Review: Grafio (iOS)

ronaldsmit
Met de iPad-app Grafio maak je in een handomdraai diagrammen, maar de software draait z'n hand ook niet om voor notities en zelfs geluidsopnamen.

Soms loop je tegen van die programma's aan die op het een tablet veel beter doen dan op welke pc dan ook. Het betreft dan meestal apps bedoeld voor het schetsen of noteren van informatie. Dat werkt op een tablet simpelweg een stuk natuurlijk dan via een muis op het beeldscherm. De iPad-app Grafio is een schoolvoorbeeld van zo’n ideale tablettoepassing. Teken stroomdiagrammen, schets een organogram of krabbel wat handgeschreven notities.

Met een prijskaartje van €6,99 is Grafio voor iOS-begrippen aan de prijs. Maar je krijgt er ook een hoop voor terug, zo blijkt tijdens het gebruik bijvoorbeeld al snel dat de app vormen herkent. Teken een ruwe cirkel, ovaal, vierkant of wat dan ook en de kans is groot dat Grafio er een netjes en strak ogend exemplaar van maakt. Een tekenwonder hoef je dus zeker niet te zijn om met Grafio mooie en indrukwekkende schetsen te produceren.

Overigens zorgt diezelfde vormherkenning ervoor dat handgeschreven teksten volledig de mist in gaan, want van elke letter probeert de app een standaardvorm te maken. Dit levert natuurlijk geen succesvolle en vooral leesbare krabbels op, maar gelukkig kun je met een vingerschuif de vormherkenning uitschakelen. Wél even iets om in gedachten te houden bij gebruik van Grafio, maar omdat dit zo ongeveer het enige leermoment is hebben we daar geen moeite mee.

Tekenen met commentaar

In gebruik is Grafio erg simpel, op het lege tekenvel kan naar wens een raster in- of uitgeschakeld worden en al dan niet automatisch uitlijnen van objecten op dit raster is mogelijk. Geen zin om alle vormen met de hand te tekenen? Dan is er een uitgebreide bibliotheek – onderverdeeld in categorieën - beschikbaar. Denk aan symbolen voor stroomdiagrammen en natuurlijk de geijkte standaardvormen als sterren, cirkels harten en meer.

Gemaakte schetsen kunnen op de filmrol van de iPad bewaard worden, maar ook mailen in haarscherp pdf-formaat is mogelijk. Tevens is het opnemen van geluidsfragmenten bij een schets mogelijk, deze kan in het huiseigen Grafio-bestandsformaat gemaild worden. In dat geval dient de ontvanger óók over Grafio te beschikken, want een viewer voor de pc is (nog?) niet beschikbaar.

Cursushulp

Een ieder met een AirPrint-compatibele printer zit ook goed, want rechtstreeks afdrukken vanaf de iPad naar zo’n printer is mogelijk. Handig voor handouts en dergelijke. Wat dat betreft is Grafio ook prima inzetbaar tijdens trainingen, cursussen en lessen. Door gebruik te maken van een VGA-converterplug maak je tijdens een les aantekeningen die studenten dankzij een beamer in groot formaat kunnen bekijken. Meteen afdrukken voor de liefhebbers is dan soms best erg handig. En om het feestje dan helemaal compleet te maken is het zelfs mogelijk een videoclip te produceren. Door deze optie (Video Presentation) aan te zetten wordt de schets ‘live’ opgebouwd, eventueel voorzien van ingesproken commentaar.

Grafio screenshot

Door: Ronald Smit

Ronald Smit | Redacteur

Ronald Smit reist de wereld af met zijn laptop en smartphone, op zoek naar verhalen. Zijn specialismen liggen bij  economische onderwerpen, handige ict-toepassingen en iPad-apps.

Bekijk alle artikelen van Ronald