Cybercrime steeds gerichter

Redactie WINMAG Pro
Beveiligingssoftware wordt voortdurend bijgewerkt om malware buiten de deur te houden, maar cybercriminelen zijn creatief en verzinnen steeds nieuwe manieren. Christopher Boyd, senior threat researcher van GFI Software, licht twee varianten toe.

Consumenten en bedrijven zijn steeds beter in staat om malware te herkennen en treffen de nodige maatregelen om zich tegen deze dreigingen te beschermen. Beveiligingssoftware wordt voortdurend bijgewerkt om malware en hackers buiten de deur te houden.

Deze maatregelen bieden een goede bescherming, maar cybercriminelen zijn creatief en verzinnen steeds nieuwe manieren om in te breken in computers en zo snel veel geld te binnen te halen. Twee varianten die we hierbij het afgelopen jaar steeds vaker tegenkomen, zijn malware die specifiek gericht is op kinderen en het inspelen op de angst van mensen om belangrijke informatie mis te lopen.

Kinderen als zwakke schakel in de beveiliging

Steeds meer medewerkers werken regelmatig vanuit thuis. De strikte scheiding tussen werk en privé vervaagt en kwaadwillenden maken hier dankbaar gebruik van. Zij weten dat thuis ook kinderen gebruik maken van de computer van hun vader of moeder.

Door malware te verstoppen in games en websites die populair zijn bij de jeugd, weten zij zich toegang te verschaffen tot de laptop van de zaak en in sommige gevallen zelfs het bedrijfsnetwerk.

Het misleiden van kinderen gebeurt bijvoorbeeld via malware die verstopt zit in websites die gratis populaire games aanbieden en advertenties over onderwerpen als Harry Potter. Grote beveiligingsrisico’s waar de meeste medewerkers zich onvoldoende bewust van zijn.

Educatie over beveiliging en veilig surfen op het internet is daarom enorm belangrijk. Ook moeten ouders zich afvragen of het verstandig is om kinderen toegang te geven tot hun zakelijke PC.

Nooit iets willen missen

Onze honger naar informatie is groot en dat weten malware-makers als geen ander. Zij spelen namelijk handig in op deze angst. Facebook en Twitter houden ons 24 uur per dag op de hoogte van de activiteiten en belevenissen van onze vrienden.

De gedachte dat we belangrijke updates en persoonlijke berichten van hen mislopen is zo groot dat de meeste mensen zonder na te denken reageren op de misleidende mails waarin de ontvanger wordt gewaarschuwd voor het verloren gaan van berichten of het inactief zijn van een specifieke account. Door de bijhorende link te klikken, wordt op de achtergrond ongemerkt een virus of Trojan geïnstalleerd.

Ondanks dat we nog veel voorbeelden tegenkomen van ‘domme’ spam, is deze vorm van malware-verspreiding wel langzaam maar zeker aan het uitsterven. Cybercriminelen weten keer op keer de beveiliging te omzeilen en zijn creatief in hun aanpak.

Het enige wat hier tegen te doen is, is de beveiliging up-to-date houden en het gezonde verstand blijven gebruiken. Wie online werkt moet zich bewust zijn van de beveiligingsrisico’s. Een kritische houding van medewerkers is de beste oplossing tegen misleiding.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie