Review: Sony Xperia Tablet S

Peter Güldenpfennig
De tablet-markt moet wel lucratief zijn, als je ziet hoe de markt overspoeld wordt met tablets in zoveel soorten en maten. Ook Sony doet een duit in het zakje met een Android-gebaseerd exemplaar in de Xperia-lijn. Houdt deze tablet zich staande tussen de concurrentie?

Het eerste wat opvalt aan de Xperia is de vorm. Deze is niet strak en recht, maar als een omgeslagen boek, een zogenaamde 'fold over-look'. Qua uiterlijk waren we er in eerste instantie niet helemaal weg van, maar het went en blijkt best prettig vast te houden. Wat niet went is de vreemde keuze om de randen aan de zijkant schuin af te laten lopen, waardoor  de hoofdtelefoon bijvoorbeeld half uit het apparaat steekt. Het werkt, maar het ziet eruit alsof er niet over nagedacht is. Erg vreemd.

In plaats van een Home-button zoals we die wel kennen van Samsung of Apple apparaten zijn er op de Xperia Tablet S geen knoppen op de voorkant te bekennen. Alle functies zoals terugkeren naar het hoofdscherm, bladeren door recent gebruikte apps en teruggaan naar de vorige pagina regel je softwarematig met on-screen buttons. Het geeft de voorkant een mooie, schone aanblik.

Sony heeft het gewicht van deze tablet opvallend laag weten te houden. De pin van de weegschaal blijft steken op 554 gram, erg nette waarden voor een tablet van dit formaat. Ter vergelijking: de laatste uitvoering van de iPad weegt 652 gram, bijna 100 gram meer. Dit verschil merk je direct als jet het apparaat vasthoudt en zorgt vooral voor minder vermoeide en krampachtige armen en handen bij langdurig gebruik.

Xperia Tablet S: headphone en zijkant

Bleek
Het 9,4-inch ips-scherm heeft een resolutie van 1280x800. De inkijkhoek is prima, maar de kleurweergave is dat niet. Het paneel heeft een wat 'bleke' kleurweergave. Rood neigt daardoor ook meer naar roze. Dit merk je eigenlijk alleen wanneer je naar stilstaand beeld kijkt en ook alleen bij normaalgesproken felle kleuren. Over het scherm slepen en vegen gaat soepel, het scherm voelt goed. Jammer genoeg is het glanzende scherm niet geschikt om in omgevingen met veel lichten te gebruiken. Daarvoor weerkaatst het scherm teveel.

Het geluid door de twee luidsprekers van de tablet laat een hoop te wensen over. Het klinkt kaal en wat mat, waardoor je beter af bent met een hoofdtelefoon wanneer je muziek luistert. Ook de ingebouwde geluidsopties zoals ClearAudio+ voor muziek of het aanpassen van de equalizer helpt hier niet bij.

Zoals vrijwel iedere fabrikant die Android-tablets maakt drukt ook Sony een eigen stempel op het besturingssysteem. Op het moment van testen was dit Android 4.0.3. Wat meteen opvalt aan Sony's variant van Android is de strakke look van de interface. Linksboven zie je een quickstart-menu wat je naar eigen smaak aan kan passen, rechtsboven het menu vanwaar je apps en widgets kunt toevoegen aan het Android-grid. Ook heeft Sony een gast-modus toegevoegd, handig als je de tablet uitleent aan derden of bijvoorbeeld aan je kinderen. Je kunt bepalen welke apps wel of niet zijn toegestaan en zo heb je in deze modus geen toegang tot de accounts of e-mail van de hoofdgebruiker.

Sony heeft ook haar eigen applicaties geleverd bij de tablet en dat moeten we Sony nageven: het hoort bij het beste aan applicaties die op Android verkrijgbaar zijn.
Ook zijn we onder de indruk van de accuduur. Sony belooft een duur van 12 uur, maar in de praktijk blijk je soms zelfs meer uit het apparaat te kunnen persen.

Xperia Tablet S in gebruik

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter