Review: Synology DSM 5

ronaldsmit
Rustig maar gestaag bouwt Synology verder aan DSM, het besturingssysteem waarop al haar nassen – groot en klein – draaien. Inmiddels is versie 5 beschikbaar en er zitten weer een paar aardige nieuwigheidjes in.

De DSM 5-desktop ziet er erg gelikt uit op het retinascherm van onze iPad. Niet heel vreemd, want de hele interface is stevig onder handen genomen zodat alles ook prima tot z’n recht komt op schermen met de nieuwste hogeresolutieschermen. Je hoeft echter niet bang te zijn om ineens a la Windows 8 met een totaal nieuwe desktop geconfronteerd te worden, alles ziet er nog even bekend uit. Het is vooral de resolutie van de graphics en een hoop finetuning die zorgen voor een prima ‘virtuele desktop’ in elke moderne browser.

Het ‘gewone’ desktop-inlogscherm is eveneens onder handen genomen, zelfs aan een kek klokje en het huidige weer is gedacht. Het startmenu is vervangen door een venster met alle snelkoppelingen naar de diverse onderdelen en apps op een rijtje. Ook is in de nieuwste DSM – eindelijk – gedacht aan een tekstverwerkertje. Feitelijk is het meer een kladblok-app, maar deze kan wel reuze handig zijn voor bijvoorbeeld het tikken van scriptjes of memo’s. En wie weet: wellicht groeit dit micro-tekstverwerkertje in de toekomst nog eens uit tot een volwaardige cloudtekstverwerker die draait op je eigen vertrouwde Synology!

Synology DSM 5.0
De interface is geoptimaliseerd voor hogeresolutiebeeldschermen.

Groter, grootst

Onder de welbekende motorkap is – natuurlijk – ook het een en ander gewijzigd. Ten eerste wordt samen met DSM 5 het Central Management System (Synology CSM) geïntroduceerd, hiermee zijn op eenvoudige wijze zeer grote aantallen nas-servers te beheren. Misschien is dat niet voor iedereen even interessant, maar het geeft wel aan dat Synology met haar productlijn – inclusief besturingssysteem – steeds meer lonkt naar serverruimten en datacenters. In de CSM vinden we onder andere een monitoringtool waarmee alle beschikbare opslagmiddelen bewaakt worden en ook een group policy-editor voor honderden nas-servers. De scale out-clustermogelijkheid maakt het mogelijk om de opslagcapaciteit van een nas-array te vergroten tot maar liefst 1 Petabyte. Niet iets wat je normaal gesproken in je thuiskantoor nodig hebt, maar ideaal als je met grote hoeveelheden data in grote bedrijven aan de slag gaat.

Mobiele handigheidjes

Meer down to earth is het eveneens nieuwe Cloud Sync-pakket waarmee je een Synology-nas op eenvoudige wijze laat syncen met Dropbox, Google Drive en Baidu Cloud. Ook tussen pc en mobiele apparaten en een nas zijn met deze app te realiseren. Voor de virtualisatiefans is Synology Snbapshot Manager goed nieuws, hiermee zijn snapshots te maken voor een gegarandeerde data-integriteit binnen VMware, vSphere of Windows-omgevingen. Tot slot is DSfile, zeg maar de Synology ‘Verkenner’ flink onder handen genomen. Het werken met bestanden op mobiele apparaten wordt een stuk vergemakkelijkt, onder meer door het gebruik van thumbnails, on the fly compressie en decompressie en de mogelijkheid om links naar bestanden en mappen te delen. Ook veel andere apps – waaronder het bekende Photo Station – zijn voorzien van tal van verbeteringen die het digitale leven voor bezitters van een Synology-nas vereenvoudigen. Praktisch tot slot is de mogelijkheid om geïnstalleerde apps voortaan – naar wens – automatisch te laten updaten.

Synology DSM 5.0
In de nieuwste DSM is ook gedacht aan een tekstverwerkertje.

Proberen?

Synolody DSM 5 kun je downloaden vanaf de Synology-website. Installatie gaat eenvoudig via firmware-updatefunctie.

Door: Ronald Smit

Ronald Smit | Redacteur

Ronald Smit reist de wereld af met zijn laptop en smartphone, op zoek naar verhalen. Zijn specialismen liggen bij  economische onderwerpen, handige ict-toepassingen en iPad-apps.

Bekijk alle artikelen van Ronald