Vind de bugs in je software sneller dan ooit

Redactie WINMAG Pro
Bugs, ieder stukje software, iedere website en iedere applicatie heeft er last van. Vervelend, maar gelukkig zijn ze vaak goed te repareren. Helaas duurt het in de regel even voor je een bug hebt opgespoord en weet wat er precies mis is. Toch kan dit een stuk sneller dan je denkt, en wel met deze tools.

Je hoort regelmatig dat er een grote bug zit in een applicatie, operating system, website of een ander stukje software. Voor je it'ers erachter zijn waar het precies aan ligt en waar de bug zich bevindt, ben je vaak wel een paar uurtjes verder, als het niet dagen zijn. Ontzettend vervelend, maar gelukkig zijn er tools ontwikkeld die dit proces een stuk sneller laten gaan. Prettig, want zo bespaar je je developers een hoop tijd en is jouw product des te sneller weer helemaal up and running.

BugHerd

BugHerd is een cloud-gebaseerde oplossing die je klanten via één knop een bug laten reporten. Zij kunnen omschrijven wat de bug precies is en BugHerd maakt er vervolgens een compleet rapport van. In dat rapport vind je onder meer screenshots en informatie over het systeem van de gebruiker, de browser en de instellingen van het beeldscherm. Zo is het voor de ontwikkelaar gemakkelijker om uit te zoeken waar de bug precies zit en wat er mis is. Elk report komt op een takenlijst, waar de it'ers zelf kunnen bijhouden wie met wat bezig is en waar ze zijn.

BugHerd is vanaf 29 dollar per maand verkrijgbaar.

Mantis Bug Tracker

MantisBT is een open source bug-tracker, waarmee je gemakkelijk kunt samenwerken op het gebied van bugs. Je team houd je up to date via notificaties bij updates en bijvoorbeeld comments. Per project krijg je rol based-toegang, waardoor gebruikers gemakkelijk zelf bug reports kunnen toevoegen. Helemaal prettig: je kunt de omgeving van MantisBT zelf aanpassen naar je eigen wensen, zodat je in een optimale omgeving werkt.

MantisBT is gratis te downloaden via hun website.

HP ALM

Ook HP heeft software ontwikkeld voor precies dit probleem. HP ALM is een management-oplossing waarin je applicaties kunt ontwikkelen, testen en uitrollen, met zo min mogelijk bugs. Zo zie je in een dashboard hoe het staat met de requirements, testen en alle bugs, en zie je in één oogopslag waar de eventuele problemen zitten. Daarnaast kun je precies zien wie waar aan werkt, waar hij dit doet en waarom. En dit zijn slechts een paar van de opties. Je ziet als manager dus vrij snel hoe het staat met jouw applicatie.

HP ALM kun je dertig dagen gratis uitproberen. 

Een bug, wat is dat precies?

Hoewel de meeste mensen wel weten wat een bug ongeveer is, weten ze vaak niet waar het probleem zit. Een bug is een error of een fout in een programma of systeem, waardoor er een onverwacht of onjuist resultaat geproduceerd wordt. De meeste bugs komen uit simpele foutjes die de ontwikkelaars maken in de source code of het design van een programma, of in de frameworks en operating systems die door de programma's gebruikt worden. Heel soms komt het zelfs voor dat een bug gecreëert wordt door compilers die verkeerde code produceren, maar dat is een grote uitzondering. Bugs kun je onder meer voorkomen door bepaalde programmeerstijlen en -technieken aan te houden en door de code te analyseren.

De naam 'bug' komt uit de 1946, toen er een mot – het insect – gevonden werd in een relay, waardoor het apparaat niet meer naar behoren werkte. De 'bug' werd uit de relay gehaald en in een logboek geplaatst. Sindsdien noemen we errors en andere fouten 'bugs'.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie