Review: Lansweeper

Peter Güldenpfennig
Overzicht houden is een cruciale zaak voor iedere netwerkbeheerder. Immers, problemen lokaliseren en oplossen of het aanpassen van de netwerkinfrastructuur kun je alleen goed wanneer je weet hoe je netwerk in elkaar steekt. Laat dat nu net een taak zijn voor Lansweeper.

Lansweeper is een verrassend stukje software. Professionele software heeft tegenwoordig vaak een zware footprint, maar voor Lansweeper lijkt dat niet op te gaan. Het lichtgewichte stukje software. Het checkt of de server waarop Lansweeper geïnstalleerd wordt wel over het juiste framework beschikt en kan deze eventueel voor je installeren. Daarnaast maakt het een snelkoppeling naar je browser die een poort toewijst van waaruit de app je netwerk in kaart brengt. Jammer is dat het per se op een Windows-machine geïnstalleerd moet worden. Zodra je je browser met de bijbehorende poort-toewijzing opstart rollen de logs binnen, en dat stopt niet meer. De app blijft namelijk draaien op de achtergrond. Geen zorgen, we hebben het hier niet over een memory-hogger: wat Lansweeper verbruikt is minimaal. En dat is knap, als je ziet waartoe het in staat is.

Platformonafhankelijk

Met Lansweeper kun je in één oogopslag zien wat voor devices er zich zoal op je netwerk bevinden. Deze worden netjes op een rij gezet in de logs, waarna je ieder apparaat afzonderlijk gedetailleerd kunt bekijken. De software is platformonafhankelijk: het maakt het niet uit of het een Mac-, Windows- of Linux-device is. Alles met een ip-adres kan Lansweeper detecteren. Desgewenst kun je handmatig devices toevoegen aan de te maken logs. Om Linux devices te scannen hebben deze overigens wel ssh-ondersteuning nodig. Voor ieder device krijg je een gedetailleerd rapport over onder andere de geïnstalleerde software en de bijbehorende product keys. Deze informatie in combinatie met de event logs zorgen voor een goed beeld van een systeem, handig om de oorzaak van een probleem te tracken. Bijvoorbeeld wanneer je onlangs nieuwe software hebt geïnstalleerd die problemen veroorzaakt.

Licenties

Een van de lastigste zaken voor bedrijven is goed licentiebeheer. Een bedrijf met meerdere werknemers die verschillende taken uitvoeren, heeft ook al snel meerdere licenties waarvoor betaalt moet worden. Regulering hiervan is een tijdrovende en soms ook onoverzichtelijke klus. Ook hiervoor heeft Lansweeper een functie. Je kunt bijvoorbeeld een rapport opvragen van de hoeveelheid licenties van een bepaald softwarepakket, en dit tegenover de daadwerkelijk geïnstalleerde keys houden. Kom je deze tekort, dan kan Lansweeper zelfs een schatting maken hoeveel een aanschaf van extra licenties je gaat kosten.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter