Gemiste kansen van de Samsung Galaxy Note II

Redactie WINMAG Pro
De Galaxy Note II is een goede smartphone. Groot maar niet té groot en de S pen werkt uitstekend. Het openen van snelmenus en applicaties door het tekenen van symbolen ligt misschien voor de hand, maar Samsung implementeert het met succes. Toch steekt er iets.

Het wordt al gezegd in onze review, het is jammer dat bepaalde functies missen in de Galaxy Note II. Dat had niet zo hoeven zijn. De Note II heeft genoeg kracht aan boord om je te voorzien van functies die de telefoon duidelijk meerwaarde zouden geven.

Neem screen-recording. Deze functie haalde het eindproduct niet, maar zag er in een vroeg hands-on-filmpje van TechnologyTrends spectaculair uit:

De simpele manier waarop je alles wat je wilt kunt opnemen en annoteren met meelopende audio-track is fantastisch. Handig voor studenten om aantekeningen te maken tijdens colleges. Handig om tijdens vergaderingen notities te maken met audiocommentaar. Handig om interviews mee af te nemen en commentaar te plaatsen tijdens de geluidsopname. 

Toch heeft deze functie de eindstreep niet gehaald. Zonde, het zou de telefoon zo veel meer aantrekkelijker maken, ook omdat het de telefoon simpelweg stáát. Het geeft het apparaat een bredere betekenis: niet 'alleen maar' een smartphone met tablet-achtige functies, maar ook een smartphone met eigen functies. De goudmijn ligt er al, Samsung hoeft enkel het goud eruit te halen. Dat maakt het verschil tussen enkel een grotere smartphone met een pen en daadwerkelijk een eigen smoel. En zo boor je ook een nieuw publiek aan.

Samsung is geen filantropische instelling en willen zoveel mogelijk telefoons verkopen. Dat ze daarbij hun trouwe klanten tegemoetkomen met een Note II die weinig verschilt van zijn voorganger is logisch. Maar waarom niet ook dat nieuwe publiek aanboren? Daarmee bedoelen we:: de zakelijke gebruiker. Want laat de screen recorder al nuttige, zakelijke potentie zien, de multi-screen-optie ademt al helemaal zakelijkheid.

Hoe mooi zou het zijn om met de Galaxy Note II zowel Skype als S-Note te draaien en aantekeningen te kunnen maken terwijl je in een video-conferentie zit? De uitvoering is echter halfslachtig. Waarom wordt dit enkel ondersteund door Samsung- en Google-apps? We kunnen ons niet voorstellen dat de technologie achter de Note II deze barrière heeft opgegooid. Google-apps kunnen het, Samsung-apps kunnen het, dus waarom Skype niet? Waarom implementeert Samsung niet een manier in de Note II om het scherm uit te buiten en externe programma's zo te schalen dat twee apps naast elkaar kunnen draaien?


De splitscreen-functie van de Samsung Galaxy Note II in actie. Alleen Samsung- en Google-apps kunnen hiermee overweg.

Daarbij is het ook jammer dat een dual-sim optie niet tot de mogelijkheden behoort. Natuurlijk wilt Samsung zoveel mogelijk smartphones verkopen maar het aanboren van een nieuwe markt gaat niet zonder het doen van concessies. Of het onderzoeken van opties. Door twee varianten in de markt te zetten bijvoorbeeld, zowel een enkele sim-variant als een met dual-sim-optie. Met die laatste versie zou je zakelijk- en privégebruik van het toestel veel makkelijker kunnen scheiden. Desnoods maakt Samsung de dual-sim-variant wat duurder.

Variatie is altijd goed, en Samsung is heer en meester in het bieden van opties. Qua hardware dan, want hoewel het bedrijf de smartphone-markt van elk formaat toestel heeft voorzien, valt er softwarematig nog veel winst te behalen. We houden zo in ieder geval wat te wensen over voor de Galaxy Note III.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie