Review: Synology DiskStation Manager 4.2

ronaldsmit
Hoewel de nassen van Synology qua online mogelijkheden altijd al sterk waren is er met de nieuwste versie van besturingssysteem DiskStation Manager (DSM) 4.2 behoorlijk wat interessants op dat vlak toegevoegd.

Een nas is – zo moge duidelijk zijn – natuurlijk primair bedoeld om je gegevens centraal in een thuis- of bedrijfsnetwerk te bewaren en toegankelijk te maken voor aangesloten pc’s. Bevoegdheden en gebruikersaccounts kunnen daarbij ingezet worden om alles mooi georganiseerd en veilig te houden. Groot voordeel van een nas is dat je deze fysiek op of in ieder geval in de buurt van je werkplek hebt staan en dat je daarmee het beheer geheel in eigen hand hebt, ook als er qua hardware onverhoopt een storing optreedt.

Toch is benaderen van buitenaf ook wel erg fijn, zeker in het mobiele smartphone- en tablettijdperk. Dat heeft Synology goed begrepen en heeft hiervoor flink wat interessante mogelijkheden op dit vlak toegevoegd aan de nieuwste versie van DSM, het besturingssysteem van hun nas-stations.

Om te beginnen maakt Cloud Station het erg eenvoudig om – dankzij Quick Connect desgewenst zonder gedoe met port forwarding – bestanden te synchroniseren tussen desktop- en mobiele apparaten. Voor iOS en Android zijn apps verkrijgbaar die je in staat stellen onderweg aan bijvoorbeeld een Office-document te werken en wijzigingen volautomatisch te syncen met de versie op de DS, waarbij verschillende versies bewaard (kunnen) worden.

Verbeterde apps

Zoals vanouds draait DSM als een desktop binnen de browser. De interface kent hier en daar kleine tweaks, maar de echte verbeteringen moet je zoeken in de applicaties. Zo is het Package Center – zeg maar Synology’s app store - flink verbeterd en makkelijker te doorzoeken. Ook het aantal beschikbare apps is flink toegenomen, zo is er nu een betaalde versie van McAfee Virusscanner beschikbaar. Dat lijkt in eerste instantie wat overbodig, zeker omdat DSM een op Linux gebaseerd OS is. Maar omdat een nas over het algemeen in een omgeving met één of meer Windows-apparaten gebruikt wordt, is het toch een welkome toevoeging.

Bedrijfszekerheid

Op het vlak van veiligheid is Synology High Availability (SHA) nu voor alle x86-modellen van de DS-reeks beschikbaar, met deze optie kunnen twee DS-en parallel naast elkaar draaien. Gaat er op één van de systemen iets mis, dan neemt de andere het naadloos over. Dit soort voorzieningen tref je normaliter alleen aan in grootschalige bedrijfssystemen, maar nu worden ze ook voor kleine bedrijven en zelfs eenpitters betaalbaar.

Voor Mac-gebruikers is de snelheid van Apple’s Time Machine dramatisch verhoogd en via AirPlay behoort streamen van video naar compatibele apparaten mogelijk. En daarmee belanden we automatisch op het vlak van multimedia, altijd al een sterk punt geweest van de DS-nassen.

Bluetooth-streaming

Alleraardigst is de nieuwe mogelijkheid om via (ondersteunde, zie voor typenummers de Synology-website) Bluetooth-adapter(s) audio naar draadloze speakers te streamen. Het maakt de introductie van een schier oneindige bron aan muziek of internetradio op kantoor wel heel makkelijk, zeker ook als je bedenkt dat individuele gebruikers van Audio Station ook hun eigen muziek op de werkplek kunnen beluisteren. Als je echter een kakofonie van herrie wilt voorkomen is de Bluetooth-optie een ideale.

Video Station maakt het mogelijk om via een (ondersteunde) USB DVB-T-stick live tv te kijken in een browser, dat laatste kan sinds DSM 4.2 ook zonder onhandige plug-in. Heb je een DS, dan loont upgraden beslist de moeite, de updates zijn zoals altijd kosteloos te downloaden vanaf de Synology-website.

Synology DSM 4.2 screenshot
De interface kent kleine vernieuwingen, maar de grootste veranderingen zitten in de applicaties.

Door: Ronald Smit

Ronald Smit | Redacteur

Ronald Smit reist de wereld af met zijn laptop en smartphone, op zoek naar verhalen. Zijn specialismen liggen bij  economische onderwerpen, handige ict-toepassingen en iPad-apps.

Bekijk alle artikelen van Ronald