Veel functies voor weinig

Review: FRITZ!Box 4040 WLAN AC + N-router

Peter Güldenpfennig
Al jarenlang brengt AVM zijn FRITZ!Box-netwerkapparatuur op de markt met de kenmerkende rode kleur. De FRITZ!Box 4040 is de nieuwste instapper onder de routers van het Duitse merk. Toch wordt er niet ingeleverd op functionaliteit.

We noemen de FRITZ!Box 4040 wel een instapper, maar eigenlijk klinkt dat veel te denigrerend. In het geval van deze router betekent het gewoon dat iedereen er in no time mee aan de slag kan. Het is eigenlijk een kwestie van aansluiten op je (thuis) netwerk en gaan.

Behuizing

We noemden het al in de lead: zoals alle apparatuur van FRITZ!Box is ook deze router voorzien van de karakteristieke rode kleur. Het is misschien wel het meest opvallende aan het merk en daarmee valt het ook altijd op. Je moet er van houden maar goed, wie staart er hele dagen naar z’n router, nietwaar? Het geeft FRITZ!Box-apparatuur wel altijd een karakteristiek uiterlijk en daarmee de oh zo belangrijke herkenbaarheid voor een merk. Het is niet een router die zeer stevig aanvoelt trouwens, het kunststof waar de router van voorzien is doet wat speelgoedachtig aan. Dat is echter schijn, want het apparaat kan wel degelijk tegen een stootje.

Aan de achterkant vind je een poort voor de stroomadapter, een WLAN-poort om je modem op aan te sluiten en een viertal LAN-poorten. Verder zit er een USB 3.0-poort op de achterkant. Aan de zijkant vind je nog een USB 2.0-poort, terwijl er bovenop twee knoppen zitten, één voor WPS, één voor WLAN. Voorop vind je vijf statuslampjes: power, internet, WLAN, LAN en info.

Specificaties

De FRITZ!Box 4040 is een dual WLAN AC + N-router. De 5GHz-band redt een doorvoersnelheid van 866 Mbits/s met daarbovenop de 2,4GHz-band met een maximale doorvoersnelheid van 400 Mbit/s. Dat zijn nette snelheden en meer dan genoeg voor gemiddelde gebruikers.

Er is overigens ook aan meer mobiele gebruikers gedacht, want via de USB-poorten op de router kun je er ook een 3G- of 4G-dongle op aansluiten om zo een draadloos netwerk op te zetten op locatie. Een interessante optie wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat of, als je deze aanschaft als MKB’er, om te gebruiken op conferenties en evenementen. Je kunt tevens een datalimiet instellen, dus over de schreef gaan bij mobiel gebruik is niet nodig.

Installatie

Zodra je de router aan je netwerk hebt gehangen surf je via het IP-nummer van de router naar de webinterface, het eigen besturingssysteem van AVM, FRITZ!OS. Deze kun je overigens ook bereiken via het fritz.box-webadres. Vervolgens wordt je een uiterst vriendelijke interface voorgeschoteld waarbinnen je je router helemaal naar wens in kunt stellen. Voor vele internetaanbieders is een profiel ingesteld in FRITZ!OS, dus is het enkel zaak om te kijken of jouw provider in de lijst staat, als dit al noodzakelijk is.

Wat vaak onderschat wordt en wat eigenlijk zeer storend is, is aandacht aan de interface om een router of modem te installeren en te beheren. Immers, je wilt gewoon snel je apparatuur in kunnen stellen op een wijze die past bij jouw netwerk en gebruik. Dat moet AVM ook gedacht hebben met zijn zeer prettige FRITZ!OS. Het bladeren tussen de zee aan opties gaat erg lekker en praktisch elke tab spreekt voor zich.

Via FRITZ!OS stel je de basisfunctionaliteiten van de router in via wizards als je snel aan de slag wilt. Desgewenst kun je natuurlijk ook alles handmatig doen als je daar behoefte aan hebt. Hierna heb je de mogelijkheid om tot in de puntjes de vele functies van de router in te stellen. Denk dan aan standaardinstellingen als een persoonlijk wifi-netwerk opzetten, poorten open zetten of je router NASready maken, zodat je overal op het netwerk toegang hebt tot je bestanden.

VoiP

Een leuke optie is de mogelijkheid om VoiPtelefonie te gebruiken via de router. Dit staat wel standaard uit en dien je aan te zetten in FRITZ!OS. Vervolgens voeg je telefoonnummers in het OS toe waarna je de FRITZ!App Fon installeert op je smartphone. Na configuratie kun je bellen en gebeld worden via het draadloze netwerk van de FRITZ!Box-router. Erg gave optie. Wat ons betreft mag AVM hier echt wel groter op inzetten.

Gastnetwerk

Zoals elke router kun je ook met de FRITZ!Box 4040 een gastnetwerk opzetten. Leuk is dat het ook mogelijk is om een LAN-poort te reserveren voor gasten. Zo kun je je gasten een bekabelde internetverbinding aanbieden zonder dat ze meteen op jouw persoonlijke netwerk zitten.

Security

De router kent nogal wat security-opties. Wat vooral veel mensen zal aanspreken is de ingebouwde optie tot het opzetten van een VPNverbinding via de router. Ook kun je websites filteren en profielen aanmaken waaronder die filters gelden. Dit is zeker interessant voor voorzichtige ouders of organisaties die niet willen dat hun medewerkers de hele dag op Facebook hangen. Eventueel kun je er ook voor kiezen om via een diagnostische pagina op de hoogte gehouden te worden met betrekking tot wat er speelt op je netwerk, wat wel zo prettig is.


FRITZ!Box 4040

AVM levert met de FRITZ!Box 4040 een router af die op twee punten uitblinkt: gebruiksvriendelijkheid en prijs. Bovendien kent de router verregaande opties om je netwerk volledig naar persoonlijke smaak in te richten. Ook is de router interessant voor zakelijke gebruikers dankzij de security-opties en de mogelijkheid tot VoiP-telefonie.

Specificaties

Adviesprijs: € 89,-
OS: FRITZ!OS
Wireless: 802.11n/ac
Snelheid: 2,4GHz (tot aan 400Mbps); 5GHz (tot aan 866Mbps)
Poorten: WAN; 4 x LAN; USB 3.1; USB 2.0
Functies: o.a. VoiP, VPN, filtering
Info: nl.avm.de

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter