Review: HP Pro Slate 8

Eveline Meijer
De HP Pro Slate 8 heeft precies het uiterlijk dat je van een zakelijk tablet verwacht: strak, eenvoudig, niet te groot en niet te klein. Maar dit apparaat is niet alleen mooi, je kunt er ook heerlijk op werken.

Meest opvallend aan deze tablet is grappig genoeg niet de tablet zelf. De meegeleverde HP Duet Pen laat je op papier schrijven, met inkt, en alles wordt direct op je tablet overgenomen. Dit werkt echter alleen als de tablet in de buurt is van je papier, anders verdwijnt je 'cursor' van het scherm. Het liefst leg je je notitieblok, document of ander papier dan ook direct naast het apparaat, anders tik je per ongeluk een menu of een knop aan, of gebeurt er helemaal niets. Opvallend is ook dat deze functie alleen werkt met Kingsoft Office en niet met HP's eigen Notes of Google Documents. Een leuke feature, maar misschien is het wel net zo handig om direct op je tablet te schrijven.

Uiterlijk

Jammer is dat de HP Duet Pen duidelijke strepen op het scherm achterlaat. Deze zijn evengoed zo weer te verwijderen met een doekje, maar hinderlijk is het wel. Echter laat het scherm verder niets te wensen over. Er is geen ruimte bespaard op de display, deze neemt bijna het gehele apparaat in. Dat is zeker een voordeel, want hoewel 7.9-inch misschien wat klein klinkt, is het een ideale grootte om teksten vanaf te lezen en op te werken, zonder dat het apparaat onhandelbaar wordt. Bovendien is de tablet met afmetingen van 136,95 x 7,99 x 206,99 mm smal genoeg om er gemakkelijk op te kunnen typen, zowel in horizontale als in verticale stand. Daarnaast is het scherm glashelder, wat ook niet raar is met een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Van de anti-smudge coating waarvan HP zegt dat deze er op zit, merken we echter weinig. Al na het eerste gebruik zitten er diverse vingerafdrukken en strepen van de Duet Pen op het scherm. Voordeel is wel dat dit allemaal gemakkelijk te verwijderen is, dus een echt probleem is het niet.

We benoemden het eenvoudige uiterlijk eerder al even, maar dit is echt een zegen. De tablet is simpel, er zit geen onnodige poespas aan. Zo neemt het scherm het grootste gedeelte van het apparaat in, aan de voorkant vind je verder slechts twee speakers, waar prima geluid uitkomt, en een 2 megapixel camera. Ook aan de achterkant zit een camera, deze meet 8 MP. Aan de zijkant vind je een aan-/uit-knop en een volumeknop. Links zit een aansluiting die voor een keyboard bedoeld lijkt te zijn, al is HP hier zelf niet duidelijk over. Aan deze kant vind je ook een slot voor een microSD-kaart. Aan de onderkant zit slechts een ingang voor een microUSB.

Aan de slag

We zeiden het al: werken op de HP Pro Slate 8 gaat prima. Hoewel het opstarten van de tablet en het ontwaken uit de slaapstand naar onze mening wat lang duurt, draait hij daarna als een zonnetje. Apps opstarten gaat snel en ook multitasken is dankzij de Snapdragon 800 processor die op 2,3 GHz draait geen probleem. 2 GB aan ram-geheugen is voldoende voor dit handzame apparaat, maar de opslag valt wat tegen. De HP Pro Slate 8 komt in twee versies: 16 GB en 32 GB. Gelukkig is dit geheugen nog uit te breiden met een microSD, al is dit maar tot 32 GB. Als je veel op de tablet werkt en weinig in de cloud doet, is dit toch wat weinig. Echter, doe je veel in de cloud, dan is dit zeker geen probleem.

Prettig is ook de mogelijkheid om een deel van de display uit te zetten, wanneer je er rechtstreeks met de pen op schrijft. Hierdoor druk je niet per ongeluk op allerlei knoppen, wat bij andere tablets met een stylus vaak wel gebeurt. Iets waar HP duidelijk over nagedacht heeft. Wat het werken op de HP Pro Slate 8 nog prettiger maakt, is het gewicht. Met slechts 350 gram is hij misschien geen extreem lichtgewicht, maar ook zeker niet te zwaar.

Beveiliging

Ook de beveiliging van de Pro Slate 8 is goed geregeld. Deze wordt gemanaged door HP Touchpoint Manager, HP Managed Mobility Services en optionele Enterprise Mobility Management suites van derde partijen. Bovendien kun je je scherm tijdens bijvoorbeeld een presentatie delen met een projector via een beveiligde, zakelijke, draadloze display link welke gebruik maakt van Miracast.