Review: de nieuwe iPad, grafisch de nieuwe maatstaf

steven
Net als vorig jaar presenteerde Apple de nieuwe versie van de iPad in maart. Een aantal specificaties waren al voor de lancering gelekt, de naam bleef echter een mysterie. Apple noemt zijn nieuwste tablet namelijk niet iPad 3, maar simpelweg iPad of 'de nieuwe iPad'. Is deze keuze een voorbode voor een beperkt aantal vernieuwingen?

Net als bij de iPhone 4S moet je van goede huizen komen om de nieuwe iPad van zijn voorganger te kunnen onderscheiden. De designafdeling van Apple heeft het ontwerp vrijwel onaangeroerd gelaten.

Toch maakt dit de nieuwe iPad zeker niet gedateerd. Het ontwerp met de aluminium achterkant is tijdloos en maakt een luxe en solide indruk. Alles zit nog op precies dezelfde plaats als bij de iPad 2, waarbij Apple misschien niet voor alle zaken de juiste plek heeft uitgekozen. De plaatsing van de ingebouwde speaker aan de achterkant en de hoofdtelefoonaansluiting bovenop vinden we wat onlogisch.


Toch is het niet erg dat Apple weinig heeft gesleuteld aan het uiterlijk. De grootste vernieuwing is namelijk het Retina-display en die verbetering is duidelijk zicht- en merkbaar. De term 'Retina' gebruikt Apple ook voor de schermen van de iPhone 4 en 4S en staat voor natuurgetrouwe kleuren en haarscherp beeld.

Bij een normale gebruiksafstand kun je volgens Apple geen losse pixels  onderscheiden, dankzij de zeer hoge resolutie van 2048 bij 1536 op het relatief kleine 9,7-inch-schermoppervlak. Dit is de hoogste resolutie en pixeldichtheid die we tot dusver tegenkwamen in een tablet en betekent een verviervoudiging van het aantal pixels ten opzichte van de iPad 2. Dit zijn er bovendien een stuk meer dan een fullhd-tv, die het moet doen met 1920 bij 1080 pixels.

Retina-display nieuwe iPad

Niet alleen op papier klinken deze getallen behoorlijk indrukwekkend, ook in het echt stelt het Retina-scherm zeker niet teleur. Alles op het scherm is echt haarscherp, tot aan alle app-icoontjes toe. Met name zwarte tekst op een witte achtergrond lijkt erg te profiteren van de hoge resolutie. Door de toegenomen scherpte leest dit een stuk prettiger en benadert het drukkwaliteit. Dit maakt het surfen op de nieuwe iPad een stuk aangenamer.

Je merkt hierbij wel dat de meeste websites niet voor een dergelijke resolutie zijn gemaakt. Door de uitstekende opschaalmethode van de tablet blijft alles goed in verhouding, zelfs bij ver inzoomen blijven alle letters scherp. Dit geldt echter niet voor de afbeeldingen op websites. Doordat deze vaak een erg lage resolutie hebben zien ze er bij veel websites zonder in te zoomen al onscherp uit. Als dergelijke hoge resoluties mainstream worden op tablets doen webdevelopers er verstandig aan over te stappen op afbeeldingen van betere kwaliteit. 

Ondanks het Retina-scherm voelt de interface van de nieuwe iPad net zo soepel aan als bij de iPad 2. Grote verantwoordelijk hiervoor de is de A5X-chip die de A5 vervangt. Deze nieuwe chip biedt veel betere grafische prestaties, die niet alleen gebruikt worden bij het weergeven van de nieuwe resolutie maar ook van pas komen bij toekomstige games en applicaties. Naast de betere grafische processor bezit de nieuwe iPad ook over een dubbele hoeveelheid aan werkgeheugen. De A5X lijkt tijdens het gebruik wel wat warmer te worden dan zijn voorganger. Dit was echter niet zo warm dat we er echt last van hadden.

Klagen

Is er wel wat te klagen over de nieuwe iPad? Toch wel iets. De nieuwe hardware heeft namelijk heel  wat meer stroom nodig. Toch is de accuduur van de nieuwe iPad nagenoeg gelijk gebleven, met gemiddeld tien uur, een uitstekende prestatie voor een tablet.

Apple heeft hiervoor wel de accucapaciteit flink moeten vergroten, wat helaas ook iets ten koste ging van de dikte en het gewicht van de iPad. Dit maakt hem 50 gram zwaarder en 0,6 mm dikker dan de iPad 2. Dit is niet veel, maar het blijft een achteruitgang. De grootste Android-concurrent van het moment, de Asus Eee Pad Transformer Prime weegt bijvoorbeeld 66 gram minder en is 1,1 mm dunner. Bovendien komen daar dit jaar nog heel wat nieuwe Android-tablets bij.

iPad met website

Camera

Maar terug naar de vernieuwingen. De camera van de nieuwe iPad is namelijk wel een grote vooruitgang. Bij de iPad 2 was dit duidelijk een ondergeschoven kindje, je kon er mee fotograferen maar daar was dan ook alles mee gezegd. De nieuwe camera, die Apple omgedoopt heeft tot iSight, lijkt veel op die van de iPhone 4S. Apple gebruikt dezelfde vijfdelige lens, maar koppelt deze aan een vijfmegapixel beeldsensor. De foto’s zien er overduidelijk een stuk beter uit, de vraag blijft wel of je met een tablet wilt gaan fotograferen. De filmfunctie profiteert ook van de nieuwe lens waardoor je voortaan ook video’s kunt schieten met een resolutie van 1080p.

De nieuwe iPad is net als de iPad 2 leverbaar in twee uitvoeringen en twee kleuren (zwart en wit). Bij de nieuwste versie heeft de aanduiding 3g echter plaatsgemaakt voor 4g/lte. In Nederland hebben we hier echter niets aan. Doordat deze techniek nog niet is uitgerold in ons land zal de 4g-uitvoering gewoon gebruikmaken van 3g. Over de kwaliteit zijn we bijzonder te spreken. De gebruikte wifi-chip heeft een goede ontvangst en legt een erg stabiele verbinding.

iPad met Smartcover

afbeelding van steven
Door: Steven Vos

Steven Vos | Redacteur

Steven Vos (28) studeerde Journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Vanaf april 2011 is hij werkzaam bij dit magazine en voelt zich daar als een vis in het water.

Vanaf zijn jeugd heeft hij een grote passie voor alles wat met ict te maken heeft en zette hij verschillende eigen computers in elkaar. Ook op het gebied van besturingssystemen heeft hij het nodige gezien. Zo werkte hij met het bijna complete Windows-assortiment (van 3.1 tot 7), Mac OS X en Linux.

Daarnaast hebben mobiele telefoons al jaren zijn interesse. Toen hij in 1998 zijn eerste mobiele telefoon aanschafte, een Nokia 5110, was hij meteen verkocht. Hierna volgden diverse modellen met uiteenlopende functies en besturingssystemen. Het was voor hem dus een kleine stap om professioneel mobiele telefoons te gaan testen, maar ook een tablet slaat hij zeker niet af.

Bekijk alle artikelen van Steven