Review: Fujitsu ScanSnap iX100

Peter Güldenpfennig
De ScanSnap-serie van Fujitsu staat voor twee dingen: paperless documentbeheer faciliteren en mobiliteit. De serie bestaat uit modellen die van bedraad en simplex lopen tot netwerkscanners die duplex scannen. Wij gingen aan de slag met het nieuwste model uit de serie, de compacte iX100.

Een eerste blik op de ScanSnap werpen doet je mogelijk even fronsen. Het compacte formaat zorgt voor initiële verwarring die onmiddellijk plaats maakt voor respect. Want onmiddellijk heb je door dat je met de iX100 niet meer plaatsgebonden bent. De S1100 ScanSnap bijvoorbeeld, lijkt als twee druppels water op de iX100 maar mist wifi en is hierdoor nog niet honderd procent mobiel. De iX100 is dat wel, en werkt zowel samen met je desktop als met je mobiele devices.

De ingebouwde accu gaat rond de 250 á 260 scans mee, wat meer dan genoeg moet zijn voor gemiddelde gebruikers. Mocht je toch even aan je desktop zitten kun je de scanner ook gewoon via USB verbinden waarna deze zichzelf oplaadt.

Installatie en gebruik

De scanner komt met de nodige ScanSnap managing software, CardMinder en ABBYY FineReader, alsmede optionele downloads voor opslag van scans in de cloud als Dropbox, Evernote en SugarSync. Voor het scannen naar mobiele devices heb je de ScanSnap-app nodig, verkrijgbaar voor iOS en Android.

Scans voer je aan de voorkant in, waarna de scanner vanzelf locked en klaar is om te scannen. Daarna wijst gebruik zich eigenlijk vanzelf. Scannen gaat snel met een ruime vijf seconden hoewel dit kan oplopen tot ruim 20 seconden in de beste scanmodus, tot een maximim van 600 dpi.

TWAIN/ISIS

Een opvallende keuze is de missende ondersteuning voor TWAIN en ISIS drivers. Met andere woorden: de ScanSnap-scanner laat je niet toe scans op te halen vanuit een programma van derden. Voor de bruikbaarheid maakt dat niet uit, zeker ook omdat de software van Fujitsu zelf en de excellente OCR-software van ABBYY gemiddelde gebruikers genoeg biedt. Toch is het jammer als je liever zelf bepaalt hoe je de scanner integreert in je workflow. Vreemd ook, omdat bijvoorbeeld de scanners uit de fi-serie van Fujitsu wel ISIS ondersteunt.

Software

Om alles uit je scanner te kunnen halen levert Fujitsu in samenwerking met ABBYY allerlei software met de ScanSnap mee. Documenten scan je naar het PDF-formaat, hoewel je ook de optie hebt om bijvoorbeeld naar Word- of Excel-bestanden te scannen. PDF's kun je ook doorzoekbaar maken, waardoor de scanner in combinatie met de software ook handig kan zijn wanneer je archieven wilt digitaliseren.

CardMinder

We zeiden het al aan het begin, deze scanner is écht mobiel. Dat biedt allerlei handige opties, zoals de scanner meenemen naar netwerkbijeenkomsten of conferenties als businesscardscanner bijvoorbeeld. De meegeleverde CardMinder-software organiseert gescande businesscards en de ocr-herkenning van ABBYY doet de rest. Met CardMinder organiseer je je businesscards, bewerk je de geïmporteerde informatie of link je deze aan een relevant softwarepakket. Zo kun je de data exporteren naar het CRM-pakket van SalesForce of naar GoldMine. Ook 'gewoon' naar Outlook is mogelijk natuurlijk.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter