Review: Plantronics Voyager Legend UC

Peter Güldenpfennig
De markt van headsets voor professioneel gebruik is zo goed als verdeeld. Een van de grotere leveranciers in deze markt is Plantronics, die met de Voyager Legend UC een headset heeft gemaakt voor de veeleisende, en veel reizende, professional.

Het pakket waarin de Voyager Legend geleverd wordt is opvallend groot voor zo'n kleine headset. Je krijgt dan ook niet alleen het oortje, maar ook een opbergdoosje met ingebouwde accu voor onderweg, een verzwaarde bureauoplader die ook dienst doet als standaard en nog een derde mini-oplader voor in de auto. Verder krijg je er stekkers bij, een usb-snoer en een bluetooth-adapter bedoeld voor voip-connecties. Het is met alle accessoires dan ook echt een product voor veeleisende headset-gebruikers die in een enkele koop klaar willen zijn, en tegelijkertijd veelzijdig gebruiksgemak eisen.

Uiterlijk

Het oortje zelf ziet er wat groot uit vergeleken met andere headsets, maar zit erg comfortabel. Deze  past altijd goed in het oor dankzij meegeleverde dopjes die in formaat onderling verschillen. Op de headset zelf bevinden zich vier knoppen: een aan/uit-knop en een switch voor het volume, en twee knoppen om gesprekken mee aan te nemen en om de microfoon uit te zetten. De knoppen zijn lekker strategisch geplaatst waardoor je gemakkelijk basisfuncties uitvoert als je de headset in hebt zitten.

Het pairen van de headset gaat vlot en zonder problemen. Door de belknop lang ingedrukt te houden schakel je de pairing-modus in, waarna je op je smartphone of laptop het toestel kunt aankoppelen. De Bluetooth 3.0-specificering met EDR-technologie doet hier prima zijn werk.

Een forse headset

Eenmaal verbonden werkt het apparaat prima en blijft dat ook doen. Geluid is helder en de bluetooth-verbinding kent een behoorlijk groot bereik. Gesprekken opnemen en afsluiten gaat makkelijk en snel en ieder gesprek is goed verstaanbaar, ook met wat steviger achtergrondgeluid. Het oortje is redelijk fors, maar tijdens het dragen heb je dat eigenlijk niet in de gaten. Of je je stoort aan de looks van een redelijk grote headset aan je oor is persoonlijke kwestie. Met een gewicht van 19 gram en comfortabele pasvorm voel je het in ieder geval nauwelijks zitten.

Plantronics Voyager Legend UC
Ondanks de grootte zit het oortje erg comfortabel.

Aardig is de Smart Sensor, een soort bewegingssensor waarmee je gesprekken automatisch kunt aannemen. Word je gebeld, dan beantwoord je de oproep automatisch door het oortje in te doen. Het voorkomt dat je bijvoorbeeld achter je bureau je oortje continu in hoeft te hebben. In de praktijk werkt de functie zonder problemen en konden we iedere keer het gesprek aannemen door het oortje in te doen.

Softphone-telefonie

Met behulp van de Plantronics Spokes-software en de bluetooth-adapter kun je je headset configureren voor softphone-gebruik. Deze is ook voor diverse softphones te configureren, denk aan Cisco-, IBM- en Avaya softphones, Waarbij het ook mogelijk is je aanwezigheid bij te werken.

De spreektijd van de headset betreft om en nabij zeven uur. Dit is gemiddeld, maar het opbergdoosje bevat tot twee ladingen aan stroom dankzij de ingebouwde accu. Mocht je de spreektijd te kort vinden dan heeft Plantronics dat hiermee al ondervangen.

Voor al die extraatjes betaal je echter wel wat, waarmee we meteen een nadeel van de headset blootleggen. De prijs is namelijk te hoog voor wat uiteindelijk 'maar gewoon' een headset is. Heb je het bedrag er wel voor over, dan doe je hier zeker geen verkeerde aankoop mee.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter