Review: Lenovo ThinkPad Twist

Peter Güldenpfennig
Het Chinese Lenovo staat bekend om zijn zakelijke notebooks en ultrabooks. Met name de Thinkpad-lijn met zijn zogenaamde Bento-box-vormgeving en karakteristieke rode Trackpoint kent een vaste schare aan gebruikers. Ook zij worden nu bediend met een Windows 8-convertible, met een twist.

De ThinkPad Twist is op het eerste gezicht een typisch Lenovo-product. De behuizing is van stevig polycarbonaat, het toetsenbord oogt top-of-the-line en de specificaties zijn high-end voor een convertible. Met een Intel Core i5 van 1,70GHz en 4GB aan intern geheugen heb je genoeg pk aan boord om flink onderweg te kunnen werken. Het goede keyboard leent zich daar ook prima voor. Als het touchpad geen problemen oplevert tenminste, want deze hapert nogal eens en registreert bewegingen niet goed.

De ThinkPad Twist is zowel notebook als tablet. Het scherm heeft dus touch-mogelijkheden, praktisch een must voor Windows 8. Het scherm kun je 180 graden draaien en vervolgens platleggen, waarna je een tablet overhoudt. De resolutie van het 12,5-inch ips-scherm is met 1366 x 768 beeldpunten voldoende, maar niet bijzonder.

Vastlopers

Dat verandert op negatieve wijze wanneer je begint te 'twisten' met het scherm. Op een of andere manier lijkt de computer daar niet tegen te kunnen, waardoor het vastloopt of spontaan herstart. Ook registreert de Lenovo beeldschermrotatie slecht, terwijl we deze functie wel aan hebben staan. Beide zaken mogen op een convertible tablet natuurlijk nooit het geval zijn; we hopen voor Lenovo dat het hier een exemplarisch probleem betreft.

[Update: Inmiddels hebben we contact gehad met Lenovo en het blijkt een softwarematig probleem te zijn. Lenovo heeft hier een update voor uitgebracht. Deze kun je hier downloaden.]

Een probleem dat zeker niet exemplarisch is, is het gewicht. De tablet-functie lijkt eerder op een grap dan iets anders, want met een gewicht van ruim anderhalve kilo ga je het apparaat nooit langer dan vijf minuten deze modus gebruiken.

Accuduur

En dan hebben we het nog niet over de accuduur gehad. Wanneer je normaal aan het werk bent (lees: tekstverwerken, surfen en mailen) haal je zo'n 3,5 uur uit de Lenovo Twist. Te weinig, veel te weinig. Van werkpaarden waar de ThinkPad-lijn onder valt mag je meer verwachten. De slechte accuduur wordt ook veroorzaakt door de reguliere hdd. In plaats van een energiezuinige ssd, kiest Lenovo voor een tragere en minder energiezuinige conventionele schijf. Wil je meer accuduur, dan kun je kiezen voor een twist met ssd, maar daarmee gaat ook de prijs omhoog.

Lenovo-software

Een sterk punt is de aanwezige Lenovo-software. Dit is op iedere notebook en ultrabook van Lenovo altijd weer een genot en dat is hier niet anders. Alles wat je als zakelijke gebruiker nodig hebt is aanwezig via de Lenovo `Solutions for Small Business'-software: backup, beveiliging, energieverbruik instellingen, onderhoud enzovoort. Ook leuk: aangezien Windows 8 drijft op apps, biedt Lenovo via de Companion software tips voor downloadbare apps uit de Microsoft App Store voor je Lenovo Twist. Het is jammer dat het de matige hardware niet kan redden. 

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter