Review: DataTraveler 2000

Peter Güldenpfennig
Wat beveiligde usb-sticks betreft heb je als afnemer tegenwoordig ruim de keuze. Ook usb-sticks met keypads blijven interessant voor organisaties om hun data veilig op op te slaan. Wij gingen aan de slag met de Kingston DataTraveler 2000.

De DataTraveler is een stevige usb-stick die geschikt is voor gebruik van opslag, maar uiteraard nog meer voor het veilig vervoeren van data die op de stick staat. Alleen al dankzij de casing. Je schuift de stick simpelweg in de beschermende huls en de DataTraveler is automatisch beschermd tegen vocht en stof.

Password

Wat de stick echter echt uniek maakt, is de hardwarematige versleuteling over twee niveaus. Allereerst natuurlijk de keypad op de stick die een slot zet op de deur naar jouw data. Deze 10-cijferige keypad ondersteunt passwords die uit cijfers bestaan, met op de stick zelf letters onder de cijfers, zodat je een woord kunt linken aan jouw eigen bedachte password.

Voor jouw nieuwe password gelden wel enkele regels. Zo mag deze niet uit herhalende cijfers bestaan, en mag deze ook niet op- of aflopend zijn. Tevens moet het password uit minimaal zeven cijfers bestaan, met een maximum van vijftien cijfers. Heb je het standaardpassword eenmaal aangepast naar een eigen password, dan gebruik je deze continu om de stick te benaderen en opties aan te passen. Steek je de stick in je computer zonder het password te gebruiken, dan gebeurt er helemaal niets. Behalve dan dat de DataTraveler wordt opgeladen, want voor het keypad is er wel een batterij ingebouwd, natuurlijk. Data die naar de stick wordt weggeschreven, wordt automatisch versleuteld. Dit gebeurt in real-time op de drive zelf middels 256-bit encryptie met een XTS-cipher, dus je bent er altijd van verzekerd dat niemand bij de data kan.

Veilig

Dankzij de versleuteling ben je er sowieso van verzekerd dat, in het geval de stick in verkeerde handen valt, niemand bij je data kan. Mocht iemand nu proberen om toch toegang tot je data te krijgen middels een brute force-aanval, dan activeert hiertegen een interessant mechanisme. Na tien keer een verkeerde pincode ingevuld te hebben, wist de DataTraveler zichzelf automatisch en zet hij zichzelf terug naar de fabrieksinstellingen. Tevens wordt de sleutel behorend tot de cipher opnieuw gerandomiseerd. Dat laatste is natuurlijk de zegel op al ontzettende goede beveiliging en spreekt voor de DataTraveler.

Opties

De stick bevat een uitgebreide optiemode die in tandem werkt met de leds op de stick. Met andere woorden: welke leds branden en of deze knipperen of niet, geeft aan in welk optiemenu je je bevindt. In deze menu's kun je het gebruik van de stick aanpassen naar wens. Zo is het mogelijk om een timeout in te schakelen, waarmee de stick zichzelf afsluit na een vooraf ingestelde tijd. Ook is het mogelijk een read only-mode of juist een read/write-mode in te schakelen.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter