Review: Eizo FlexScan EV3237-BK

Jooshua
De opmars van 4K is in volle gang. Nieuwe hardware met 4K-capabiliteiten verschijnt steeds vaker op de markt. Een scherm dat dit nieuwe beeldformaat zonder problemen kan presenteren is dan de volgende stap. EIZO's EV3237-BK geeft je die mogelijkheid, in super strak zwart 31.5-inch formaat.

EV3237-BK

De EV3237-BK is boven alles een zeer functioneel 4K-scherm, maar het oog wil ook wat: het scherm is strak vormgegeven en staat vrijwel in elke ruimte goed. Professionals die werken met foto- of videobewerkingsprogramma's zullen de extra ruimte op het bureaublad goed kunnen waarderen; de overstap van 1920x1080 naar 3840x2160 geeft je zeeën van werkruimte. Combineer dit met het luxe 16:9 schermformaat van 31.5-inch en je kunt met gemak aan de slag. Het scherm is een ips-lcd paneel, dat verlicht wordt met led-techniek. Hierdoor is het bijzonder kleurecht en ook nog eens energiezuinig. Mede door het ips-paneel heeft het scherm een kijkhoek van 178 graden, een maximale helderheid van 300 cd/m2 en een contrastverhouding van 1000:1. Om de ideale kijkhoogte en hoek te bereiken, kun je het scherm draaien en kantelen en in hoogte verstellen. Dat kan 172 graden naar links en rechts, 35 graden naar achter, tot -5° gekanteld naar voren en 14 centimeter in hoogte vanaf de plaat.

Aansluitingen

Om beeld op het scherm te vertonen heb je de beschikking over vier aansluitingen: twee displayport 1.2- (4K/60hz en 4K/30hz), een hdmi 1.4- en een DVI dual link-aansluiting (beide 4K/30hz). Wil je gebruik maken van 4K, controleer dan of je hardware daadwerkelijk deze modi ondersteunt. Voor het gemak zit er ook een usb-hub in de monitor ingebouwd, uiteraard compatibel met usb 3.0. Hierdoor kun je benodigde randapparatuur op je monitor aansluiten, in plaats van op je computer, zoals een laptop, muis en zelfs een usb 3.0-opslagapparaat. In de rand zitten een paar 1 watt stereospeakers verwerkt en het scherm beschikt over een 3,5 mm audio in- en output.

Technologie

Wat bijzonder is aan dit scherm is echter de mogelijkheid om alle vier de beeldbronnen tegelijk te vertonen, in een raster van 2x2 (dus vier keer een full-hd afbeelding). Verder beschikt dit 4K-model ook over de bekende Ecotechnologie die EIZO ook in zijn andere modellen verwerkt, zoals EcoView Sense, Auto EcoView, EcoView Index, EcoView Optimizer en Overdrive. Hierdoor is het maximale stroomverbruik beperkt tot 105 watt, waarbij 40 watt nominaal en minder dan 0,5 watt in de standby stand.