'De wereld van videoconferentie is sinds 2014 in een stroomversnelling gekomen'

De kracht van visuele communicatie binnen unified communications

Redactie WINMAG Pro
De UCLA professor Albert Mehrabian deed in 1967 twee studies naar dit onderwerp. Hij claimde dat je (non) verbale communicatie in cijfers kon vatten.

Het resultaat was verrassend. Want volgens Mehrabian is communicatie voor:

  • 55% visueel (lichaamstaal, zoals bv. houding en gebaren)
  • 38% vocaal (toon, hard / zacht, intonatie)
  • 7% verbaal (de argumentatie)

Ondanks dat deze wetenschappelijk nooit helemaal is bewezen is een ding wel duidelijk, een belangrijk deel van communicatie heeft zeker te maken met non-verbale communicatie, kortom elkaar zien. Juist in Nederland en de omliggende landen, is men gewend om elkaar op te zoeken, omdat de afstanden het theoretisch toelaten en de (zakelijke) cultuur dit gewoon is en men elkaar wil zien. In praktijk echter, blijken we heel veel ineffciënte uren te maken, doordat we ons door een dicht stromend wegennet moeten worstelen. Laat staan als we ver buiten onze grenzen willen handelen. Dan krijgen we nog veel meer reismomenten en bijkomende kosten om het mogelijk te maken. Waarom dus niet de weg van internet?

Efficiëntie en unified communications

Unified communications is de verzamelnaam voor de technische integratie van allerlei vormen van communicatie om efficiënter, sneller en beter te communiceren. Daarbinnen valt ook visuele communicatie, of wel video-vergaderen. Wat mij betreft het beste van twee werelden. We kunnen plaats onafankelijk elkaar “on the fly” zien.

De wereld van videoconferentie is sinds 2014 in een stroomversnelling gekomen. Ondanks dat het er al decennia is, bleef het vaak beperkt tot grote internationale bedrijven, die de voordelen zagen, maar ook de technische kennis en financiële middelen ter beschikking hadden. Met video conferentie in de Cloud zijn namelijk alle nadelen soort van “opgelost” in de lucht, zeker met Lifesize Cloud. Eerdere nadelen van “on-premise” video waren de hoge aanschafprijs, complexiteit en vele functionele beperkingen, maar vandaag de dag koopt u een abonnement tegen een fractie van de kosten, is de installatie plug & play, kunt u bellen met iedereen die wel of niet video hee., zelfs met Skype for Business/ Offce 365 gebruikers en kunt u aan vergaderen deelnemen, zelfs al bent u alleen mobiel (zonder beeld) beschikbaar. De communicatiewereld verandert snel, zeker met Lifesize Cloud. En belangrijk om te weten, het is heel veilig, zelfs overheden, zorg- en financiële instellingen gaan nu over op Cloud video.

Pleidooi

Typische collaboratie toepassingen waren vroeger geen onderdeel van video conferentie, maar dat is absoluut achterhaald, daarom mijn pleidooi voor video conferentie. Typische zaken als chat, audio conferenties en documenten delen, zijn nu gewoon onderdeel van Lifesize Cloud geworden met daarbij dus de voordelen van video. En belangrijker nog, video communicatie is niet meer alleen voor grote bedrijven, sterker nog, juist ook het MKB hee. grote voordelen bij efficiënter werken en minder reizen. Ze hebben meer tijd over om zaken te doen. Met klanten, met toeleveranciers en met elkaar. En dan is er nog een belangrijk onderwerp dat bedrijven zich moeten realiseren, video conferentie is dan misschien wel ontstaan in de directiekamer, maar iedere afdeling binnen het bedrijf zou naar de voordelen van video moeten kijken.

HR afdelingen verbeteren de communicatie met nieuwe kandidaten, instructies en educatie d.m.v. video binnen het bedrijf, technische afdelingen kunnen mobiel-video gebruiken om eerder te diagnosticeren, met kennis op afstand, dure audio conferentie abonnementen zijn niet meer nodig, telewerken wordt eenvoudiger, en klant contact voor sales en marketing wordt persoonlijker. Zomaar wat voordelen. Maar zien doet geloven, dus probeer het vooral eens uit!

Meer weten

Wil je meer weten over de producten en diensten die Lifesize aanbiedt? Neem dan gerust contact op:
Stefan van Hoof, Country
Manager Lifesize Benelux
svanhoof@lifesize.com
lifesize.com

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie