Zo verbetert technologie samenwerking en innovatie in klaslokalen en vergaderzalen

5 manieren om technologie in te zetten voor betere communicatie

Redactie WINMAG Pro
In de educatieve sector gaat wereldwijd meer dan 4,5 miljard euro om. Dat blijkt uit een rapport van EdTechX, de belangrijkste top voor internationale educatieve organisaties. Dat is acht keer meer dan op de softwaremarkt en drie keer meer dan op de media- en entertainmentmarkt.

Maar het rapport geeft ook aan dat de digitalisering binnen de onderwijssector op twee procent blijft steken. De inzet van technologie in de lespraktijk wordt al langer beperkt. De oorzaak is een gebrek aan financiering - en dat terwijl de investeringen in het bedrijfsleven juist oneindig lijken. Voortdurend en zo veel mogelijk leren is de norm in het onderwijs, maar het geld vinden om de technologie aan te schaffen die ervoor zorgt dat studenten en onderwijsgevenden er ook echt het meeste uit kunnen halen, blijkt nog altijd lastig.

Neil Colquhoun, Executive Director Visual Instruments bij Epson Europa, werkt nauw met scholen en bedrijven samen aan de invoering van meer technologie voor samenwerkend leren. 'Door bijvoorbeeld interactieve projectoren te installeren bij scholen en bedrijven, bereiden we studenten en werknemers voor op een gedigitaliseerde leer- en werkomgeving. De interactie met technologie die daaruit voorkomt is op zich al een voordeel, maar de grootste winst schuilt in de interactie en samenwerking tussen groepen en teams die daaruit voortkomt. Samenwerking zorgt voor innovatie, en dat is de motor waar de economie op draait.'

EdTechX medeoprichters Benjamin Vedrenne-Cloquet en Charles McIntyre zijn het daarmee eens: zij zien digitale educatie als de resetknop van de globale economie. Daarom hierbij een aantal tips waarmee technologie in het onderwijs verandert van een ‘nice to have’ in een ‘must have’.

1) Investeer in technologie die samenwerking oproept

Educatie is niet alleen het opdoen van kennis: het draait net zo goed om leren door samen te werken. 'Veel mensen zien de beperkingen van educatieve technologie die niet om interactie en samenwerking draait”, zegt Colquhoun. “Dat we ons zo sterk maken voor technologie die samenwerking stimuleert, zoals interactieve projectoren, is omdat we zelf gezien hebben dat het werkt: studenten en onderwijsgevenden worden er echt door samengebracht.'

2) Zorg dat de investeringen nut hebben voor jouw organisatie

Scholen en organisaties hoeven geen extra apparatuur meer aan te schaffen om samenwerking te faciliteren. Veel moderne apparatuur maakt gebruik van wifi/Bluetooth voor verbinding met andere devices. Daardoor kunnen mensen met hun eigen (smart)apparaten deelnemen, bestanden delen, samen tekstbestanden bewerken en nog vele andere toepassingen ontdekken die flexibel en samenwerkend leren mogelijk maken.
‘Bring Your Own Device’ (BYOD) wordt steeds meer de realiteit in zowel klaslokalen als vergaderzalen in heel Europa. Eén van de voordelen hiervan is het dat het IT-infrastructuur dwingt flexibeler te worden. Daarnaast geldt volgens Colquhoun dat scholen en trainingsorganisaties studenten en medewerkers laten werken op een manier die zij gewend zijn. Wat ooit alleen maar voor afleiding zorgde, kan op deze manier worden ingezet als educatief middel.

3) Verleg de focus van technologie naar de gebruikers

Een recent rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) over het integreren van technologie in het leerproces, wijst educatieve technologie aan als belangrijk hulpmiddel voor onderwijzers die zich richten op oplossingsgericht, samenwerkend en op onderzoek gebaseerd onderwijs.

Het antwoord van leraren en trainers die deze technologie dagelijks in hun klas- en trainingslokalen gebruiken is duidelijk: ze snappen dat technologie geen opzichzelfstaande oplossing is, maar hen juist in staat stelt leermethoden aan te passen op de individuele behoeften van de studenten. Het zorgt voor meer interactiviteit en richt de focus op de leerling, in plaats van op de docent.

4) Herzie de huidige benadering

Innovatie en digitalisering zorgen voor nieuwe redenen om de manier waarop dingen altijd gedaan werden te herzien. Educatie is daarop geen uitzondering. De Europese Commissie zet flink in op innovatie en technologie. Dat uitte zich onder meer in het Innovative Technologies for Engaging Classrooms (iTEC) project: hierin werkten ministeries van onderwijs, techbedrijven en onderzoeksorganisaties samen om de inzet van technologie in de klas te vergroten en de manier waarop we onderwijzen en leren fundamenteel te veranderen.

5) Geef studenten en werknemers de kans om te wennen aan de werkplek van de toekomst

Innovatie en digitalisering zorgen voor grote kansen en het is de verwachting dat skillsets van mensen erdoor gaan veranderen. Bedrijfstrainingen kunnen erg duur zijn, met name voor het midden- en kleinbedrijf, dus als mensen deze skills al tijdens hun opleiding leren, is dat alleen maar mooi meegenomen.

Studenten en werknemers zullen zelf aan de gang moeten om skills op te doen die ze in de toekomst nodig zullen hebben, maar hoeven dat niet alleen te doen. Steeds meer scholen en organisaties zien technologie als een manier om alle typen mensen deel te laten nemen aan de innovatierevolutie die onze economie vooruit helpt.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie