukwekkend voor een nas.