Groeispurt Internet of Things Duitsland

afbeelding van Redactie WINMAG Pro
Slimme sensoren via de Internet of Things als technologie om schade in de infrastructuur voor te zijn. In Duitsland zijn ze al een eind op weg met de invoering van dit soort apparatuur. Düsseldorf Airport dient daarbij als voorbeeld voor de rest van het land.

De luchthaven werkt samen met Deutsche Telekom/T-Systems en zijn partner BS2 Sicherheitssysteme om een digitaal monitoringsysteem te ontwikkelen voor bruggen, tunnels, gebouwen en andere betonnen infrastructuurobjecten.

De toegangsweg tot het brandstofdepot van de luchthaven is van vitaal belang voor een vlot verloop van het vliegverkeer. Een brug vormt de enige toegangsweg tot het depot. Meer dan 120 tankwagens, die elk meer dan 30.000 liter kerosine vervoeren, rijden er dagelijks overheen tussen de startbaan en de brandstoftanks. Deze zware belasting zorgt op de lange termijn voor materiaalmoeheid.

Internet of Things brengt dreigende schade in kaart

Binnenkort signaleren sensoren en het Internet of Things dreigende schade om zo bottlenecks in de toevoer van kerosine aan de vliegtuigen te voorkomen.

50 sensoren in het wegdek en de brugbedekking meten dan de temperatuur, vochtigheid en corrosie. Deze sensordata helpen om kritieke situaties of onherstelbare schade aan de betonstructuren vast te stellen. Dit voorkomt ingrijpende renovaties.

Narrowband-IoT

De data-overdracht gebeurt vrijwel real-time via Narrowband-IoT, het innovatieve en snelle sensornetwerk van Deutsche Telekom.

Andere wegen rond Düsseldorf Airport zullen ook stapsgewijs worden uitgerust met sensoren. De sensoren gaan tot 70 jaar mee. Ze zijn snel en gemakkelijk te installeren in nieuwe objecten of in te passen in bestaande betonconstructies.

Internet of Things in het verkeer

Düsseldorf is niet de enige plek waar de Duitsers baanbrekend werk verrichten met Internet of Things. Een andere plek waar sensoren van BS2 Sicherheitssysteme worden ingezet, is het verkeersknooppunt Keulen-Oost. BASt, de Duitse dienst voor het wegverkeer, is de sensoren aan het testen op zijn Keulse testterreinen, samen met apparatuur en het machine- en sensornetwerk van Deutsche Telekom. BS2 Sicherheitssysteme komt voort uit ‘hubraum’, een startup-organisatie binnen Deutsche Telekom.

De specifieke eigenschappen van narrowband maken deze technologie zeer geschikt voor het Internet of Things, ze bieden de basis voor IoT. Deutsche Telekom stimuleert de toepassing van Narrowband IoT in Duitsland, Europa en Noord-Amerika.

Meer lezen over IoT?

We schrijven geregeld over technologie gebaseerd op IoT. Hier lees je meer over Internet of Things binnen onze website.