De grote voordelen van IFTTT

Het succesrecept: IF This Than That (IFTTT)

Redactie WINMAG Pro
IFTTT biedt talloze mogelijkheden. Voor ondernemers en consumenten. Koppel simpelweg een trigger en een actie - de ingrediënten - aan elkaar en je hebt letterlijk het succesrecept voor slimme oplossingen. Eenvoudiger kun je het bijna niet meer krijgen…

IFTTT – voluit 'IF This Than That'. Klinkt ingewikkeld. Is het niet. Het tegendeel is waar. Sinds 2010 koppelt de website (en een app, uit de koker van ontwikkelaar Linden Tibbets) verschillende webapplicaties en websites aan elkaar om zo acties te automatiseren. Hoewel het platform bij het grote publiek niet heel bekend is, wint IFTTT gestaag een grote groep van gebruikers. Wat maakt deze tool zo ontzettend handig en wat zijn de laatste noviteiten sinds we er enkele jaren terug al over schreven?

Laten we beginnen met het basisprincipe achter IFTTT. Zie het systeem als een soort van ketting die zeer veel webapplicaties aan elkaar kan koppelen. De verbindende schakel van deze kettinkjes vormen de vier woorden 'IF This Than That'. Kort door de bocht is dat het hele eieren eten. Zelfs de grootste digibeet zou het platform eenvoudig moeten kunnen gebruiken, en dat maakt IFTTT zo aantrekkelijk voor iedereen.

Van This naar That

Laten we de koe eens bij de horens pakken: hoe ziet het gebruik er in de praktijk uit? Via IFTTT kan je zeker 270 verschillende applicaties aan elkander verbinden. Welke dan? We gaan ze hier niet allemaal opnoemen, maar het gaat van de meest gebruikte e-mailprogramma's tot de grootste en minder grote social mediaplatforms. Van jarenoude apps met een massapubliek tot spiksplinternieuwe applicaties van startups.

Over de nieuwelingen gesproken. Foobot, bijvoorbeeld. De slimme monitor met bijbehorende app meet stofdeeltjes, gassen, temperatuur en luchtvochtigheid en waarschuwt de gebruiker wanneer dat meten nodig is met behulp van kleuren-LED's en pushberichten op de smartphone.

We gaan Foobot via IFTTT verbinden aan andere applicaties. Foobot is de 'This' of 'Dit'. De trigger van je statement. Je wilt de slimme monitor connecten aan het 'That' of 'Dat'-deel, de actie van je IFTTT-opdracht. De This en That vormen samen het zogenaamde recept. Op de IFTTTsite staat het archief van alle eerder gemaakte recepten en je kan er recepten delen met andere gebruikers.

Terug naar de trigger, de This van Foobot. We willen deze trigger linken aan een actie, de That, voor een handig recept. Stel, Foobot merkt dat de luchtvervuiling in jouw huis vervelend hoog is. Link de monitor middels een recept aan de Honeywell Lyric-thermostaat annex ventilator. Het apparaat zal de lucht in je huis schoonmaken met de daarvoor bestemde UV Air Purifiers en het speciale filtersysteem. Klinkt technisch, maar het is simpel als 1 + 2 = 3. Triggeren + Actie = recept voor oplossing van probleem. Nog een Foobot-IFTTT: de app meet de luchtkwaliteit met als uitkomst een dosis cijfers en andere data. Link het nu aan Google Spreadsheet en de cijfertjes en lettertjes staan netjes in het bestand opgeslagen.

Filteren

Ook sinds kort bruikbaar in IFTTT: Musixmatch. Het is de grootste catalogus met gesynchroniseerde songteksten ter wereld en bruikbaar in 155 landen. Sinds vorig jaar is deze dienst standaard te vinden in Spotify en te gebruiken op de pc, de Mac en via iOS. Een recept met deze app als trigger? Weinig verrassend: maar met dat Spotify, dus. Een liedje ontdekt via Musixmatch? Koppel het aan Spotify en voor je het weet staat de track in jouw Spotify-playlist. Hetzelfde geldt voor andere diensten als Deezer. Ook kan je 'This' en 'That' omdraaien. 'This' Deezer heeft een nummer in de playlist waarvan jij de tekst zoekt. Link het aan de 'That' Musixmatch en hopla: je kan met de tekst in je app meezingen met wat voor track dan ook… Duidelijk.

Een andere uiterst handige functie is het filteren. De triggers en acties kunnen worden gefilterd met behulp van de diverse instellingen die – om in kooktermen te blijven - ingrediënten worden genoemd. Deze ingrediënten zijn verfijningen. Denk bijvoorbeeld aan een actie die reageert op de laatste veranderingen van een RSS-feed. Maar dan wel alleen als de feed bepaalde woorden bevat.

Verbind domotica met IFTTT

We haalden het voorbeeld van Foobot aan: IFTTT kan ook worden aangestuurd door fysieke apparaten. Steeds meer aanbieders van interne en externe apparatuur bieden de mogelijkheid het platform te linken aan hun product. Een voorbeeld is Philips Hue (een range ultramoderne lampen van de Nederlandse fabrikant). Gebruikers kunnen dankzij IFTTT de lampen zo instellen dat de lichten gaan knipperen wanneer er een mailtje binnenkomt. Gaat het buiten regenen en moet voor sfeerverhoging de kleur van het licht worden aangepast? Ook dat is mogelijk middels een recept. De combinatie Sonos en IFTTT is minstens zo handig. Een recept met die twee is uiterst handig bij het samenstellen van een playlist voor wanneer er bezoek is en je de juiste (achtergrond-)muziek wil draaien zonder je er verder druk over te hoeven maken. Of de volume van de muziek, de bass, het selecteren van ruimtes of het instellen van een alarm. Bob is your uncle…

Tot zover de domotica. IFTTT is eveneens handig voor ondernemers wanneer het aankomt op marketing en/of communicatie met de klant. Je hoeft niet afzonderlijk meer met de verschillende social media aan de slag bij nieuws, een aanbieding of winactie, maar je schakelt IFTTT in. Plaats al je tweets automatisch op je Facebook-account, upload iedere gemaakte Instagram-foto steeds weer naar Dropbox en plaats je een nieuwe post op Facebook? Maak een recept met Twitter en de twee zijn met elkaar verbonden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie