Review: Synology DiskStation Manager 6.0

Peter Güldenpfennig
Elke organisatie waar veel met documenten en bestanden wordt gewerkt, heeft baat bij een nas (network attached storage), opslag binnen het bedrijfsnetwerk waar elke werknemer gebruik van kan maken. Maar een nas biedt zoveel meer: het kan je organisatie een ware productiviteitsboost geven. Wij gingen aan de slag met DiskStation Manager (DSM) 6.0, het gloednieuwe nas-besturingssysteem van Synology.

DiskStation Manager 6.0

In feite is een nas een computer en kun je er dus ook als zodanig mee werken. Synology is één van de bekendere leveranciers van nas-oplossingen. Met hun DiskStation-nassenlijn, die draaien op het eigen besturingssysteem DSM, laat Synology zien dat een nas een veelzijdig apparaat is, flexibel inzetbaar binnen elke denkbare situatie. Met DSM 6.0 wordt het systeem gebruiksvriendelijker dan ooit, waarbij de focus in het uiteindelijke product op de eindgebruiker ligt. Dit betekent dat zakelijke gebruikers met het systeem om kunnen gaan, ongeacht de aanwezige technische knowhow. Dankzij de volledige ondersteuning van de 64-bit architectuur kan het systeem nu ook gebruikmaken van 4GB aan ram-geheugen, waardoor de prestaties verbeteren. Met de Synology PetaSpace-technologie is het mogelijk geworden om op meerdere volumes een gedeelde map met petabyte-capaciteit te creëren, waarin je vervolgens data kunt opslaan die je weinig gebruikt.

Cloudsynchronisatie, crossplatform en cross-device zijn ook mogelijk met DSM 6.0. De data van je bestand wordt gefilterd, waardoor alleen de belangrijkste versie overblijft. Prettig is dat vrijwel iedere cloud-aanbieder nu ondersteund wordt, waardoor je je data op meerdere plaatsen kunt backuppen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om regelmatig snapshots te laten maken van je data, waardoor lokaal herstel en herstel op afstand mogelij k worden. Zo'n snapshot kan iedere vijf minuten gemaakt worden, zodat je altijd de laatste versie van je data hebt. Draai je virtuele VMware-systemen, dan heb je de optie om VMware Site Recovery Manager vanuit VMware vCenter Server te draaien voor het herstel van data. Handig, want zo hoef je het beheer van virtuele systemen niet om te gooien en kun je deze beheren zoals je gewend bent.

Synology SpreadSheet

Let's encrypt

Naast encryptie van je data, wat eigenlijk voor zich spreekt, biedt Synology met DSM 6.0 ondersteuning voor Let's Encrypt. Dit is een relatief nieuwe organisatie die veiligheidscertificaten afgeeft. Het stelt je in staat geautomatiseerd en bovendien gratis een certificaat te verkrijgen. De service is een initiatief van de Internet Security Research Group en kent op dit moment veel tractie. Onder meer Facebook, Akamai en Mozilla ondersteunen en gebruiken de service al. Heb je een domein dat je wilt beveiligen met een certifi caat, dan is een certificaat ophalen en installeren een fluitje van een cent vanuit DSM 6.0.

Docker

In sommige ondernemingen is het nodig om meerdere versies van Synology's DSM of de applicaties onder dit systeem te draaien en ook dat is mogelijijk. Dankzij Docker DSM kun je zelfs meerdere versies naast elkaar draaien. De verschillende software images draaien onafhankelijk van elkaar en zitten elkaar niet in de weg. Docker is ongetwijfeld een geschenk voor vele organisaties. Het is bij voorbeeld niet ondenkbaar dat om productiviteitsredenen (of voor gebruiksgemak, natuurlijk) liever een oudere versie van een applicatie gedraaid wordt. Migreren naar een nieuwe versie van een applicatie zorgt er immers voor dat je je die applicatie eigen moet maken.

Een veilig netwerk met DiskStation Manager 6.0

We eisen steeds meer van ons netwerk, maar dat heeft natuurlijk wel gevolgen. De last op het bedrijfsnetwerk wordt zwaarder en het beheer ingewikkelder. Bovendien is gegarandeerde veiligheid op het netwerk niet meer zo vanzelfsprekend. Met een eigen detectiesysteem probeert Synology in ieder geval dat laatste aspect te tackelen. Synology's Intrusion Detection System (IDS) is een lichtgewicht applicatie die continu het netwerkverkeer in de gaten houdt. Je kunt regels instellen naast de constante monitoring om de veiligheid nog verder op te schroeven. Prettig is dat IDS vrij wel geen impact heeft op de netwerkprestaties, iets wat voorheen niet zo vanzelfsprekend was. Naast IDS kun je verregaande rollen per gebruiker toewijzen. Dit gaat praktisch tot op micromanagementniveau, zodat er van een oncontroleerbaar netwerk geen sprake hoeft te zijn.

Synology DiskStation Manager 6.0

Met MailPlus en MailPlus Server zet je binnen jouw organisatie binnen een handomdraai een eigen, gebruiksvriendelijke en veilige mailomgeving op. Deze pakketten zij n schaalbaar naar behoefte en komen in beginsel met vijf gratis accounts. Opvallend is hoe aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk MailPlus werkt. Je bent feitelijk niet meer afhankelijk van derde partijen met betrekking tot je mailbehoeftes, want MailPlus biedt een volledige omgeving om efficiënt je mail te beheren. Door middel van labels en kleurcodes, bekend van bij voorbeeld Outlook, kun je gemakkelijk prioriteiten stellen aan bepaalde e-mails. Leuk detail is dat je de omgeving visueel kunt aanpassen aan de huisstijl van jouw organisatie. MailPlus integreert bovendien met Synology's NoteStation, dus belangrijke e-mails clip je gewoon naar de notitieapp om hier vervolgens verder mee aan de slag te kunnen. Mocht het mailvolume toenemen, dan kun je ervoor kiezen om een tweede Synology-nas te installeren die zorg draagt voor load balancing. Fijn is dat dit niet hetzelfde model hoeft te zijn, dus een tweede nas specifiek gericht op mailbehoeftes is mogelijk. Zo zit je nooit zonder mailservice, maar hou je ook de kosten en het beheer in toom.

Opvallend is dat DSM 6.0 ook de Apple Watch ondersteunt. Hiervoor zijn de mobiele apps DS Note en DS Audio beschikbaar gesteld, waarmee je snel notities kunt lezen en maken met eenvoudige gebaren of stemcommando's. Volgens Rosiel Lee, general manager van Synology France, is dit een logische stap. 'Wij kijken hoe we de levens van anderen nog eenvoudiger kunnen maken en de Apple Watch doet dit. We denken dan ook dat deze smartwatch een deel van het leven wordt en hij toont overeenkomsten met andere mobiele devices. Dat wij dit nieuwe stukje technologie willen ondersteunen, is daarom alleen maar logisch. We willen het gebruik ervan nog eenvoudiger en plezieriger maken en dat kan met DSM 6.0.'

Jouw bestanden binnen handbereik

Wanneer je veel met bestanden werkt, wil je dat die veilig zijn, maar ook toegankelijk. In DSM vinden deze twee belangrijke aspecten elkaar in het gloednieuwe Cloud Station 4. Je installeert Cloud Station 4 als app binnen DSM vanuit een overzichtelijke marketplace die Synology elke gebruiker aanbiedt. Vervolgens kun je al je bestanden op welk device dan ook syncen met je nas. Op mobiele devices installeer je de DS Cloud-app, op je desktop Cloud Station Drive. Vervolgens kun je altijd bij de bestanden op je nas. Tevens biedt Cloud Station Backup je de mogelijkheid om vanaf je desktop of laptop bestanden te backuppen naar je nas. Het werkt extreem gebruiksvriendelijk en intuïtief. Met name de initiële installatie is lekker simpel. Zo installeer je bij voorbeeld de DS Cloudapp op je mobiele device het makkelijkst via je eigen netwerk. Ben je daarmee verbonden, dan vindt de app je nas vanzelf en hoef je verder niets in te stellen. Vanaf dan kun je altijd bij je eigen bestanden, mits je een netwerkverbinding hebt.

Wil je jouw werk delen, dan biedt DSM 6.0 je deze optie via een pagina die je helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Een handige feature wanneer je bij voorbeeld samen aan projecten werkt. Het instellen van een eigen achtergrond geeft de pagina een professionele uitstraling, mocht je dit voor je klanten willen gebruiken. Overigens is het ook mogelij k voor anderen om jouw bestanden te sturen, zonder dat ze hiervoor aangemeld hoeven te zij n in DSM. Je maakt simpelweg een bestandsaanvraag aan waar je een verloopdatum aan hangt. Desgewenst kun je aan de aanvraag ook een wachtwoord hangen, zodat je weet dat het bestand van een vertrouwd contact komt.

Productiviteit

Naast veel opties voor het delen van bestanden biedt Synology je een volledige suite aan productiviteitsapps. Synology SpreadSheet installeer je als package, waarna je niets meer nodig hebt behalve je nas en een webbrowser. Kun je met Excel werken, dan kun je ook met SpreadSheet werken. Ook NoteStation is bij zonder handig, want je hebt notities en presentaties in één handig pakket bij de hand. Deze kun je ook als app in de Chrome-browser installeren, waarna je verder kunt werken, ook als je niet verbonden bent met het bedrijfsnetwerk.

Meer weten over DiskStation Manager 6.0? Bezoek de officiële productpagina.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter