Review: LG 34UB67

Eveline Meijer
Je bent misschien een paar minuten kwijt met het in elkaar zetten van de LG 34UB67, maar dan heb je ook wat. Dit gigantische scherm van LG laat je optimaal werken en laat weinig te wensen over.

De LG 34UB67 noem je met zijn 34-inch IPS-display niet groot, maar gigantisch. Wel in de positieve zin van het woord, want dit scherm is alles behalve lomp en vervelend, wat andere monitoren van dit kaliber soms wel zijn. Dit ultrawide-scherm heeft een resolutie van 2560 x 1080 met een aspect ratio van 21:9.

Vier schermen in één

Maar het zijn niet zozeer de specificaties waar wij enthousiast over zijn. De mogelijkheid om deze gigantische monitor op te delen in maximaal vier schermen, maakt dat je optimaal kunt multitasken. Zo kun je bijvoorbeeld je boekhoudsoftware en je rekeningoverzicht tegelijkertijd open hebben, zonder dat je hoeft te wisselen tussen verschillende programma's. De vier schermen worden uitgebalanceerd op de display, zodat alles even groot is. Maar je kunt ook kiezen voor andere opdelingen, zoals twee schermen met een 16:5 verhouding of drie schermen waarbij het bovenste of het onderste programma over de gehele breedte staat. Het is maar net wat je nodig hebt.

Perfect voor het zakenleven

Deze splitscreens kun je dankzij de Dual Link Up-functie ook gebruiken om twee mobiele devices tegelijkertijd aan te sluiten. Zo kun je op hetzelfde moment gebruikmaken van een computer en bijvoorbeeld je tablet, waardoor je deze niet langer om hoeft te wisselen. Het scherm is zo groot dat het splitsen ervan voor de twee verschillende apparaten niet uitmaakt. Wij ervaren het als twee displays van 'normale' formaten die tegen elkaar aan staan en het werkt perfect.

Dankzij LG's Smart Energy Saving Mode bespaar je bovendien veel energie, zonder dat je de helderheid van het scherm hoeft te verlagen. Ook dit is ideaal voor de zakelijke branche, het scheelt je immers veel geld. Prettig is ook de Reader Mode, waarmee je met één knop voor de perfecte helderheid voor bepaalde teksten kunt kiezen. Zo is het ook prettig om lange artikelen of zelfs een boek vanaf je scherm te lezen, zonder dat je ogen pijn gaan doen.

Groot

Ja, de LG 34UB67 is groot, dat is duidelijk. En hoewel dit zeker een aantal grote voordelen heeft, zitten er ook wat nadelen aan. In ons geval was bijvoorbeeld de gehele breedte van het bureau gevuld met alleen dit scherm. Daarnaast is zo'n groot scherm leuk, maar het houdt er wel rekening mee dat je daadwerkelijk met je hoofd moet draaien wil je alles kunnen zien of lezen. Het klinkt misschien als een klein minpuntje, maar het is zeker niet altijd prettig. Toch is dit geen grote ramp, want de gemiddelde medewerker zal de LG 34UB67 niet gebruiken. Dit scherm is met name handig voor mensen die in de grafische wereld werken en veel ruimte behoeven. Iemand die de hele dag zit te typen of de financiën bijhoudt, heeft misschien wat minder aan een scherm als dit. De hoeveelheid ruimte lijkt dan wat overbodig.

Maar voor de grafische mensen onder ons valt de kleurdiepte met 8bit wat tegen. Hoewel je prima op dit scherm kunt werken, zijn juist deze mensen misschien wat beter gewend van een monitor. Wel is de kleurschaal met sRGB 99% erg prettig en ook op de inkijkhoek van 178 graden hebben we weinig aan te merken.