Slimme multifunctional

Review: OKI MC573dn

Peter Güldenpfennig
Vorig jaar introduceerde OKI een flinke update over zijn gehele line-up aan MFP’s. Wij gingen aan de slag met de MC573dn uit de 500-serie.

De OKI MC573dn is een MFP bedoeld voor kleine tot middelgrote werkgroepen en is voorzien van bekende en minder bekende functionaliteiten.

Behuizing

De behuizing is opvallend strak. Laten we eerlijk zijn, een MFP geeft je niet bepaald veel ruimte op het gebied van design, maar toch is het OKI gelukt om een strak uitziend device te ontwikkelen die gerust een prominente plek op kantoor mag hebben. Ook noemenswaardig is de stevigheid van het device. De MFP kan tegen een stootje dankzij de degelijkheid van de bouw.

Specificaties

De MC573dn is, waar de naam al naar hint, een MFP met duplexfunctie en netwerkmogelijkheden. De printresolutie betreft maximaal 1200 x 1200 dpi met een uitvoersnelheid van 30ppm in kleur en mono waarbij de eerste print na 7,5 seconde verschijnt. Scannen kan met een maximale resolutie van 600 x 600 dpi.De MFP kent out of the box netwerkmogelijkheden waaronder wireless direct, waarbij draadloze netwerkmogelijkheden een optie zijn via een ingebouwde module. Opvallend is het 7-inch kleuren touchdisplay waarmee je de MFP bedient. Deze is verstelbaar, dus fel verlichte omgevingen zijn geen probleem.

Installatie

Waar we zeer over te spreken zijn is de installatie van de MC573dn. Als je bekend bent met het integreren van hardware in je omgeving, dan is de installatie van bijvoorbeeld een MFP geen probleem, maar veel organisaties hebben geen dedicated IT-afdeling, dus is het prettig dat daar rekening mee gehouden wordt door fabrikanten als OKI.

In de praktijk betekent dit een installatieprocedure die geheel vlekkeloos verloopt (mits je precies weet wat je doet, wat bij ondergetekende niet het geval was toen bleek dat de tonercartridges niet correct geïnstalleerd waren door eigen toedoen). Zo wordt het 7-inch touchdisplay gebruikt om je via heldere animaties te laten zien waar je precies wat moet instellen, aanvullen of aanzetten. Bij de installatie zijn het wizards die je begeleiden door de diverse menu’s, in het dagelijkse gebruik gaat het om prettig duidelijke visualisaties die je in staat stellen de MFP te beheren, van nieuw papier en toner te voorzien en eventuele problemen op te lossen.

Praktijk: de MFP als informatiehub

Eigenlijk is de MC573dn een MFP noemen ietwat denigrerend, want we denken dan toch vooral aan klassieke documentoplossingen als printers en scanners. Maar wat OKI goed laat zien met dit apparaat en de functionaliteiten die je hiermee geboden worden, is dat het fysiek verwerken van documenten slechts een schakel is in de keten van functionaliteiten die je eigenlijk voor handen hebt. Zo fungeert het device echt als informatiehub waarmee je natuurlijk fysieke documenten kunt afdrukken, maar deze net zo goed kunt digitaliseren en verder de informatieketen insturen voor verwerking.

Software

OKI Mobile print appEen MFP is zo goed als de functionaliteiten die deze biedt, iets wat OKI duidelijk naar voren schuift in de nieuwe line-up, zo ook de MC573dn. Zo introduceerde het bedrijf eerder al het smart Extendable Platform (sXP) waarmee OKI zijn producten openstelt om eigen embedded functies toe te kennen aan zijn apparatuur. Dit werkt via een SDK die via een lichte selectieprocedure toegewezen wordt aan betrouwbare partners.

Dit heeft al enkele mooie applicaties opgeleverd op het gebied van security (user policies voor printen met een kaart via NFC bijvoorbeeld) en OCR (zoals bijvoorbeeld het inlezen via OCR en verwerken van geschreven patiëntendossiers, waarmee verdere informatieverwerking mogelijk is). Maar ook OKI’s eigen applicatie Sendys, meegeleverd met elke nieuwe OKI-printer, is zeer de moeite waard. Via een aantrekkelijk ogende user interface is het mogelijk printopdrachten vanuit het bedrijfsnetwerk naar elke OKI-MFP te trekken, weer met door jou zelf bepaalde policies. Hiermee zorg je dat iedereen enkel prints maakt die ze mogen maken.

Security

De toegang tot documenten wordt beschermd met nieuwe functies zoals privé-afdrukken en optionele Card Release. Die laatste oplossing is extra interessant, want het biedt een uitstekende security-oplossing voor fysieke documenten in een zakelijke omgeving. Het werkt middels NFC waarbij een kaart gekoppeld wordt aan een persoonlijk profiel en enkel diegene met de kaart daadwerkelijk het document kan ophalen en printen. Een handige oplossing om veilig te printen binnen grotere organisaties of organisaties waarbij gevoelige documenten veelal fysiek worden geprint.

Mobiel gebruik

Wat elke organisatie en gebruiker zal aanspreken, is de uitbreiding van functionaliteiten van de MFP’s van OKI. Je zit niet langer vast aan je desktop of notebook, want de MC573dn kent ook ondersteuning voor AirPrint van Apple en Google Cloud. Zo kun je dus eigenlijk vanaf elk denkbaar device documenten met het bedrijfsnetwerk uitwisselen en deze verder verwerken. Bovendien levert OKI ook zelf een handige app, Mobile Print. Je kunt hier mobiel alle door de MFP ondersteunde functies gebruiken, maar ook eventuele storingen verhelpen door een zeer gebruiksvriendelijke FAQ. En ja, ook deze is weer voorzien van de nodige animaties waarmee een gebruiker in no time zelf storingen verhelpt.


OKI MC573dn

Hoewel het gemakkelijk lijkt om de OKI MC573dn af te doen als ‘gewoon’ een multifunctional, blijven we erbij dat OKI de sweet spot heeft gevonden in het afleveren van een informatiehub voor kleine tot middelgrote ondernemingen. Er is niets bespaard op gebruiksvriendelijkheid en daarnaast doen de ‘gewone’ printerfuncties prima hun werk. Ook niet onbelangrijk: de prijs. Want die ligt zo laag dat een organisatie die op zoek is naar een gemakkelijk te integreren MFP niet om OKI heen kan.

Specificaties

Prijs: € 619,-
Printgeheugen: 1GB
Functionaliteiten: kopiëren, e-mailen, faxen,(duplex) printen, scannen
Printsnelheid: tot 30 PPM (kleur/zwart-wit)
Afdruklast: tot 60,000 afdrukken per maand
Capaciteit: 250 vellen (uitbreidbaar)
Maximale printresolutie: tot 1200x1200 DPI
Aansluitingen: 10/100/1000 BaseT Ethernet, 2 x USB 2.0, Wi-Fi 802.11a/b/g/n (optioneel)
Mobiel: Apple AirPrint, Google Cloud Print, WiFi Direct
Info: oki.com

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter