Fraudeurs dollen administratie met gestolen e-mailadressen

Geen salaris door hacks bij LinkedIn, Yahoo en Dropbox

Redactie WINMAG Pro
Steeds vaker salarisadministrateurs proberen fraudeurs de salarisadministratie te manipuleren geld te storten op verkeerde rekeningnummers. Dat doen ze met buitgemaakte e-mailadressen van grote platformen. Dit meldt de Fraudehelpdesk.

De fraudebestrijders ontvingen de laatste tijd een aantal die deze vorm van fraude signaleerden. Oplichters verzochten de salarisadministrateurs om per mail het salaris van medewerkers op andere rekeningnummers te laten storten. Vaak waren dit de eigen rekeningnummers van de fraudeurs.

Fraude door hacks bij LinkedIn, Yahoo en Dropbox

De fraude kwam aan het licht toen verschillende werknemers geen salaris ontvingen en hierover bij de administratie van hun werkgevers navraag deden. Daar bleek dat zij zelf e-mails zouden hebben gestuurd met het verzoek het salaris op andere rekeningnummers te storten.

In alle gevallen bleek het mailaccount van de werknemer gehackt.

Gestolen e-mailadressen via hacks

De fraudeurs verkregen deze mailadressen onder meer door grote hacks bij bij bedrijven als LinkedIn, Yahoo en Dropbox. De adressen worden verhandeld via onder andere het dark web.

Advies

Schermafdruk Have I been Pwned

Lezers die nu voor hun salaris vrezen, adviseert Fraudehelpdesk om op de website Have I been Pwned te bekijken.

Ook de Nationale Politie heeft ook hiervoor een hulpmiddel.

Webpagina van de politie waar je kunt zien of je e-mail gehackt is

Blijkt hieruit niet dat je inloggegevens zijn gestolen, is dat geen garantie dat je inloggegevens en wachtwoord(en) niet in handen van criminelen zijn gevallen.

Noodplan bij gehackt e-mailaccount

Denk je dat je mailaccount is gehackt? Verander dan onmiddellijk de wachtwoorden van uw mailaccount en alle andere accounts, zoals je bank, webshops en dergelijke. Gebruik hiervoor het liefst een wachtwoordmanager, zoals LastPass. Deze moet je dan wel weer beveiligen met een sterke wachtwoordzin.

Eerste hulp bij een hack

Bedrijven doen er goed aan een plan op te stellen voordat ze slachtoffer zijn van een hack. Ben je onverhoopt toch slachtoffer van een hack, dan is het stappenplan van het Nederlands Cyber Collectief een nuttig hulpmiddel. Ook deze website van een tech-journalist bij RTL kan je soelaas bieden.

LEES MEERNieuwe F5 Security-oplossing verbetert applicatiebeveiliging

Meer lezen?

Op winmagpro.nl lees je dagelijks ICT-nieuws. Ben je geinteresseerd in security en wil je daar meer over lezen? Kijk dan in ons security-gedeelte.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie